Skocz do zawartości

Spitfire 1:10 z gazety DeAGOSTINI - relacja z budowy

Ładziak

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 489
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeśli chodzi o siłę serwa to wytrzyma spokojnie - w moim prezentowanym Fw-190 podobnych rozmiarów i w latającej łodzi Aqua Star - w której siedzi OS 46 LA - są własnie podobne serwa HS 81. Są delikatniejsze niż standardy więc i lądowania musza być odpowiednio delikatne. Ty będziesz lądował na podwoziu, ja lądowałem zawsze na brzuchu więc i wstrząs większy był.

Opublikowano

HS 81 są bardzo wrażliwe na siły impulsowe - nie wytrzymuje ostatnia zębatka. A niestety nie da się kupić jednej, tylko cały komplet za 10 zł. Kilka wymian i koszty przekroczą cenę serwa z metalowymi trybami. Nie polecałbym ich to takiego modelu. 82MG mają metalowe kółka i te jak najbardziej bym tu widział. A TP lepsze bo tańsze :-)

Opublikowano

Najmocniej przepraszamy, że jeszcze nie raczyliśmy odpowiedzieć! :roll: :evil:

Skoro przywołałeś nas do porządku to odpowiedź się znajdzie: te serwa będą wystarczająco dobre na lotki.

To: http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=1201 też będzie dobre ale dużo tańsze.

Nie wiem skad ta ironia w Twojej wypowiedzi, po prostu sie przypomnialem. Mimo wszystko dziekuje. I sorki za brak polskich znakow ale mam jakas awarie.

Opublikowano

Prace przy moim spitfire powoli posuwają się do przodu, dzisiaj dokończyłem poszycie części ogonowej. Tak to wygląda:

ab9aaa.jpg

ab1aaa.jpg

Na tym etapie budowy kadłub waży 500 g. Nie wiem czy to dużo czy mało.

Opublikowano
Szkoda tylko ze robiąc nowe poszycie popełniasz błędy jakie zrobiło DA :(

Skoro piszesz o błędach to pisz jakie, wskaż je może czegoś się nauczę na przyszłość. Równolegle buduje drugi egzemplarz. Więc jeżeli możesz napisać co jest źle to było by fanie, wtedy uniknę błędu w drugim egzemplarzu.

Opublikowano

poszycie powinno byś z jednego kawałka balsy ! ten kadłub nie jest na tyle długi żeby 1m deska nie starczała od początku do końca.

Łączenie poziome jest tu wybaczalne, ale pionowego się unika !!

o tym pisałem już na początku, zarówno dotyczy to poszycia jak i podłużnic.

chyba mocniejsza jest listwa całościowa o długości 1m niż listwa sklejona z 3 kawałków o tej samej długości to raczej logiczne. Do tego dokłada nam sie różna twardość balsy a zarazmen jej wytrzymałość i uzyskujemy efekt KARBU dzięki któremu przy pierwszym lądowaniu kadłub poskłąda się nam w ściśle określonym miejscu :D

Opublikowano
poszycie powinno byś z jednego kawałka balsy ! ten kadłub nie jest na tyle długi żeby 1m deska nie starczała od początku do końca.

Łączenie poziome jest tu wybaczalne, ale pionowego się unika !!

o tym pisałem już na początku, zarówno dotyczy to poszycia jak i podłużnic.

chyba mocniejsza jest listwa całościowa o długości 1m niż listwa sklejona z 3 kawałków o tej samej długości to raczej logiczne. Do tego dokłada nam sie różna twardość balsy a zarazmen jej wytrzymałość i uzyskujemy efekt KARBU dzięki któremu przy pierwszym lądowaniu kadłub poskłąda się nam w ściśle określonym miejscu :D

Ok, dzięki. Co do balsy to ja pokrycie zrobiłem jednym rodzajem balsy tej z DA nie wykorzystałem. W drugim egzemparzu spróbuje uniknąć tych błędów.

Opublikowano
Co do balsy to ja pokrycie zrobiłem jednym rodzajem balsy

no niestety nie jednym. Na fotkach widać że się różnią kolorem czyli z innej deski i różna twardość.

Myślałem że po to zmieniasz pokrycie, ze skleisz w jedną całość te fragmenty od DA i wytniesz jeden kawałek. No ale stało się jak się stało :(

Opublikowano

Marcin, to nie bombowiec. Nie podejrzewam żeby ten model się rozsypał.

Opublikowano

Marcin ta różnica kolorów to od światła, bo normalnie to jest jeden odcień balsy.

A jak będzie naprawdę to się okaże na wiosnę jak będzie oblot.

Opublikowano
Nie wiem skad ta ironia w Twojej wypowiedzi,

Wydaje Ci się :-)

Ile ten model ma docelowo ważyć? Jest gdzieś podany ten parametr?

Opublikowano
Nie wiem skad ta ironia w Twojej wypowiedzi,

Wydaje Ci się :-)

Ile ten model ma docelowo ważyć? Jest gdzieś podany ten parametr?

Tak na prawdę to nie znalazłem nigdzie w opisie ile będzie ważył model ale ja zakładam że w granicach 2500 - 3000g. Mam nadzieje że uda mi się nie przekroczyć tych 3000 g. Wszystko się wyjaśni jak zmontuję serwa i zbiornik w kadłubie i zmontuje skrzydło z serwami i podwoziem.

Opublikowano

Potrzebuję figurke pilota do Spita, ale wszędzie są tylko pół tułowia, a ja chcę komplet z nogami, może ktoś wie gdzie można kupić coś takiego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.