japim Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witam. Korzystając z urlopu powoli wykańczam mojego Ultimata. Silniczek jaki dla niego mam to Enya 120-4C. Niestety muszę dorobić własny adapter lub nową nakrętkę na śmigło i niestety mam problem. Czy ktoś wie jaki rozmiar gwintu jest na wale silnika? Nakrętka M8 wkręca się na jedną długość (z dużym luzem poprzecznym)- ale potem się klinuje. Z wstępnych pomiarów wygląda mi to na 5/16. http://www.pronar.com.pl/katalog/?page=showProductDetails&ref=44A0880 Czy któryś z kolegów dysponuje może takim gwintownikiem, albo w ogóle tokarką i takim gwintownikiem celem wykonania całej nowej nakrętki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 To M8x1 Paliles ten motor? Bardzo jestem ciekaw jak pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Jesteś pewien? Motoru jeszcze nie paliłem. Jak będę miał adapter to będę mógł przykręcić śmigiełko - 16 x 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 R120 ma M8x1 (Twoja?) 120 ma M7x1 O ile mi wiadomo, to Enya stosuje tylko jeden gwint calowy na wale 1/4-28 do silnikow z zakresu 25-53. Przyłóż grzebien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ja mam 120-4C bez R - czyli zwykła. Na górę wziąłem tylko nakrętkę i średnica wewnętrzna nakrętki to 5,8 mm. Jakoś kiepsko trafiłem z tym calowym 5/16... Jutro sprawdzę czy mam gdzieś śruby M7 (chyba powinienem mieć). Zewnętrzna średnica tulei ma 9,5mm. Tak to ma wyglądać: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Mam Enye 20 i 15cm3 są takie same średnice 7,5mm,jeżeli chodzi o gwint to może jutro pójdę do jakiegoś warsztatu i pomierzą, a tak wygląda ta śrubo-nakrętka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Henryku - wiem jak wygląda. Mam dokładnie taki sam. Ale mam kołpak alu, przykręcany na środku śrubą M5 i nie mam jak go zamocować. W dodatku denko kołpaka ma ok 4mm grubości a założone śmigło 16x8 ma 19 mm grubości więc muszę także przedłużyć tą nagwintowaną tuleję co by się głębiej sięgała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Dostałem odpowiedź od sprzedawcy silników Enya. Mask - miałeś rację. 120-4C ma 7x1 a R120-4C ma 8x1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Hallo JAPIM Ten sprzedawca niema pojecia o tym co sprzedaje.Miales racje to calowy gwint 5/16x24 UNF.Moj Os 120 Supercharger i OS 120 Gemini maja te same gwinty.Japonczycy stosuja przewaznie zalowe gwinty .Pozdrawia Heniek. Srednica tego gwintu powinna wynosic 7,938 MM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 to calowy gwint 5/16x24 UNF Zmierzyles ten gwint w 120-4C, czy tylko ci sie wydaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobo Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Hallo MASK czy ja pisalem ze mi sie cos wydaje?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 A możesz wrzucić fotkę z przyłożonym grzebieniem? Mam wrażenie, że jednak ci się tylko wydaje. Prawdę mówiąc bardziej wierzę producentowi; chyba, że i on nie wie co produkuje :shock: Ze strony producenta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.