szybownik Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Witam Poszukuję świecy żarowej do silnika COX Medallion .09 o pojemności 1,5 cm3. Gdzie można kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Ebay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Może tu https://coxengines.ca/cox-.09-medallion-glow-head.html i chyba poza tym dość ciężko będzie znaleźć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Ebay, bliżej i taniej na dzień dobry i nie wpakujesz się w dodatkowe koszty typu vat... https://www.ebay.com/itm/Cox-model-engine-motore-cox-Tee-Dee-09-2102-glow-head/303572720571?hash=item46ae581bbb:g:g8MAAOSwHjxexGjh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) 40 minut temu, szybownik napisał: Witam Poszukuję świecy żarowej do silnika COX Medallion .09 o pojemności 1,5 cm3. Gdzie można kupić? jeżeli masz starą głowicę to mozna w prosty sposób przerobic na std świece i po problemie 1 minutę temu, Paweł Praus napisał: Ebay, bliżej i taniej na dzień dobry i nie wpakujesz się w dodatkowe koszty typu vat... https://www.ebay.com/itm/Cox-model-engine-motore-cox-Tee-Dee-09-2102-glow-head/303572720571?hash=item46ae581bbb:g:g8MAAOSwHjxexGjh tylko Pawle , ten sprzedający to za przeproszeniem idiota, bo 18 euro za list z Włoch to trochę ściema Edytowane 15 Października 2020 przez d9Jacek poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Jacku kwestia do dogadania, ale każda następna świeczka nie zwiększa kosztów wysyłki... Najtańsza przesyłka zagraniczna polecona w Poste Italiane to €7,10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 13 minut temu, Paweł Praus napisał: Ebay, bliżej i taniej na dzień dobry i nie wpakujesz się w dodatkowe koszty typu vat... https://www.ebay.com/itm/Cox-model-engine-motore-cox-Tee-Dee-09-2102-glow-head/303572720571?hash=item46ae581bbb:g:g8MAAOSwHjxexGjh Oki przyznam, że nie trafiłem, bo na szybko wyszukałem tylko po "Medallion" . Aczkolwiek w przypadku jednej świecy z Kanady wychodzi taniej i o VAT bym się nie martwił , ale tu już wybór należy do kupującego i dobrze, że jest więcej opcji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybownik Opublikowano 20 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Dzięki Koledzy. d9Jacek, czy mogę prosić o opis przeróbki świecy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 4 godziny temu, szybownik napisał: Dzięki Koledzy. d9Jacek, czy mogę prosić o opis przeróbki świecy ? tak, napiszę na priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Jacku napisz proszę tutaj,może się przydać innym użytkownikom Cox-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 (edytowane) sprawa jest w zasadzie bardzo prosta: potrzebny jest dostęp do tokarki, gwintownik UNEF 1/4" x 32 , wiertło precyzyjne 5,05 mm 1/spaloną głowice COX-a mocujemy w uchwycie tokarskim samozaciskowym pamietając o tym aby gwint głowicy owinąć cienka , miękką blaszką np. miedzianą -używałem blachy z puszek po napojach. Zabezpiecza to gwint głowicy przed zniszczeniem 2/odpowiednim nożem tokarskim odcinamy zasaterowanie centralnej elektrody głowicy 3/wyciągamy niepotrzebne bebechy z wnętrza głowiczki 4/planujemy powierzchnię styku std swieca vs głowica 5/rozwiercamy otwór wiertłem 5,05 mm, pamiętając o zrobieniu stosownej fazki pod gwintownik.Brak fazki spowoduje spęczenie gwintu a co za tym idzie kłopoty ze szczelnością 6/gwintujemy otwór , na denaturat lub terpentynę...Dykta lepsza no i to wszystko,, pamiętać należy , że są świece z krótkim i długim gwintem i żeby nam z tego rozpędu i radości , że udało sie przywrócić COX-a do życia tłok nie wszedł w swiecę edit: https://artykulytechniczne.pl/gwintownik-unef-1-4-32-din-374-c-hsse-fra.html https://www.gemaganga.com/index.php?main_page=product_info&products_id=284256 Edytowane 20 Października 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 7 minut temu, Grzesiek napisał: Dziękuje bardzo proszę... zawsze do usług Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Postępując zgodnie z instrukcją podaną przez Pana Jacka, jest niemal pewne ,ze głowiczka pójdzie na złom. Siły występujące przy gwintowaniu z pewnością obrócą delikatnie zamocowaną głowiczkę w uchwycie tokarskim, i zniszczą gwint. Logicznym jest zamocować głowiczkę odwrotnie niż Pan Jacek proponuje, rozwiercić od strony komory spalania, nagwintować , a następnie zamocować delikatnie stroną gwintowaną i splanować na wymagana wysokość pod świecę. I z tym rozwierceniem na fi 5,05 mm bym się spierał, moze to jest teoretyczna średnica gwintu UNF 1/4x32, ale w praktyce to jest zbyt mało. Wg mnie powinno byc około 5,4 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Panie Zbyszku, będę obstawał przy tym co napisałem, trochę takich głowic przerobiłem i ani jedna na złom nie trafiła .. Tak jak Pan zaproponował , teoretycznie można uchwycić ,tylko za co aby to było pewne zamocowanie??? za te cieniutnie duralowe żeberka najczęsciej pokrzywione podczas prób odkręcania głowicy ??? Czy za elektrodę centralną ? Przy zachowaniu środków które opisałem takie zamocowanie jest bardzo pewne, zachowuje osiowośc - oczywiście nacinanie gwintu musi być robione bardzo delikatnie, nacinam gwint ręcznie z wyłączonym napędem tokarki...... moim zdaniem kazdy robi tak jak uważa za własciwe i słuszne.... ja przestawiłem moje sprawdzone rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Ja to robię jeszcze inaczej, a mianowicie wykorzystuję tuleję z silniczka do którego głowiczkę przerabiam i mocuję całość w tokarce. Tuleje są wystarczająco twarde i nic im się nie dzieje, oczywiście dokręcać należy z wyczuciem. Później, otwór, gwint i podcięcie na świecę, gdyż głowica ma sporo mięsa. Nie dawniej jak 2 niedziele temu z sukcesem przerobiłem tak dwie głowiczki powierzone mi w tym celu przez Kolegę z Wrocławia :-)) Foto w załączeniu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 A ja robiłem jeszcze inaczej,technika Jacka z tym że pierw wytoczyłem pierscionek z ternamitu o średnicy gwintu głowiczki którą przeciełem na wskroś.Następnie w niej umiesciłem głowiczke za gwint .Reszta analogicznie jak Jacek pisał.Nawiasem kupił bym jedną spaloną do Tede 1,5ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 3 minuty temu, Paweł Praus napisał: wykorzystuję tuleję z silniczka do którego głowiczkę przerabiam czyli coś ala oprawka na dole której tez jest gwint i mimo że cylinder stalowy to można go wyrąbac na skutek niewłaściwego zamocowania.....czyli wyczucie i delikatnośc Teraz, Grzesiek napisał: pierw wytoczyłem pierscionek z ternamitu o średnicy gwintu głowiczki czyli oprawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Wszystko sie zgadza.Zawsze dorabiam takie oprawki jeżeli coś wymaga ostrożności i braku odbicia szczęk na materiale.W firmie jak robiłem na obrabiarkach to stosowało sie tak zwane miękie szczęki do podobnych operacji których obecnie do mojej tsa nie posiadam.Trzeba sobie jakoś radzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 (edytowane) 8 minut temu, Grzesiek napisał: Wszystko sie zgadza.Zawsze dorabiam takie oprawki jeżeli coś wymaga ostrożności i braku odbicia szczęk na materiale.W firmie jak robiłem na obrabiarkach to stosowało sie tak zwane miękie szczęki do podobnych operacji których obecnie do mojej tsa nie posiadam.Trzeba sobie jakoś radzić. oczywiście masz rację, ja takich oprawek róznych i do róznych operacji mam od groma ale dla kogoś kto ma niewielkie pojęcie o tokarstwie zrobienie sensownej oprawki może byc problemem.... temat zamocowań i róznych "patentow" to jest temat szeroki sam w sobie ale niestety KOlegów zainteresowanych tym jest niewielu.. bateryjki rządza...podobno edit na angielskim eBayu w firmie Chronoś można za niewielki pieniądze kupić stosowne podręczniki z "patentami" czasami bardzo ciekawymi 8 minut temu, Grzesiek napisał: których obecnie do mojej tsa nie posiadam ja niestety też nie Edytowane 20 Października 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi