Zuberek23 Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Cześć. Buduje właśnie swoj pierwszy model szybowca DLG, czy mógł by ktoś wyjaśnić mi jak zamocować sprężyny żeby móc użyć linek zamiast bowdenow i popychaczy? Wiem ze sprężyna powinna być z drutu 0,3mm ale nie mam pojęcia jak ją zamocować i jak ma być wygięta. Jakich linek najlepiej użyć? pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Tak o: https://youtu.be/jE_rg0kEOgc A na linki dobrze nadaje się surflon - wędkarski do robienia przyponów Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 W tej instrukcji jest to fajnie pokazane: Stobel_V2-english.pdf Na linki polecam coś takiego: https://www.korallo.pl/produkt/linka-stalowa-0-30mm-li3718 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Ja na linkę użyłem tego. Jest to stalowa linka w otulinie nylonowej z dołączonymi tulejkami do zacisniecia. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuberek23 Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Dziękuje Panowie. Buduje LightingBuga, czy mogę zabezpieczyć kadłub tkanina 25g na CA? A stateczniki z jednej strony cienkim paskiem rowingu węglowego? Czy to nie będzie zbyt ciężkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Rowing z jednej strony statecznika jest bez sensu. Albo dwa cienkie dwustronnie, albo wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Artur, zbudowałem Buga jakiś czas temu i powiem, abyś nic nie laminował. Budowa z planu w zupełności wystarcza aby kadłub był sztywny.W pierwszej wersji miałem cięgła do usterzeń z dynnemy i zastosowane "sprężynki" z drutu 0.3 m/m.Miałem serwa 3.7grama.Zrezygnowałem z tych cięgien i sprężyn, w ich miejsce dałem popychacze z drutu 0.8. Serwa 3.7 gr/ Tower Pro / chodziły cichutko bez obciążenia.Model pokrywałem japonką. Moja rada, nie laminuj, nie dodawaj wagi a będziesz zadowolony. Edytowane 23 Marca 2020 przez mayster8405 poprawka do nazwy serw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuberek23 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Godzinę temu, mayster8405 napisał: Artur, zbudowałem Buga jakiś czas temu i powiem, abyś nic nie laminował. Budowa z planu w zupełności wystarcza aby kadłub był sztywny.W pierwszej wersji miałem cięgła do usterzeń z dynnemy i zastosowane "sprężynki" z drutu 0.3 m/m.Miałem serwa 3.7grama.Zrezygnowałem z tych cięgien i sprężyn, w ich miejsce dałem popychacze z drutu 0.8. Serwa 3.7 gr/ Tower Pro / chodziły cichutko bez obciążenia.Model pokrywałem japonką. Moja rada, nie laminuj, nie dodawaj wagi a będziesz zadowolony. Dzięki jakich rurek do bowdenow użyłeś ? Dysponuje tylko 2/1mm. W takim razie wzmocnie tkanina tylko tył, a resztę kadłuba pociągnę caponem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Naprawdę nic nie laminuj!?.Statecznik pionowy jak i podstawę poziomego wraz z nim, wkleiłem na 5-cio minutową żywicę .Popychacze jak Ci pisałem są z drutu 0.8m/m podparte na środku białą "przelotką" i to wystarcza. Nie ma potrzeby dawać koszulki na całej długości./ patrz na fotkę/ Serwa dałem tak ?.Odbiornik zasilany był przez stabilizator napięcia / z akku 2S do 5-ciu volt/ który sobie sam zrobiłem. Ważne żeby robić lekko i solidnie- pochwal się z prac?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuberek23 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Ok, postaram się zrobić go jak najlżej. Dlaczego odradzasz linki? Jaka waga wyszła u Ciebie? Jeśli chodzi o model to zamówiłem krótki zestaw, żeberka i kilka drobnych elementów. W tej chwili walczę z mocowaniem płata, następnie biore się za mocowanie stateczników. Niestety mam trochę większe serwa niż twoje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Serwo fajne, ale myślę że większe jak 5 gram nie ma sensu wkładać? .Może Tower pro SG 51 / 5-cio gramowe/. Fajnie Co to idzie. Kup takie; https://www.gammodel.pl/mini-micro-serwo-37-g-p-130.html https://www.gammodel.pl/mini-micro-serwo-pes-37g-p-402.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuberek23 Opublikowano 26 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 To serwo ma ok 4,5g ale jest dość wysokie- wejdzie na styk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Z mojego doświadczenia z budowy podobnego modelu (mimi dlg) są 2 wnioski ; 1 Postarać się o zrobienie b.lekkiego ogona ! Brak konieczności doważania, 2. Całość zrobić możliwie lekko, Równa się więcej frajdy podczas latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 26 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Nic dodać, nic ująć ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi