robas69 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Witam Was, czy któryś z Kolegów lata tą wersją Foxa? Szczególnie interesuje mnie czy aby go prawidłowo wyważyć musi być zasilany akumulatorem aż 5000 mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Witam.Nie latam,ale montując lekki pakiet możesz dodać ołowiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Oczywiście. Tylko w tym modelu chodzi o to by go odchudzić. Ma sporą masę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Lekki pakiet + ołów na jedno wychodzi, lepiej ,,wozić,, dodatkową energię skoro wyważa się pakietem. Mogę się mylić ale przy tej wielkości chcąc go odchudzić musiałbyś wyciąć połowę modelu aby uzbierać pokaźną wagę z pianki. Model jest dość spory jak na ,,styropian,, więc coś za coś. Aby napędzić to monstrum trochę tej energii jednak potrzeba, jak zapewne widziałeś koleś puszcza go z łapy bez ganiania po lotnisku. Oczywiście można próbować coś ugrać na wadze. Na filmiku widać że wykorzystuje pakiet 3300 mAh czyli ok -0,5 kg z wagi, czyli jest już nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 to jest FOX do akrobacji musi mieć wage żeby miał energie do wykonywania figur to nie jest model do termiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Paweł, nie wiesz kto nim latał w czerwcu na pokazach w Czerwonaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Fajny unboxing tu jest. Tylko, wyjąć, pozczepiać i latać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Koledzy z Poznania latali w Czerwonaku na priv podam kto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Przed chwilą zrobiłem wizję oraz obdukcję organoleptyczną tego FOX_a. Wykonany jest bardzo przyzwoicie, powierzchnia skrzydeł, kadłuba, gładziutka. Cała galanteria zainstalowana, naklejki pięknie przyklejone, poszczególne elementy szybowca umieszczone w twardym styropianowym stelażu tak jak kiedyś był pakowany Cularis z MPX. Jedynie co rzuciło mi się w oczy i na pewno bym to przerobił, mianowicie to dźwignia orczyk klap. Obróciłbym o 180° zyskałbym wtedy większe pochylenie kalp w dół. Tak jak jest obecnie zainstalowany, klapy wychylają się jak lotki. Z drugiej strony ma to swoja zaletę bowiem zmiksowane razem klapy i lotki tworzą kawał powierzchni sterowej co w przypadku akrobacji daje sporo możliwości. Oczywiście to tylko moje subiektywne spostrzeżenie. 7 godzin temu, Pablo_433 napisał: to jest FOX do akrobacji musi mieć wagę żeby miał energie do wykonywania figur to nie jest model do termiki Zaiste Paweł pełna zgoda, z drugiej strony za niedługo 120m to taka lipa trochę, aby szukać termiku na tej wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 6 godzin temu, sbogdan1 napisał: ...z drugiej strony za niedługo 120m to taka lipa trochę, aby szukać termiku na tej wysokości Zabraniam Ci nawet tak myśleć a co dopiero mówić, że o pisaniu nie wspomnę. Bogdan na razie ten "brudnopis" przepisów jest pisany bardziej pod kątem wielowirnikowców i FPV, a "parapeciarze" niejako się pod niego załapują. Póki co to projekt. Do 1 lipca 2020 jesteśmy spokojni, a potem czas pokaże. 3_wdrożenie_przepioów_unijnych_PSzymanski.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Wojtuś odszczekuje moje słowa twu..twu..twu trzy razy przez lewe ramię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_W Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 W dniu 22.02.2020 o 12:25, robas69 napisał: Paweł, nie wiesz kto nim latał w czerwcu na pokazach w Czerwonaku? Ja z Andrzejem lataliśmy Foxami ? Zamiast ołowiu zabieram pakiet 5200mAh i wtedy jest wyważony "książkowo" W tej konfiguracji lata i na termice i na zboczu jak i kręci akro. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Łukasz, a nie da się go wyważyć mniejszym pakietem? Na filmach widać sporo miejsce na dosunięcie lżejszego pakietu bardziej w kierunku silnika, niż przy aku rzędu 5000 mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_W Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Mam założony na samym przodzie. Sądzę że z mniejszym pakietem też poleci jednakże może szybciej się zwinąć w korek. Można wg producenta wstawić 2 mniejsze pakiety dlatego tyle tam miejsca jest. Ps. Mimo że to pianka to trochę waży , ok 4,5 kg dlatego takim pakietem można go wyważyć bez dokładania ołowiu W razie pytań służę pomocą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Łukasz, a jak w Fox sobie przy tej masie i obciążeniu powierzchni nośnej radzi sobie bez silnika i w termice. Na większości filmów po wyłączeniu silnika szybko zbliża się do ziemi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 2 godziny temu, Łukasz_W napisał: Mam założony na samym przodzie. Sądzę że z mniejszym pakietem też poleci jednakże może szybciej się zwinąć w korek. Można wg producenta wstawić 2 mniejsze pakiety dlatego tyle tam miejsca jest. Ps. Mimo że to pianka to trochę waży , ok 4,5 kg dlatego takim pakietem można go wyważyć bez dokładania ołowiu W razie pytań służę pomocą ? Łukasz a można wiedzieć jaki ten pakiet masz założony? Kilka postów wcześniej zamieściłem filmik gdzie koleś wpakował 3300 mAh 6s I ten właśnie pakiecik usytuował zaraz za silnikiem, w sumie zaoszczędził 0,5kg 30 minut temu, robas69 napisał: Łukasz, a jak w Fox sobie przy tej masie i obciążeniu powierzchni nośnej radzi sobie bez silnika i w termice. Na większości filmów po wyłączeniu silnika szybko zbliża się do ziemi... Robert dokładnie to samo mnie ciekawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz_W Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Mam pakiet Dualsky 6S 5200mAh 25C - 724 g Dla porównania pakiet 3300 - 518 g Tak więc oszczędność 200 g ( a nikt nie piszę że nie doważał modelu - więc może coś tam dorzucili przed lotem ?) Zamocowany jest 2 rzepami , z tym że mam doklejona poprzeczkę nad regulatorem i pakiet zaczyna się równo z liną otworu na regulator . Takie ustawienie zapewnia wyważenie modelu z tendencją do lekkiego pochylania nosa. Co do lotu to : - w beznadziejnych warunkach ( ani termiki ani wiatru) - lata jak większość piankowców mimo wagi, jedynie planowanie podejścia trzeba wydłużyć bo niesie się nad ziemią - jak jest termika to można spokojnie powisieć jak i komin wykręcić - profil jest szybowcowy a nie akrobacyjny ! - w wietrznych warunkach lata całkiem spokojnie bo waga robi swoje a wychylenia sterów zapewniają pełną kontrolę - jak się kręci akro to wysokość schodzi dosyć szybko ale za to jest fun i świszczy ładnie ? Pakiet wystarcza n a ok 5-6 wejść na 350 -400 m Model nie jest idealną makietą , ani modelem zawodniczym - taki szybowiec treningowy w dużej skali , prosty do montażu i na każde warunki pogodowe. W porównaniu do Foxa 2,3 m - dużo twardsza pianka , wklejone wzmocnienia w powierzchnie sterowe i zaopatrzone w zawiasy, serwa z metalowymi trybami, dźwigar przez całe skrzydło z rury węglowej , bagnet to druga rura ok 1,4m wchodząca w dźwigar, silnik o mocy ok 1,3 kW więc nie ma problemu utrzymywać duży kąt wznoszenia na silniku oraz można wystartować z ręki . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Dzięki Łukasz za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Czyli ten fox wykazuje wystarczającą sztywność konstrukcji do wykonywania akrobacji ? Szukam Fox'a którym mógłbym zrobić coś więcej niż wersją o rozpiętości 2300 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 a konkretnie to co byś chciał więcej zrobić niż tym 2300? Bo o ile pamiętam, to FOX 2300 robił wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi