Skocz do zawartości

Kolejny prosty RC SWITCH.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do kolejnego projektu potrzebowałem włącznik oświetlenia sterowany przez sygnał pwm z odbiornika. 

Ceny tego typu elementów nie są zbyt małe więc postanowiłem zrobić go sobie sam.

Najprostsze wyjście to zastosować arduino którego mam sporą ilość.

Arduino uno 6 zł.

IRF3205 110A - 1zł

Poniżej prosty program do wgrania do arduino czy to uno czy pro mini.

Włącznik dział przy sygnale z odbiornika powyżej 1700us. 

U zasilania do 6S moc całkowita 200W. (przy 11V ok 18A)

Więcej nie ma co pisać o tym prostym przełączniku.

Na filmie słabo to widać ale przy zasilaniu diod led 80W tranzystor był zupełnie zimny.

DSC_0816.JPG.42c54a746e3557dc72fddc3d9ed1d851.JPG

DSC_0805.JPG.c01bf3dd7c57dd4c97c8005c14d20853.JPG

rcswitch.ino

• Dzięki 1
Opublikowano

Fajne, szkoda, że nie ma zdjęcia zmontowanego układu przed obciągnięciem terokurczką(tz. strona z tranzystorem) ;)

Dla IRF3205 katalogowe R ds=8mOhm przy 18A to ok 2,6W - całkiem zimny to chyba nie powinien być?(ok, zimny był przy 80W)

Opublikowano

Przy 80 W to 5A a nie 18.

Przy 5A jest zimny a dane 18A to w przybliżeniu maksymalna wartość prądu przy bramce otwartej do połowy.

Dokładne wyliczenia pozostawiam innym. Mi potrzeba tylko 100W.

Rezystor na wejściu jest na wszelki przypadek aby wyeliminować skoki impulsów w odbiorniku.

Tranzystor przyklejony klejem termo do płytki arduino.

DSC_0817.JPG

DSC_0818.JPG

Opublikowano

Dzięki.

Jeszcze mam taką uwagę, że idealnie do takich projektów pasuje arduino pro - mniejsza płytka bez portu usb (jeśli ważny jest minimalny rozmiar)

Opublikowano
50 minut temu, Grzesiek1 napisał:

A potrzeba tu aż arduino?:)

może i nie potrzeba, ale różnica w cenie jest bez znaczenia (jaka różnica czy na hobbistyczny projekt wydasz 5pln czy 0,5pln?) a arduino daje elastyczność w modyfikacjach..

Opublikowano

Grzesiek po części masz rację. Pewne problemy można rozwiązywać na kilka sposobów. Jeden zrobi to na arduino drugi na cd. Ja akurat mam sporo tych arduino i robię na tym co mam.

Projekt na CD nie musi być tańszy. Wystarczy do tych 2.50 dodać przesyłkę i już projekt staje się droższy.

Z drugiej strony jak chcę dołożyć jeden, dwa czy 3 kanały to na CD już tego nie zrobisz a na arduino tak.

Możesz dodać też schemat w tym temacie każdy będzie miał możliwość wyboru sposobu jaki wykona sobie takiego switcha. I tak niektórzy dadzą stówkę za kupny. :)

Opublikowano

Zrobiłem pewną modernizację. Zamiast nano dałem pro mini. W oprogramowaniu ze względu na inne wyprowadzenie pinów wymieniłem sterowanie mosfeta z D9 na D12. Wszystko działa w identyczny sposób.

Znalazłem w sieci jeszcze inny mosfet który daje się sterować poziomem TTL IRL3713. Ma 260A max a w tym układzie może puścić prąd ok 40A. Przy dwóch takich równolegle 80A nie stanowi problemu. RC switchy o takim prądzie nie ma nawet w sprzedaży.:)

Jeszcze kilka tygodni takiego przestoju a zrealizuję jeszcze moduł dźwiękowy do samolotu. :)

DSC_0820.JPG

DSC_0821.JPG

DSC_0822.JPG

DSC_0823.JPG

rc_switch_promini8mhz.ino

Opublikowano

Nie mam bo dopiero zakupiłem. Będę testował jak będą już u mnie. O tych 40A tylko czytałem. Tyle z nich wyciągają inni a seria IRL może być łatwo sterowana z arduino.  Tak piszą. :)

A ty testowałeś te mosfety?

Opublikowano

Tak testowałem różne mosfety różnych serii i więcej niż 5A prądu ciągłego na 1 mosfet nie dasz bo zaraz robi się z niego piekarnik. Opisywałem to w moim projekcie wyłącznika.

Trzeba by napisać program ze sterowaniem impulsowym mosfeta wtedy da radę uzyskać większy prąd przepływu. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.