kuba r. Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Cześć, muszę wymienić serwo steru wysokości (właściwie 2 szt., po jednej na połówkę statecznika) w makiecie szybowca, które zostało wklejone w statecznik najprawdopodobniej klejem na gorąco. Statecznik jest konstrukcyjny, pokryty termokurczliwą imitacją płótna, więc np. opalarka odpada. Myślałem o podgrzewaniu kleju lutownicą, ale może macie na to jakieś lepsze patenty? , Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zakryj folie mokra szmatą oczywiscie otwór zostaw na serwo i delikatnie pdgrzej opalarką, ten klej chyba zaczyna byc miękki w ok 60 st. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Dokładnie w ok 60*C jest już "glutowaty". Możesz też jak sugerujesz pogrzać lutownicą, też się sprawdzi .-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 A ja bym spróbował przeciąć tą taśmę którą serwo jest oklejone i zobaczył czy nie wyjdzie. Tragedii z miejscem też nie ma więc może dobry nożyk i da się bez wielkiego ryzyka odinstalować?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Przecież serwo jest w koszulce-folii. Przetnij koszulkę wyjmij serwo a tą folie w której było serwo powinieneś spokojnie oderwać bez grzania. To jest balsa (chyba) a do niej aż tak mocno hot glut nie trzyma się. Można delikatnie pomóc sobie przy odrywaniu skalpelem żeby ewentualnie za dużo balsy nie odeszło. Jeśli gdzieś będzie trzymać mocno i się będziesz bał, że wyrwiesz coś jeszcze, to lutownica transformatorowa, odpowiednio wygięty drut miedziany i po problemie. EDIT Pisaliśmy z Piotrkiem w tym samym czasie i pomysły dokładnie te same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Podobno alkohol rozpuszcza klej na gorąco. Osobiście nie próbowałem ale tak słyszałem. Mozesz delikatnie posmarować, może się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Alkohol rozpuszcza glut ale czy na gorąco? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Serwa wyjęte - ostatecznie przykryłem statecznik spożywczą folią aluminiową (błyszcząca/odbijająca strona od góry), wyciąłem w niej tylko otwór na serwo i podgrzałem ostrożnie opalarką. Po chwili grzania klej zmiękł i serwa dało się wyjąć Teraz zastanawiam się, czy nowe zamontować w ten sam sposób - na pewno tak będzie najszybciej, ale chyba nie będzie to najpewniejsze rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 2 godziny temu, kuba r. napisał: Serwa wyjęte - ostatecznie przykryłem statecznik spożywczą folią aluminiową (błyszcząca/odbijająca strona od góry), wyciąłem w niej tylko otwór na serwo i podgrzałem ostrożnie opalarką. Po chwili grzania klej zmiękł i serwa dało się wyjąć Teraz zastanawiam się, czy nowe zamontować w ten sam sposób - na pewno tak będzie najszybciej, ale chyba nie będzie to najpewniejsze rozwiązanie Zrób tak jak radzi Jarek,dawno temu przejechałem się na glutku,wgięła się od temperatury obudowa serwa i od tego czasu nie stosuję tej metody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Dzięki za odpowiedzi model raczej do wożenia się po niebie, ale jakaś beczka i pętla się trafi Zobaczę jak tam z miejscem i łatwością wmontowania ewentualnej ramki, no i najważniejsza kwestia - czy czas pozwoli Pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidek36 Opublikowano 2 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Ja rozgrzewam wkrętak płaski na gazie oczywiście nie do czerwoności i używam go jak skrobaka usuwam klej tam gdzie mam dostęp i po sprawie, jeśli jest przyklejone od spodu to już jest cieniutka warstwa która trzeba rozruszać i puszcza, nie proponuję podgrzewania gdyż łatwo można przegiąć z temperaturą i uszkodzić skrzydło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi