paweln7 Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Witam Pierwsze klejenia Nawet to fajnie idzie ( mimo ciasnego spasowania ,dremelek z tarczą konieczny) na to co powyżej poszło niecałe 20cmm Wikolu CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Witam Skleiłem nakładana na kadłub kabinę zrobiłem komorę na pakiety do zasilania ,przesunąłem ją do przodu o jedną wręgę Widok calości zabrałem się za usterzenie CDN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Jarzeniówka nie jest przyjaznym światłem, lepiej jest pracować przy zwykłej żarówce. Przewód w gniazdku wetknięty jest odwrotnie. On oddziaływuje na Modelarza. Niby to są banały, w entuzjaźmie budowy modelu niezauważalne, ale powiedzmy, że jest to 1-2% energii owego entuzjazmu, który niepotrzebnie umyka. ;) Poza tym bombowa robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 2 godziny temu, mjs napisał: Jarzeniówka nie jest przyjaznym światłem, lepiej jest pracować przy zwykłej żarówce. Przewód w gniazdku wetknięty jest odwrotnie. On oddziaływuje na Modelarza. Niby to są banały, w entuzjaźmie budowy modelu niezauważalne, ale powiedzmy, że jest to 1-2% energii owego entuzjazmu, który niepotrzebnie umyka. Poza tym bombowa robota. Ech Wy Poznaniacy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 W dniu 22.02.2020 o 13:52, paweln7 napisał: zabrałem się za usterzenie CDN Jaki mają przekrój te podwójne sosnowe dźwigary ? (10x3) ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Witam Dźwigary to sosna 3x10 pokrycie balsa 1,5mm rura laminatowa łącząca statecznik fi 14 sięga do 3żebra i fi 12 do drugiego żebra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 W jednej połówce usterzenia cztery pasma dźwigara z sosny o takim przekroju to przekombinowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Witam troszkę do przodu CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Witam Wkleiłem sklejki ustalające łoże turbiny,(będzie zamontowana między spinaczami po wycięciu wręgi dolnej i zmianie dolnej pokrywy ) Zabrałem się za statecznik pionowy zawiasy steru kierunku ster kierunku klei się pionowy oprofilowanie kadłub skrzydło CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 1 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Paweł, psia krew, Ty w ogóle nie śpisz tylko robisz?? Zawstydzasz niektórych swoim tempem prac. A tak w ogóle, ładnie ta wycinanka wygląda, wszystko pasuje? nie ma żadnych błędów? Pytam, bo spodobał mi się Jaczek-1 z ich str. i wacham sie, czy nie zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Witam Wojtku staram się dłubnąć coś co dziennie do 1h w soboty i niedziele trochę dłużej. Co do wycinanki to błędów na razie nie wyłapałem ,co do jakości to OK ,tak jak pisałem wcześniej ciasno spasowana parę wręg z kruchej sklejki , przyglądałem się dzisiaj skrzydłom sklejki mocowania podwozia idą do kosza ( 4mm trzy warstwy ) w to miejsce dorobię sklejki 5mm 10 warstw (ale model jest zaprojektowany pod ich retraki te z HK potrzebują 10 mm dystansu ) Na pewno coś u nich jeszcze zamówię , tak więc się nie wahaj, w razie czego mam " czekoladę " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Witam No i pionowy się skleił , w towarzystwie Hurricane 2,2m z BH i RWD 25 2,4m CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 No i super! A powiedz mi, w jaki sposób będziesz zabezpieczał spód kadłuba w Jaku przed gazami wylotowymi z turbiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Witam Zalaminuje tkaninę szklaną dół kadłuba i na to ( nakleję , przykręcę blachę drukarską z 2mm dystansem ) a przednia część będzie zalaminowana tak aby można było w razie awarii siadać na brzuchu , 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Witam Pilot się przymierzył , dotarł tez zbiornik paliwa 2L i wyrównawczy 0,25L Pytanie do was środek ciężkości wypada w okolicy rury dźwigara czy zbiornik nie jest za bardzo do przodu ? CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Owszem, taka masa paliwa będzie mocno wpływała na SC, więc najlepiej by było gdyby była umieszczona centralnie w SC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Tak jest to bardzo ważne aby zbiornik był w środku ciężkości. Dobrze byłoby gdybyś zastosował zbiornik z wewnętrznymi przegrodami . Jaka jest pojemność zbiornika pokazanego na zdjęciu? Zbiornik pośredni ( odpowietrzający ) o pojemności 100- 200 ml. może być z przodu i powinien być napełniony paliwem do wyważenia. Pozdrawiam Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Witam zbiornik ma 2L mam też zbiorniki o pojemności 1L dwie sztuki jeśli cofnę zbiorniki to wchodzą do kabiny a w dół nie mogę o rura skrzydeł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 W dniu 3.03.2020 o 12:28, paweln7 napisał: Witam Zalaminuje tkaninę szklaną dół kadłuba i na to ( nakleję , przykręcę blachę drukarską z 2mm dystansem ) a przednia część będzie zalaminowana tak aby można było w razie awarii siadać na brzuchu , Podczas rozruchu (gorący start ect.) proponował bym stosować osłonę z rury np taką : https://selectdigitals.com/articles/jet.html . Warto też pomyśleć o Aerogel-u 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Nie zawsze ubytek paliwa w zbiorniku podczas lotu jest bardzo odczuwalny. W f 86 zbiornik mam umieszczony sporo przed środkiem ciężkości i w dodatku nie jest mały - 4.5 litra. Stresowałem się tym bo środek ciężkości się w tym przypadku sporo się przesuwał. Gdy postawiłem model z przednim kołem na wadze to nacisk na przednie koło bez paliwa wynosi około 0.5 kg a po zatankowaniu 1.5 kg. Różnica jest spora a w powietrzu nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi