kaczma2 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Spodobał mi się ten trawler i chociaż nie miałem nic budować z braku miejsca rozpocząłem jego budowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Jest to jak wcześniej wspomniałem Nordkap 476 o długości 800. Nadbudówka nabrała kształtów i wycięta jest część wręg. Będzie kosztować. Już wydałem ponad 50 zł a na słupki do relingów pójdzie 83 zł i to nie koniec wydatków. Zrobili izolację rur i jest trochę zimno w piwnicy tak, że długo nie przebywam. Do wycięcia pozostały 3 wręgi i wszystkie do obróbki, dopasowania. Z planów w necie są tylko, widok z boku i z góry oraz rysunki poszczególnych części. Wykorzystałem te rysunki i powiększałem na drukarce. Arkusze rysunków nie są w jednakowej skali. Jeden arkusz musiałem poprawić, zmniejszyć. Mam obawy, że na rufie nie spasują się: rufowa część nadbudówki z nadburciem i pokładem. Dlatego ruszyłem z wycinaniem wręg dla ustalenia krzywizn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Piękne linie jednostki, która nie będzie się bała pływania przy fali. Powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Pasowanie wręg do stępki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Jako kowal modelarski, czyli profan od FSRów, na makietach znać się nie powinienem, ale tak sobie myślę, że szkielet kadłuba modelu powinien być postawiony na solidnej desce montażowej i wtedy można jakoś to ogarnąć...No chyba, że to tylko przymiarka U nas w FSRach był jeden taki gigant co kopyto łódki wyścigowej w pionie budował. Z kopyta guzik wyszedł i w sumie skończyło się na chciejstwie . I znowu się pewnie naraziłem... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Tak Andrzeju masz rację..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 No, no, będzie na co popatrzeć. :) . Bedę podglądał i powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Tak powinien być na desce ale firma zrobiła inny kształt wręg. Tym bardziej, że oklejany powinien być listewkami. Ja na razie składam na sucho. Te półokrągłe ażury będę poprawiał na płask pod półkę na bebechy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Dotarły zamówione 49 słupków relingów, 2 kotwice Halla, 8 brakujących bulai i 2 lampy to pociągnęło 130,30. Kadłub nabiera kształtu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Wklejanie styropianu między wręgi zakończone. Nadmiar z cięty nożem. Na zdjęciu prawa burta nie w linii. Do sprawdzenia. Może styropian za mało obcięty. Zakupione detale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Po poprawkach zrobiłem, zlutowałem śrubę napędową. Wyszła trochę mniejsza niż powinna. Wycięcia na wał i silnik zrobione. Teraz dopasować długość wału, dociąć rurkę i zlutować z panewkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Pierwsza z najgorszych robót zakończona, laminowanie. Zabrałem z piwnicy do mieszkania żeby w ciepełku dobrze stwardniał. Teraz druga robota, szpachlowanie i szlifowanie. Wcześniej zrobiłem śrubę w takim przyrządzie kolegi Janusza. Na 2,3 i 4 łopatki. Piasta nakręcana na wkręt z tulejką wkładaną w przyrząd. W takiej pozycji była lutowana palnikiem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 A w jakiej skali jest model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 skala 1:50 Zamocowany zostanie ten silnik. Mniejszy od np.600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Robię różne rzeczy. Położyłem warstwę szpachli. Trochę szlifuję, dopasowuję łoże silnika. Wkleiłem wał i rurki do osi steru. Nakleiłem balustrady na nadburciu, ostatni odcinek twardnie żywica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Dopasowane łoże do kadłuba i silnika, oś silnika do wału śruby. Do zrobienia jeszcze poprawki szlifu szpachlówki oraz wnęki i kanały kotwiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Pływanie coraz bliżej !!! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Jeszcze w piątek wyciąłem i dopasowałem wnękę na kotwicę z prawej strony modelu. Przy okazji obtarłem powierzchnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zrobiłem obrzeża pokładu przy nadburciu i przygotowane szerokie listwy na kołnierz pod nadbudówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 W najłatwiejszej części pokład przyklejony. Dwie jasne listewki 2x5 i jedna ciemna 2x3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi