kamilos1600 Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Witam mam Pytanie do znawców elektroniki , potrzebuje zwiększyć napięcie z lipo 2s o jakieś 2v . Mam halogen Led który jest od 8 do 16v dc Przy podpieciu lipo 2s ledwo co święci gdy dołoże około 2 v święci tak jak ma świecić. Jak mogę to zrobić tanio szybko i sprawnie ? Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Są przetwornice "step up". taki przykład https://allegro.pl/oferta/modul-przetwornica-mt3608-step-up-5-28v-2a-arduino-7399284998 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Szybko tanio i pewnie to podłącz 3s. Są przetwornice step-up (wpisz w googlu albo innych portalach do nabywania różnych różnosci) Edit: kolega wyżej był szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Przetworniczka na XL6009 coś takiego: https://www.banggood.com/5pcs-DC-DC-Boost-Buck-Adjustable-Step-Up-Step-Down-Automatic-Converter-XL6009-Module-p-1087606.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Dzięki Panowie. A proszę powiedzcie mi czy jakieś kondensatory np wchodzą w grę? Potrzebuje to zrobić szybko.. Myślałem o takiej opcji: co myślicie + dodatkowe zrobić wyjścia na ładowanie tego 1s ? Bo w tej konfiguracji trzeba będzie go ładować prawda ? Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Nie wolno łączyć szeregowo akumulatorów o różnych pojemnościach.Podstawowa zasada.. W tym przypadku,pojemność wypadkowa będzie taka jak najsłabszego ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Nie kombinuj tylko załóż przetwornicę i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Łącząc w ten sposób możesz uszkodzić sobie tego lipola 1S. Łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo. Zadziałać zadziała - ale krótko... do wyczerpania pojemności pakietu 400mAh - czyli halogen LED 6W wyssie go do cna i uszkodzi w mniej niż 30 minut. Jak halogen ma 40W to wyssanie nastąpi w ok 7 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos1600 Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Halogen ma 15w , dziękuję za info kupiłem konwerter ten co polecał kolega Robertus.Zastanawiam się ile będzie on Ciągnął pradu , oświetlenie jest na halogenie 15w i 4x dioda 20mA. Napiecie będę podnosił o 2v. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Ta przetwornica 2A na dłuższą metę będzie dosyć obciążona i może nie wytrzymać, do takiej mocy lepiej by było 5A prądu. 15W przy 10V masz 1,5A. Może się mylę, ale wydaje mi się że przetwornica 2A długo nie pociągnie. Druga sprawa jest taka, że może zakładać RC ( jeżeli ma być stosowane w modelu). Trzeba by było najlepiej zrobić ekran i ewentualnie jakiś kondensator dołożyć lub/i pierścień ferrytowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi