Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doskonale rozumiem, mam tylko shappire pro i daje rade, nawet ciekawy jestem co w niej pozmienialeś i jakie to dało efekty.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
23 godziny temu, Marek_Spy napisał:

Doskonale rozumiem, mam tylko shappire pro i daje rade, nawet ciekawy jestem co w niej pozmienialeś i jakie to dało efekty.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

W Szafirku w zasadzie niewiele. Głównie to extruder na BMG , chłodnicę i grzejnik na Titan,  mocowania stepperów X i Y,  wentylatorki wszystkie na Noctua- ciche,  dodałem 2 przetwornice step down do obniżenia napięcia  z 24 na 12 v dla wentylatorków ,  moduł wifi, moduł SD card,  moduł do opóźnionego wyłączania drukarki po zakończeniu pracy, bardzo przydatny i tunel do chłodzenia driverów na płycie głównej.  BL touch wywaliłem, okazuje się zbędny,   z czasem poziomowanie stołu robię na szybko z kartką  i jak trzeba dokładniej  to na żywca z drukowanym kołem 12 cm i wychodzi super. Potem tylko szybę utrzymać w  czystości i  dobry klej do druków. Jeśli proces  w slicerze  jest odpowiednio zaprojektowany to wydruki wychodzą super. Inna sprawa, że ja  wszystko drukuję tylko z PETa,  a to jak już wiem, najtrudniejszy materiał jednak. PLA przy tym to pikuś. Wszystkim nowym użytkownikom drukarek mówię: modernizujcie jeśli trzeba, warto ?

Na dzisiaj druk skrzydeł został na dziś  razie wstrzymany, raz że praca, a dwa, że  jeden slicer źle pociął część i będziemy poprawiać , Przemek zmieni sposób generowania pliku STL, tak aby kiedyś inni modelarze nie spotkali tego co my.  A  trzy to  właśnie Chińczycy przysłali mi fajny gadżet do drukarki i też zamierzam go jutro po powrocie do domu przetestować.  Tu byłby ciekawy wątek o jakości chińskich reklamacji, powiem tylko, że  akurat Ci są zajebiści i naszym sprzedawcom jeszcze daleko do ich jakości obsługi klienta.  Ale to producent. Zaś  Aliexpres to oszust jednak.... ale to już inna historia. 

Lotki i pierwsza część ( tak połowa na oko) skrzydeł zrobione i scalone, no i czekam na rurkę węglową dźwigarów z Majsterklepki.  Potem tylko  wklejenie wzmocnień  na dźwigary w kadłub,  drukowanie   mocowań i pokryw serw , kierunki i stateczniki pionowe, podwozie- drukowanie i montaż  i  można scalać egzemplarz testowy.  Wciąż mnie nurtuje, czy zastosowanie PET nie było błędem, czy nie będzie za ciężko. No,  cóż... trzeba dalej  orać, zobaczymy przy oblocie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piękny :)

Zabieram się za sklejanie mojego!!!

Trochę ciężko wyszedł... 2,7KG to z wyposażeniem? Czy jeszcze goły bez wyposażenia?

Opublikowano

EDIT: 

Pomierzylem model i wlot w najwęższym miejscu ma 6000mm2. Wylot jest 4800 ale to dlatego, że obecnie siedzi EDF 70 - jak się rozepcha do 90 to będzie tyle ile trzeba. I do tego dochodzą lewe wloty pod kabiną - ale na nie bym raczej nie liczył.

FSA dla EDF 90mm z silnikiem o średnicy 35 to 5400mm2. A pełna powierzchnia wlotu dla średnicu 90mm to 6360mm2 Więc 90 da się wsadzić.

Trzeba też zrobić kurację odchudzającą. Po doświadczeniach z KI już mniej więcej wiem gdzie można ciąć. Problem tylko w tym, że Bielk ma kałub "spłaszczony" który łączy w sobie cechy zwykłego kadłuba oraz skrzydeł. Niestety te struktury wymagają innego rodzaju wewnętrznych wzmocnień. A może totalnie na żywioł? Absolutnie zero wzmocnień - tylko podłużnice z węglem, wręgi na początku każdej sekcji i to wszystko? A na zewnątrz szkło 24g lub 48g/m2? 

Opublikowano

Strukturalne połączenie skrzydło- kadłub było w Migu. Cały czas coś się działo, aż wreszcie wyciąłem rurę i zrobiłem pokrycie całości.  Dałoby się zrobić golasa + szablon wręgi. Albo wręgę drukowaną.

Wtedy można przygotować 70 80 i 90.

Opublikowano

Masz jakąś fotkę tego rozwiązania? 

Piotr mnie zmotywował i jedziemy z moim. Skrzydla sklejone a kadlub zlozony na prety. Gotowy do klejenia. Odłożony na jutro na szafe.

20201129_212156.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie mam. Ale uważam, że im mniej Pla w środku tym lepiej. Tutaj przed wypatroszeniem:

mig.jpg.4d452a1b2fbef8e83f0e537a7b4ed62f.jpg

Po tej operacji skończyły się problemy:). Kadłub pokryłem tkaniną 25g. Gdzieniegdzie 25 + 80. Po operacji model wcale nie przytył.

• 7 miesięcy temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.