Maciej.j Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Witam Wybrałem kolejny model który chcę wyposażyć w napęd gumowy.Oryginał Guillow's przeskalowałem do wymiarów peanut/13''/W kadłubie wręgi wykonałem z 1,5 mm reszta już 1,0 mm.Stateczniki klejone z listew 1mm. Skrzydła starałem się o wagę......zobaczymy w finale.Obecnie jest 3,31gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 No nie !!!!, nie chcę na to patrzeć co "wyprawiasz" !!!!?, tyle drzewa i taka masa. Po prostu super.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 27 minut temu, mayster8405 napisał: No nie !!!!, nie chcę na to patrzeć co "wyprawiasz" !!!!?, tyle drzewa i taka masa. Po prostu super.? Dużo fajnej zabawy miałem w wycinaniu nacięć na podłużnice,skalpel i płytka z papierem ściernym,.Ale po dwóch godzinach kleiłem dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Witam I prawie skończony Mig-15.Po wyważeniu dobiorę śmigło około 5'' i wstawię mocowanie Zespołu śmigła.Kilka detali zostało na skrzydłach i kadłubie do zrobienia.Model okleiłem papierem z zestawów Guillow's. Naprężałem rozcieńczonym lakierem Vidaron Kabina to blister po bateriach klejony Uhu-Por Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Witam Kolejny z listy model Comper Swift /Gipsy III/ Mike Nassise. Prosta konstrukcja więc waga nie powinna przekroczyć 10 gram.Od piątku tyle wykonałem.Listwy 1,5mm i lamelowane stateczniki i końcówki skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Nie nadążam z oglądałem Twoich modeli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 19 godzin temu, Grifon napisał: Nie nadążam z oglądałem Twoich modeli ? Wybrałem ostatnio kilka modeli scale by cieszyć się dłużej ich budową.Przy normalnej sytuacji po dwa modele na weekend to mój standard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Witam. Model Comper Swift /Gipsy III/ zakończony.Konstrukcja klejona bez problemów.Okleiłem papierem angielskim który pomalowałem kawą.....poranną.Efekt niezły ale wadą to mikro zacieki po nałożeniu napisów.czarne napisy malowane lakierem spirytusowym.Waga całości zadowalająca i z gumą 2,5mm wyniesie około 10 gram i model comper swift z planów Veron zrobiony ponad 10 lat temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Witam' Kolejny na deskach 13-calowy model Grumman Hellcat 6F6 z planów Gene Dubois.Modele tej firmy są oszczędne w detalach i takie chętnie wybieram do budowy.Elementy kadłuba kleiłem z balsy 1mm. Na stateczniki dopasuję przekroje 1,5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Witam Grumman Hellcat 6F6 z kilkoma szczegółami skończyłem.Konstrukcja klejenie skrzydeł trochę utrudnione ale zakładam że model będzie.....dobrze latał.Waga na tą wielkość niezła..... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Witam Powróciłem do kolejnego modelu z zestawu Guillow które dwa wcześnie wykonałem w oryginalnej skali.Ten skalowany do 13'', lekka balsa 1mm i zaczynamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Maciej , tą skalą zabijasz?, ale chwal się co robisz!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 3 godziny temu, mayster8405 napisał: Maciej , tą skalą zabijasz?, ale chwal się co robisz!? Jeszcze dużo Henryk w umiejętnościach mnie brakuje do tych małych modeli.Ale dostałem prezent 10 arkuszy balsy 1mm i dlatego ćwiczę cierpliwość itd.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Ja też cicho się pochwalę, bo dostałem prezent od Michała , 30 -to calowego P 11C od Dumasa. U mnie na razie z materiałem susza!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 43 minuty temu, mayster8405 napisał: Ja też cicho się pochwalę, bo dostałem prezent od Michała , 30 -to calowego P 11C od Dumasa. U mnie na razie z materiałem susza!? Ten P-11 jest piękny i....liczę na długą relację z budowy..... A ja tylko wykonałem kadłub od rana.Po południu dopadł mnie katar alergiczny/kwitnące topole mnie pokonały/i kichając łamię listewki w palcach.....Może jutro.....dalej ruszę z budową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByQ Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Maciej, masz niesamowite tempo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 23 godziny temu, ByQ napisał: Maciej, masz niesamowite tempo ? Mały model klei się szybko.....a już całkiem poważnie to po sklejeniu około 400/450 gumówek nabierasz wprawy w listewkach,wręgach i żeberkach.Oklejanie to godzina i model gotowy Obecnie powracam do dwóch zamówionych projektów w kartonie.Poprzedni tydzień lepiłem takie cudeńko.....około 22 godzin Dla odważnych.....to nie jest łatwe https://creativepark.canon/en/contents/CNT-0010745/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByQ Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Super! U mojego barbera wisi taka głowa wilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Ciekawy temat. poleciało coś z Twojej kolekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 18 godzin temu, robertus napisał: Ciekawy temat. poleciało coś z Twojej kolekcji? Witam. Cała flota jeszcze czeka na odpowiednią pogodę....Może czerwiec będzie łaskawy....zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi