Pawel_W Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dziś przyjechała do nas paczka. A w środku same cuda Cuda, żeby nie było im smutno, przyjechały w parze Cuda mają 2m rozpiętości, profil RG15. Modele zamówiliśmy jakiś czas temu. Kiedy je zamawialiśmy, pan Mariusz zaproponował, żebyśmy zaczekali troche dłużej, bo już niedługo będzie dostępna nowa wersja modelu: ze skrzydłami eliptycznymi i wingletami, wykonywanymi w formie. Zaczekaliśmy, przy okazji jako opcję zamawiając mocniejsze kadłuby, żeby nie uszkodziły sie na zboczu, oraz pełną mechanizację skrzydeł (klapy i lotki). Na paczkę czekaliśmy dość długo, ale zawartość przeszła nasze najśmielsze oczekiwania Modele przyszły w stanie niemal gotowym do lotu, trzeba tylko zamontować ster kiedunku, zamek kabiny i wyposażenie Są nawet gotowe mocowania skrzydeł i stateczników. Co do samych skrzydeł - jest to styropian pokryty w formie fornirem. Klapy i lotki są wycięte i obrobione, mają gotowe zawiasy z tkaniny, a także są zamknięte żywicą z mikrobalonem. Zawias klapy umozliwia wychylenie jej ok. 50 stopni w dół, co jest moim zdaniem niezłym wynikiem Jeśli chodzi wykonanie modelu - jest zrobiony i wykończony bardzo dobrze. Szczególnie dobrze wykonane jest skrzydło - jest gładkie, ma bardzo dobrze wykończoną powierzchnię. W skrzydle jest gotowy kanał pod kable do serw oraz osadzone i spasowane bagnety. U nasady są wklejone węglowe dźwigary. Modele według katalogu mają puste ważyć 700g, a faktycznie ważą 680
Gość Mario Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Piękny szybowiec. Możesz napisać jakie dasz wyposażenie ?
Marcinmb Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 A ja sie tak nieelegancko zapytam ale ciekawosc mnie zzera...ile dales za to cudo? :roll:
blackriver Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 No właśnie, ile :?: edit cennik prawie z przed roku , nie chcę śmiecić, ale ciekaw jestem obecnej ceny.
cobra Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 W tym wątku jest cennik modeli z tej firmy.
Pawel_W Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2008 Mam aktualny cennik, bo i modeli sie zrobiło więcej, jak będę mieć chwilę to wrzucę. Model w wersji podstawowej (bez klap) kosztuje 360 zł, i jest wart każdej złotówki. Generalnie p. Mariusz może zrobić wszystko, co sobie zażyczycie, kadłub mocniejszy albo lżejszy, klapy, lotki, uszy itd. - kwestia dogadania.
Andych Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Gdzie mogę zobaczyć jakieś fotki i informacje na temat Jantara z tej firmy?
Pawel_W Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2008 Najlepiej zapytaj właściciela. Namiary w wątku podanym przez Cobrę.
Pawel_W Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2008 Dziś troche poszperałem w ustawieniach mojego MX-16s. Mam komplet serw z ustawionymi orczykami i neutrami, serwa pracują równo parami, są też zaprogramowane miksery (wstępnie) - butterfly, szybkie "chowanie" klap do strzału po starcie z wyciągarki i miks lotek z klapami. Nie wiem czy będę tego potrzebował, ale zawsze moge pokasować część ustawień. Teraz moge się zabrać za montaz wyposażenia
modelpiotrek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Pytanie czy ta firma ma już swoją stronę internetową? jakie są nowe modele tej firmy ? Piotrek
Pawel_W Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2008 Strony nie ma. Nowe modele to m.in. modyfikacje już istniejących (Fregata, Mewa, Panda) polegające na montażu nowych skrzydeł (takich jak w moim modelu - eliptycznych z wingletami). Poza tym pojawiły się 2 proste motoszybowce i jak dla mnie rarytasik - 3m model z klapami i lotkami za 650 zł! Jeśli jest wykonany tak, jak mój, to ja nie mam pytań. Zobaczę czy moj skaner żyje, jesli tak spróbuję poskanować nowości.
KrzysiekZ Opublikowano 8 Grudnia 2008 Opublikowano 8 Grudnia 2008 "Cuda mają 2m rozpiętości, profil RG15." .... Stirlitz noca zaopatrzony w lornetke i nadajnik naprowadzal na dachu budynku bombowce nurkujace atakujace Berlin Wtem sie poslizgnal i zaczal zsuwac!. W ostatniej chwili cudem zahaczyl sie o rynne i OCALAL!!! Nazajutrz cud posinial i obrzekl.... "cuda maja 2 m rozpietosci"....gratulacje Pawel!!!
Rafal B. Opublikowano 8 Grudnia 2008 Opublikowano 8 Grudnia 2008 "Cuda mają 2m rozpiętości, profil RG15." ....Stirlitz noca zaopatrzony w lornetke i nadajnik naprowadzal na dachu budynku bombowce nurkujace atakujace Berlin Wtem sie poslizgnal i zaczal zsuwac!. W ostatniej chwili cudem zahaczyl sie o rynne i OCALAL!!! Nazajutrz cud posinial i obrzekl.... "cuda maja 2 m rozpietosci"....gratulacje Pawel!!!
Pawel_W Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2008 Stirlitz to mój idol Szedł Stirlitz przez Radawiec, i zobaczył cuda. -Cuda! - pomyśla Stirlitz. -Stirlitz! - pomyślały Cuda
Pawel_W Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2008 Żeby nie było, że z modelem nic sie nie dzieje, kilka fotek. Dzieje się całkiem sporo Zostały zamontowane napędy sterów (bowden wysokości nie jest jeszcze zaczepiony do serwa bo gdzieś wsadziłem snapy :roll: :cry: Szczególnie zadowolony jestem z napędu steru wysokości. Jest praktycznie całkiem schowany co widać na 1 zdjęciu, a oto jak to jest zrobione: Patent podpowiedział mi tato, a pochodzi on z którejś z publikacji papy W. Schiera. Jest to 2 mm drut, na który jest zakładane oczko kulowego snapa. Dłogość drutu i połozenie bowdenu są dobrane tak, że popychacz nie ma szans zsunąć się z "haczyka". Haczyk jest wklejony w ster CA i dodatkowo przylaminowany "łatką" z tkaniny i L285. Statecznik można dzięki temu patentowi zdjąć po odkręceniu 1 śrubki - muszę jeszcze dorobić kołek żeby się dookoła tej śrubki nie kręcił. Nie trzeba rozpinać zabezpieczeń, snapów itp. - cyk i działa Zamontowałem też półkę na serwa. Po prawej gniazdo przewodu prowadzącego do odbiornika - będzie tu wtykana wtyczka pakietu celem załączenia zasilania Są zamontowane serwa - HXT900 kierunku i GWS 2,5kg (nie pamiętam modelu) na wysokości. Na kolejnych 2 zdjęciach widać, ile miejsca jest w kadłubie - mimo to, kadłub jest smukły. Widać gotowe miejsce na śruby mocujące skrzydło - nie wierzę gwintom w sklejce, pod spód pójdą nakrętki stalowe. Wcześniej jednak jeszcze albo 2 warstwy tkaniny jakiejś grubej, albo pasek sklejki jako wzmocnienie pod hak do holu. Bowdeny są tymczasowo złapane CA - będą docelowo przyklejone łatkami tkaniny szklanej do boków kadłuba na żywicę. W modelu mam też gotowe otwory pod serwa w skrzydłach, ale chyba nie ma nic ciekawego w kwadratach wyciętych w fornirze, więc zdjęć nie będzie
marcin133 Opublikowano 3 Lutego 2009 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zobaczę czy moj skaner żyje, jesli tak spróbuję poskanować nowości. Pawle jak najszybciej proszę!
Pawel_W Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Opublikowano 4 Lutego 2009 Skanował będę dziś w takim razie Co do latania - nie, nie latają jeszcze - chwilowo lepiej i cieplej mi latać na hali, więc Fregata leży i grzecznie czeka Pozostały do zamontowania serwa w skrzydlach i napędy klap i lotek. Reszta jest gotowa.
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Pawle jak najszybciej proszę! Też się przyłączam do tej prośby, właśnie się rozglądam za szybowcem na zbocze :mrgreen: Fregatka ogólnie bardzo mi się podoba, będę śledził postępy, czekam na oblot i powodzenia w dalszych pracach. P.S. Skrzydła i stateczniki są do pokrycia/wykończenia czy są wykończone w kolorze balsy? EDIT: W modelu mam też gotowe otwory pod serwa w skrzydłach, ale chyba nie ma nic ciekawego w kwadratach wyciętych w fornirze, więc zdjęć nie będzie Jednak byłbym wdzięczny jeśli to nie problem :wink: Jak tam skaner żyje?
Pawel_W Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Opublikowano 6 Lutego 2009 Dziś po pracy spróbuję zawalczyć z tym tematem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.