Krzysztof7501 Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 Chcę pomalować fragmenty gotowego modelu. Wolałbym to zrobić nie sprayem, a pędzlem, żebym nie musiał oklejać całego modelu. Jakiego lakieru użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 Każdy będzie równie zły. EPP to polipropylen i tego nie trzyma się prawie żadna farba. A jeżeli model jest pomalowany już jakimś lakierem to zawsze istnieje ryzyko, że się pogryzie jeden z drugim. Wtedy dla bezpieczeństwa najlepiej jakiś wodny- tylko trwałość takiego malowania raczej średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 26 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 To jest model na kołach i nie trze przy lądowaniu spodem o trawę, więc może pomimo mniejszej trwałości wytrzyma jakiś czas. Możesz podać konkretny przykład jakiegoś lakieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 Ja takimi farbkami do modeli plastikowych maluję małe ubytki farby w piance, dość dobrze się to trzyma i można dobrać prawie każdy kolor. Najlepiej spróbować na kawałku pianki ( wewnątrz kadłuba np ) niepotrzebnym czy się nic nie dzieje. https://agtom.eu/367-farby-olejne - przykładowo bo akurat w tym sklepie nie kupowałem. Albo akrylowymi ewentualnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 44 minuty temu, japim napisał: EPP to polipropylen i tego nie trzyma się prawie żadna farba. a właśnie że nie.....??.... trzeba się udać do sklepu z profesionalnymi lakierami ( samochodowymi) i kupić specjalny preparat do gruntowania tzw tworzyw trudnych, natrysnąc ze 2-3 warstwy krzyżowo, pozwolić wyschnąc i mozna malować dowolnymi lakierami , ale.....zdecydowanie warto dać pod warstwę lakieru podkład , taki jaki bedzie lakier , czyli podkład akrylowy pod lakier akrylowy... Bardzo dobre efekty daje epoksydowy podkład 2K NOvola, otrzymujemy bardzo gładką, spręzystą powierzchnię, doskonale wypełniająca pory w EPP, po utwardzeniu przetarcie włóknina i dalej to juz proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 Tak - są primery w sprayu. I bardzo dobre o ile malujesz gole EPP, ale tam już jest jakiś lakier. Wiec to rzeźba i loteria. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 17 minut temu, japim napisał: ale tam już jest jakiś lakier. Wiec to rzeźba i loteria i to jest zawsze duuuuży ból d........py, robienie po kims 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 27 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 18 godzin temu, d9Jacek napisał: kupić specjalny preparat do gruntowania tzw tworzyw trudnych, natrysnąc ze 2-3 warstwy krzyżowo, pozwolić wyschnąc i mozna malować dowolnymi lakierami , ale.....zdecydowanie warto dać pod warstwę lakieru podkład , taki jaki bedzie lakier , czyli podkład akrylowy pod lakier akrylowy... Czy tyle warstw nie podniesie za mocno wagi modelu halowego? Poza tym chciałbym to pomalować pędzlem (jak w tytule), żebym nie musiał oklejać całego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Jak halówka, to olej malowanie. Jak bardzo przeszkadza, to kup marker i namaluj kwiatka albo coś innego co będzie się Tobie podobało. Ja jak dokleiłem stateczniki żeby powiększyć, pomalowałem tuszem do drukarki atramentowej - nie jest źle, a w locie nie widać że jest źle .Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 2 godziny temu, Krzysztof7501 napisał: Czy tyle warstw nie podniesie za mocno wagi modelu halowego nie ,warstwy lakieru naniesione natryskiem są znacznie cieńsze a co za tym idzie lżejsze od nanoszonych pędzlem...Warto się nauczyć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Ja wprawdzie nie EPP ale depron malowałem tymi sprayami https://www.castorama.pl/spray-dupli-color-zielony-ral-6002-150-ml-id-20537.html https://www.castorama.pl/lakier-dupli-color-vintage-karakum-antracyt-400-ml-id-1062702.html Trzymają dobrze ale wzrost wagi był znaczący: o +10% (chociaż wydaje mi się że lakier Vintage jest cięższy i to sporo). Ale fakt że oklejanie szablonami to była upierdliwa dodatkowa robota, za to samo malowanie to przyjemność. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof7501 Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Pomalowałem akrylem. Farbę lekko rozcieńczyłem wodą. Po pierwszym malowaniu trochę przeświecało, więc przejechałem drugi raz. Sprawdzałem wytrzymałość na odpadku - wydaje mi się, że jest dobra. Przyrost wagi na pomalowanej powierzchni (to ciemnoczerwone) - 2 gramy. Dzięki za zaangażowanie w temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszjb Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Odnośnie tematu malowania, jakie macie sposoby na pozbycie się fabrycznej farby na modelach z epp. Czy są jakieś rozpuszczalniki które nie zeżrą pianki, czy raczej papier wodny i szlifowanie? Chciałbym uzyskać taki efekt, goła pianka gdzie dokładnie widać wszelkie wytłoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Epp to polipropylen. Mało co jest w stanie zeżreć taką piankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi