arek1989 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Przerysowuję sobie plany modelu Wot 4 i postanowiłem przerobić je na wersję z dzielonym skrzydłem. Docelowo model będzie miał trochę ponad 1500mm rozpiętości. Połówki skrzydeł chciałem połączyć bagnetem z rurki węglowej, ale nie wiem jak dobrać odpowiednią średnicę. Wot 4 to górnopłat przeznaczony do nauki akrobacji. Na tym filmie widać, że da się nim wykręcić kilka figur: Wstępnie planuję zabudować między dźwigarami rurkę węglową o średnicy zewnętrznej 12mm. W skrzydle poprowadzę ją przez 4 żeberka. Połówki do kadłuba łączone będą na cztery śruby nylonowe M5 (po dwie na stronę), a bagnet będzie stanowić druga rurka węglowa, ale o średnicy zewnętrznej 10mm. Czy takie rozwiązanie będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Z innej beczki : czy nie za małe te lotki na skrzydle ? Tzn czy nie za wąskie ? Gruby profil, akrobat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Faktycznie sprawiają takie wrażenie, ale proporcje są zgodne z planami na których bazuję. Model na filmie też zbyt szerokich lotek nie ma, ale w powietrzu daje sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 12 minut temu, young napisał: Z innej beczki : czy nie za małe te lotki na skrzydle ? Tzn czy nie za wąskie ? Gruby profil, akrobat. Patrząc po prędkościach z jakimi ten model lata to większe lotki raczej nie są wskazane. No chyba, że autor wątku chce latać duuużo wolniej jak modelem, który wisi na śmigle - to wtedy tak. Ale przy wolniejszym lataniu też daje radę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Godzinę temu, japim napisał: Patrząc po prędkościach z jakimi ten model lata to większe lotki raczej nie są wskazane. No chyba, że autor wątku chce latać duuużo wolniej jak modelem, który wisi na śmigle - to wtedy tak. Ale przy wolniejszym lataniu też daje radę: To miałem na myśli trafnie to ująłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 2 godziny temu, mr.jaro napisał: wiec rurka o srednicy, powiedzmy, 40-50mm Jarku z całym szacunkiem dla Ciebie ,ale w akrobatach 3D 2,3m pod benzynę rura ma średnicę 32 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Arek .Jeżeli myślisz o zwykłej rurce węglowej to zapomnij.Nie nadaje się do tych celów. Będzie się rozwarstwiać.Poza tym te rurki nie są kalibrowane i podane wymiary ,szczególnie wewnętrzne maja się nijak do rzeczywistości.Jeżeli ma to mieć ręce i nogi to kup w Modelemax rurę z plecionki węglowej i do tego rękaw z włókna szklanego na pochwę.średnica 18-20 mm całkowicie wystarcza w tej wielkości modelu. Ew.gotowy zestaw ale z rurką alu https://modelemax.pl/pl/duraluminiowe/15204-rurka-dural-16-1-1000-mm----rurka-laminatowa.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Dzięki! Na kieszeń wystarczy jedna warstwa rękawa szklanego? Znalazłem w internecie kilka sposobów i te z nawijaniem tkaniny szklanej zakładają przynajmniej dwie warstwy. W przypadku rękawa wystarczy tylko jedna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Spokojnie wystarczy. Rękaw jest tylko po to, by rura gładko i pasownie wchodziła w skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 To nie rękaw przenosi obciążenia - tylko żebra i środnik "stojące" na rurze połączeniowej/bagnecie. Równie dobrze mogło by jej nie być i musiałbyś upierdliwie celować w otworki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi