robertus Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 pierwszym modelem zawsze się trudno lata. na szczęście wymyślono symulatory RC Ściągnij to sobie - MUltiflight Multiplex i polataj napierw na padzie komputerowym https://drive.google.com/open?id=0B4zPUzg538Y9N1JxWDR1M0hoTU0 To z mojego dysku googla, bo z oruginalnej strony często nie działa : http://multiflight.multiplex-rc.de/MULTIFlight_setup.exe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 57 minut temu, flymisiek napisał: Dzięki, no to przygotowuje się do toto ? Latał ktoś z Was na tych modelach ? Trudno się na nich lata ? Dziesiątki modelarzy wychowały się na modelach ToTo Motylastego. To są świetnie przemyślane oraz świetnie latające modele. Czy się łatwo lata? To jest trudne pytanie, jak nie umiesz latać to na pewno trudno, jak już latasz to na pewno łatwo. Dużo też zależy od tego czy sam czy ktoś ci będzie pomagał w oblocie. Podjąłeś decyzję o budowie ToTo i świetnie. Moim zdaniem to dobra decyzja ponieważ podczas budowy poznasz sztukę budowy modeli. Nie mniej chciałbym Ci zwrócić uwagę, że podejmując się budowy musisz być super dokładny i budować dokładnie jak plany i autor przewidział. Tu nie może być żadnych odstępstw (przynajmniej na razie jak jesteś jeszcze niedoświadczony) ponieważ inaczej model nie będzie latał poprawnie. Załóż nowy wątek i tam pokazuj jak budujesz, fotki są obowiązkowe. Na pewno otrzymasz niezbędną pomoc w czasie budowy swojego pierwszego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 59 minut temu, Konrad_P napisał: Dziesiątki modelarzy wychowały się na modelach ToTo Motylastego. To są świetnie przemyślane oraz świetnie latające modele. Czy się łatwo lata? To jest trudne pytanie, jak nie umiesz latać to na pewno trudno, jak już latasz to na pewno łatwo. Dużo też zależy od tego czy sam czy ktoś ci będzie pomagał w oblocie. Podjąłeś decyzję o budowie ToTo i świetnie. Moim zdaniem to dobra decyzja ponieważ podczas budowy poznasz sztukę budowy modeli. Nie mniej chciałbym Ci zwrócić uwagę, że podejmując się budowy musisz być super dokładny i budować dokładnie jak plany i autor przewidział. Tu nie może być żadnych odstępstw (przynajmniej na razie jak jesteś jeszcze niedoświadczony) ponieważ inaczej model nie będzie latał poprawnie. Załóż nowy wątek i tam pokazuj jak budujesz, fotki są obowiązkowe. Na pewno otrzymasz niezbędną pomoc w czasie budowy swojego pierwszego modelu. Konrad , a wiesz moze co stalo sie z MOTYLASTYM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 W sumie to nic się nie stało...Tomek ( Motylasty )ma się dobrze, żyje, funkcjonuje, nawet ostatnio obchodził urodziny. Rozmawiając z nim nie dalej jak kilka dni temu nie stwierdziłem aby coś mu dolegało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 37 minut temu, sbogdan1 napisał: W sumie to nic się nie stało...Tomek ( Motylasty )ma się dobrze, żyje, funkcjonuje, nawet ostatnio obchodził urodziny. Rozmawiając z nim nie dalej jak kilka dni temu nie stwierdziłem aby coś mu dolegało Bogus ; bardziej chodzilo mi o to , DLACZEGO zniknal z naszego forum .......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 35 minut temu, jarek996 napisał: Bogus ; bardziej chodzilo mi o to , DLACZEGO zniknal z naszego forum .......... Jarku PW... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymisiek Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 a z używek jakie aparatury polecacie ? (takich najtańszych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymisiek Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Hej, mam pytanie czy macie jakies kody rabatowe do sklepow modelarskich? Możecie polecić jakiś tani ? I jeszcze powiedzcie mi czy dobrze rozumiem, czy tą ładowarką rodox combo można ładować też akumulator do samochodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 6 minut temu, flymisiek napisał: I jeszcze powiedzcie mi czy dobrze rozumiem, czy tą ładowarką rodox combo można ładować też akumulator do samochodu oczywiście, jedynie trzeba zwrócić uwagę, że ma jedynie 50W co do ładowania aku samochodowego może być trochę mało (tz. duży aku długo będzie się ładował) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymisiek Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Mam pytanie dotyczące toto 2. Czy zamiast depronu mogę użyć balsę 1 mm lub grubszą ? Chciałbym zrobić coś trwalszego jak już robię :-) i taki pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 4 minuty temu, flymisiek napisał: Mam pytanie dotyczące toto 2. Czy zamiast depronu mogę użyć balsę 1 mm lub grubszą ? Chciałbym zrobić coś trwalszego jak już robię ? i taki pomysł Jeśli to model do nauki latania to zupełnie nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Godzinę temu, flymisiek napisał: Mam pytanie dotyczące toto 2. Czy zamiast depronu mogę użyć balsę 1 mm lub grubszą ? Chciałbym zrobić coś trwalszego jak już robię ? i taki pomysł Użyj EPP 10mm to zbudowania samolotu. Oczywiście musisz uwzględnić różnicę grubości w wymiarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymisiek Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 no chce nim dłużej polatać. Na symulatorze już całkiem dobrze sobie radzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 21 minut temu, flymisiek napisał: no chce nim dłużej polatać. Na symulatorze już całkiem dobrze sobie radzę NIE ma dluzszego latania pierwszym modelem ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Witam,jak jesteś chętny, to mam do sprzedania model Pioniera,nówka nie śmigany,Kupiłem go dla chrześnika pare lat temu,ale jakoś odeszła mu chęć do latania więc kurzy się u mnie.Ja latam innymi modelami?.Do modelu trzeba dokupić akumulator,chyba 1300mA lipol,stary nie był ładowany ok. 3 lat i padł,nowy kosztuje ok.40 zł.Cena za model 300zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 57 minut temu, jarek996 napisał: NIE ma dluzszego latania pierwszym modelem ! Jarek nie znasz się my już stare dziady soo Młoda krew to dziś przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 1 godzinę temu, tytan12 napisał: Witam,jak jesteś chętny, to mam do sprzedania model Pioniera,nówka nie śmigany,Kupiłem go dla chrześnika pare lat temu,ale jakoś odeszła mu chęć do latania więc kurzy się u mnie.Ja latam innymi modelami?.Do modelu trzeba dokupić akumulator,chyba 1300mA lipol,stary nie był ładowany ok. 3 lat i padł,nowy kosztuje ok.40 zł.Cena za model 300zł. To jest model do latania !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Godzinę temu, flymisiek napisał: no chce nim dłużej polatać. Na symulatorze już całkiem dobrze sobie radzę Michaś bierz ten model od Witka będziesz zadowolony . Jarek a Ty musisz wszystko wypaplać że do nauki Edytowane 30 Marca 2020 przez sbogdan1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Godzinę temu, sbogdan1 napisał: Michaś bierz ten model od Witka będziesz zadowolony . Jarek a Ty musisz wszystko wypaplać że do nauki OK : ZMIENILEM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 7 godzin temu, flymisiek napisał: no chce nim dłużej polatać. Na symulatorze już całkiem dobrze sobie radzę Latanie na symulatorze często nie przekłada się na rzeczywistość. Model fizyczny RC nie chce tak ładnie latać jak ten z symulatora i często po pierwszym, drugim locie trzeba go lepić z małych kawałków.. Ten model, który proponuje tytan będzie dobry na początek(jeśli w cenie jest to kitowe radio to brać i nie zastanawiać się. Żadne toto - jeśli chcesz sam zacząć latać to tylko gotowa pianka typu Pionier. Chyba, że chcesz poznawać tajniki budowy modeli to toto jak najbardziej się nadaje. Musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz zacząć budować czy zacząć latać, po to dwie oddzielne sprawy (chyba, że masz bardzo dużo cierpliwości). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi