tomnow95 Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Witajcie. Pracuję aktualnie nad dość specyficznym projektem. Mierzył ktoś może, jaki ciąg potrafi wygenerować śmigło ogonowe w śmigłowcu? Najchętniej klasa 600/700, ale w sumie każde wyniki mnie interesują. Jakby ktoś mógł się podzielić takimi wiadomościami to byłbym niezwykle wdzięczny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Mierzyć nie mierzyłem, więc odpowiedzi wprost nie podaję, ale podsuwam takie inżynierskie, fizykalne podejście: wirnik ogonowy w zawisie, ale i ustalonym locie po prostej, poziomo, powinien równoważyć moment od kręcącego się wirnika głównego- ma tylko inne ramię. Znając masy, wymiary, obroty, można to dość prosto policzyć. Sterując skokiem tego śmigła, trochę odchodzimy od tej równowagi, raz na plus, raz na minus. Ja tak bym do tego podszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 druga metoda obliczeń -śmigło ogonowe ma jakieś obroty -znane wynikające z przełożenia przekładni i obrotów wirnika głównego . Ma też znaną średnicę i orientacyjnie znany zmienny skok. wrzucamy dane śmigła średnice i skok oraz obroty w program np. motoclac i otrzymujemy ciąg moc itp. W motocalc nie da się wprost wrzucić obrotów -ale można wpisać jakiś mocny szybki silnik i suwakiem odpowiadającym drążkowi gazu zmienić moc aż obroty wyjdą takie jakie nas interesują -i zobaczyć jaki ciąg statyczny wychodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Kiedyś mierzyłem, jaki ciąg generowany przez wirnik ogonowy jest potrzebny Ale byłem wtedy młody i głupi Natomiast w temacie wątku, doszukałem się takiego opracowania: http://koreascience.or.kr/article/JAKO201032755115263.page Wszystko w szlaczkach, ale tabelki z danymi i wykresy w zrozumiałym języku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 odpowiem tak...rózny...stała jest tylko srednica i przełożenie... reszta zmienna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomnow95 Opublikowano 24 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Chodzi i o maksymalny ciąg, jaki jest w stanie uzyskać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Chodzi i o maksymalny ciąg, jaki jest w stanie uzyskaćLatwiej byloby napisać czemu ma służyć ta wiedza, wtedy i odpowiedzi beda trafniejsze. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Latwiej byloby napisać czemu ma służyć ta wiedza, wtedy i odpowiedzi beda trafniejsze. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka niczemu jak widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi