TEQ Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam Od instruktora dostałem informację iż jakiś dobry obywatel znalazł model latający na drzewie w okolicy Zamku Szyszko mBohusza na Bielanach. Człowiek jest na tyle dobry że chce oddać go w ręce właściciela. Jeżeli więc znacie kogoś komu model odleciał w siną dal dajcie znać. Jeżeli opis będzie się zgadzał ze znaleziskiem to model wróci do właściciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrowy Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Aż tak daleko to nie latam :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Aż tak daleko to nie latam :mrgreen: Ostatnio jeden z modeli-uwaga wolnolatek F1a/m znalazł się 18km w linii prostej od miejsca startu nie ma chyba rzeczy niemożliwych Mam nadzieję że właściciel się odnajdzie i wszystko skończy się happy endem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Miłe to że ktoś tak zareagował. Zauważyłem na allegro niedawno aukcję szybowca -lekko uszkodzony ale "gotów do lotu" zadałem pytanie czy sprzedający jest włascicielem i natychmiast aukcja "się zakończyła". Jeśli komuś z Was zaginie model -patrzcie w tamto miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Aż tak daleko to nie latam :mrgreen: Ostatnio jeden z modeli-uwaga wolnolatek F1a/m znalazł się 18km w linii prostej od miejsca startu nie ma chyba rzeczy niemożliwych Mam nadzieję że właściciel się odnajdzie i wszystko skończy się happy endem To ja pamiętam, że marcinmb z tego forum swój model odnalazł 17km od miejsca w którym latał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Mój junior S odleciał w sina dal ale w okolicach Oławy (dolnoslaskie), nie to nie możliwe zeby poleciał aż 300km... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrowy Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 I tym sposobem spontanicznie powstał dział " Zgubiono - znaleziono, czyli odleciało - przyleciało " :wink: Tylko, żeby więcej było przypadków "przyleciało" niż "odleciało" :mrgreen: Na moderatora proponuję Pawła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 W sumie to ciekawa propozycja na taki dział Ja również mam nadzieję że właściciel się odnajdzie, a model wróci w jego ręce. I faktycznie model który wyrwie się z kontroli może odlecieć daleko... Biorąc pod uwagę np szybowiec 3m (w żadnym wypadku nie sugeruję jaki model się znalazł, to tylko moje przemyślenia) który ma dość dużą doskonałość. Model na wysokości 400m znika traci sterowanie i zaczyna lecieć z wiatrem. Jeżeli ma doskonałość np. 1:50 to z matematycznego punktu widzenia może przelecieć 20 kilometrów. Ponieważ leci z wiatrem może lecieć jeszcze dalej będąc napędzanym siłami natury. Jeżeli jeszcze trafi na prądy noszące... To jeden bóg wie dokąd go zaniesie. Więc oczywistym jest że nie należy zagubionego modelu szukać w promieniu kilometra od lotniska. Jest to po prostu nielogiczne. Wracając do wątku nowego działu. Takowy mógłby się przydać. Tam można opisać jak ustrzec się przed utratą modelu, jak go oznakować, jak szukać. Mogą to być dość przydatne informacje :wink: Natomiast wątpię aby władze forum zgodziły się na powstanie nowego działu. Tyle ode mnie. Czekam z niecierpliwością na kontakt w sprawie modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Raczej pomysł nie wypali , bo na jeden model działu zakładać nie będziemy ,ale nie widzę problemu aby wątek był przyklejony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 W tamtych okolicach latał Lukasz "from_haven". Myślę, że jest teraz w pracy i nie ma możliwości korzystania z netu. Myślę, że wkrótce sie odezwie i opisze całą przygodę. Mogę jednak się mylic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 W tamtych okolicach latał Lukasz "from_haven". Myślę, że jest teraz w pracy i nie ma możliwości korzystania z netu. Myślę, że wkrótce sie odezwie i opisze całą przygodę. Mogę jednak się mylic. Łukasz już znalazł swojego EG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Tak tylko podpowiadałem. A nawiasem mówiąc, to kiedy łukasz znalazł swój model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 W tamtych okolicach latał Lukasz "from_haven". Myślę, że jest teraz w pracy i nie ma możliwości korzystania z netu. Myślę, że wkrótce sie odezwie i opisze całą przygodę. Mogę jednak się mylic. Łukasz faktycznie zgubił EG tyle że go znalazł. Natomiast poszukiwania właściciela trwają. Jeżeli moderatorzy mogą, proszę o przyklejenie tematu. Ale to nawet troszkę śmieszne. Jeżeli ktoś zgubi model to trudno go znaleźć. Teraz mamy model natomiast brak nam właściciela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Niby tak ale wspomniany modelarz może nie zaglądać w to miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Jego strata! A poważnie - może ktoś z jego znajomych zagląda? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Dlatego prosiłbym o ogłoszenie zaistniałej sytuacji wśród znajomych. Na forum zagląda zapewne mniej niż połowa modelarzy z Krakowa i okolic więc trzeba również w inny sposób szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 TEQ wrzuć info jeszcze tutaj, tam czasem również zaglądają modelarze :wink: http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watki&group=pl.rec.modelarstwo&year=2008&month=12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Wiem że to śmieszne, ale może wstawić aukcję na allegro i w niej napisać, że znaleziono model i że poszukuje się jego starego właściciela... Gdyby mi uciekł model sprawdzałbym przede wszystkim allegro w jego poszukiwaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Ja niczego ostatnio nie zgubiłem, choć faktycznie latałem kiedyś dokładnie nad tym zamkiem: Natomiast co do mojego zgubione/znalezione, to zgubiłem EG dwa razy, ale za każdym razem szczęśliwie został odnaleziony (zawsze przez rolnika:)) Jeśli zaś o rekordy odległości chodzi, to znany bywalcom "Śmietnika" Batman stracił kiedyś kontrolę nad depronowym modelem, którego zaopatrzył wcześniej chyba w półlitrową butelkę paliwa. Model spokojnie oddalał się w kierunku Skawiny i do dzisiaj nie został odnaleziony. Może to on pobił rekord odległości, a może to on właśnie zboczył po czym spoczął na drzewie pod zamkiem? Z tego co pamiętam, to był Pitts czy jakiś inny dwópłat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam a czy zaginiony model to nie jest czasem model dwupłatowca kryty kolorową przezroczystą folią z czarną wstawką z napędem e max CF 2822 regulatorem ESC 18 A odbiornikiem Rex 5 i pakietem Li-pol 3 S ostatnio właśnie taki model zgubiłem z węglowym podwoziem i kółeczkami piankowymi szkoda dość fajny był Jak to ten to super jak nie to niech znajdzie się właściciel pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.