samolocik Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Cześć, znalazłem fajną stronę producenta złączy, która może służyć za punkt odniesienia jakie orientacyjnie prądy mogą płynąć przez różne rodzaje złączy modelarskich. Jednocześnie nie oznacza to, że tanie złącza kupione w sklepie modelarskim wytrzymają podane na poniższej stronie wartości natężenia prądu. Stąd brak takich deklaracji przy opisach złączy w sklepach modelarskich poza złączami firmowymi np. oryginalnymi Multiplexa. Z moich doświadczeń wynika, że taniej wtyczki/gniazda XT60 nawet nie da się poprawnie przylutować do grubszego przewodu, ponieważ przy rozgrzaniu lutownicą plastik topi się a wtyczka/gniazdo wpada w rozgrzaną obudowę. Oznacza to, że jeżeli nawet złącze wytrzyma duże natężenie prądu to może się stopić wtyczka i dojść choćby do zwarcia. https://m-el.eu/kategorie/1262 Przy wtyczkach podane są też wymagane grubości przewodów dla podanych w opisie prądów. PS. Jest możliwość wybrania na górze strony innego języka niż niemiecki. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek01 Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Witaj, rzeczywiście fajna stronka . Wszystko opisane i otwiera oczy na niektóre złącza . Sam ich używam i prądy lecą większe , a przy zdarzeniu szukamy różnych powodów , a nie słabe złączki . Dzięki za to info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Da się przylutowac ale trzeba umieć Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 ... trzeba mieć też czym. Od dawna miałem problemy z lutowaniem. Okazało się, że cyn ajest już tak stara, że utraciła swoje właściwości. Zamiana na nową dała od razu pozytywne efekty. Kolejnym upgrade była wymiana lutownicy i kolby lutowniczej na stację lutownicza z regulacją temperatury. Fantastyczna rzecz, teraz lutowanie to przyjemność. Szybko można rozgrzać złączki, cyna ładnie się rozpływa. Także nie zawsze chodzi o know how, ale także 'hardware' jest istotny. W końcu nie ma złych prac, są tylko nieodpowiednie narzędzia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 12 godzin temu, Marek_Spy napisał: Da się przylutowac ale trzeba umieć Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka to samo miałem napisać Lutowanie to umiejętność, ale "sprzęt" też jest ważny. Ale przy MPX do podanych prądów nawet nie próbował bym sie zbliżyć. Do prądów ponad 10A jednak wtedy wole bananki i ich pochodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 2 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Będę wiedział do kogo pukać jak będę coś lutował. Do Marka mam bliżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Bez przesady, właśnie zamierzam zmienić u siebie wszystkie T-deans na XT60 a lutowanie robię tak ze skladam komplet żeby się mechanicznie nie zdefirmowaly i jeszcze do lutowanego pinu po drugiej stronie zaczepiam szczypce zeby ciepło odprowadzac daje trochę fluxa i cynuje najpierw. Przykladam przewód tez pocynowany i przetapiam cyne w temp. ok 280-320 st. używamy stacji lutowniczej. I to cala tajemnica. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Ja nic nie zaczepiam, bo gdy chce nagrzać dany element, aby prawidłowo zlutować, to nie mogę doń doczepiać odbiorników ciepła. Wydaje mi się to kontrproduktywne. Ale po zlutowaniu, tj. po odstawieniu lutownicy, zawsze przykładam element lutowany do imadła lub innych odbiorników ciepła aby ochłodzić lutowany element. Taką technikę stosowałem przy lutowaniu pakietów nicd nimh, polecaną w FMT lub innym piśmie / forach internetowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Nie przyczepiam w miejscach do których będę lutowal a do drugiego końca ktory wystaje z plastiku. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Oczywiście tak zrozumiałem tylko wydaje mi się właśnie, że takie działanie powoduje wydłużenie procesu lutowania, skoro szczypce odbierają ciepło nagrzewanego elementu podobnie jak np. gruby kabel miedziany. W takim układzie potrzebujemy lutownicy o jeszcze większej mocy lub dłuższego czasu na nagrzenie elementu lutowanego, co może go zniszczyć. Jestem amatorem lutowania więc może koledzy z większym doświadczeniem się wypowiedzą. Ostatnio się dowiedziałem, że nie należy dmuchać na lutowany element. Ale dlaczego nie? Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Lata zajmuje się elektroniką czasem te opinie z internetu mnie zaskakuja. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 No właśnie dziwna sprawa. Być może chodziło o to, aby lut nie zastygał zbyt szybko, a może o parę wodną. Dopóki ktoś nie powie, że głupów ta, to można tak wymyślać i wymyślać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Prosty test jak dno zlutuj nie dmuchajac a drugie dmuchajac Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Zawsze dmuchałem i nie miałem problemu. Więc wiem, że trzyma. Ale czy nie ma to wpływu na trwałość to nie będę badał bo nie mam takiego zacięcia. Sklej piankę na byle glutem albo wikolem. Trzyma? Trzyma! A jednak nie jest ok, bo nie jestem trwałe, kruche etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Taaaa a garbate aniolki widział? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 Żadnych nie widział, ani prostych ani garbatych Przyjmuje zatem, że można dmuchać ile wlezie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2020 A sobie dmuchaj, dymaj itp. ile ci wlezie panowie bez skojarzen Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 3 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 Jeszcze można pastą lutować , sa takie o temp. topnienia 200 st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 3 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 Żeby dobrze xt zalutować, najpierw "bielę" przewody, potem lutowanie do złącza ale zawsze męski z żenskim mam złączone, lepiej utrzymują się styki bananowe w plastiku i nie wypadają.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 3 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 O tym pisalem i do pinu jeszcze szczypce. [/img]Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi