ŁukaszB Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Stałem się posiadaczem podobno mało używanego silnik Roto 50 V2 boxer. Próbowałem go dzisiaj odpalić, silnik zapala ale mam wrażenie, że pracuje tylko na jeden cylinder. Silnik ma dość niskie obroty, jeden cylinder mniej nagrzany i po zatkaniu wydechu tego cylindra delikatnie rosną obroty. Wykręciłem świece, na jednej nie ma iskry, zauważyłem też że sprężynki w fajkach są lekko przyrdzewiałe, czyszczenie nie pomogło. Czy to oznacza konieczność wymiany modułu, czy można go jakoś wskrzesić?
Stanislaw Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Po wykręceniu świecy z tego cylindra jaka była mokra (zalania paliwem ) czy sucha z lekko brązowym nalotem ?
ŁukaszB Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 Świeczka jest mokra i wygląda jakby była umyta ?
Grzesiek Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Ja bym sprawdził też kompresje w obu cylindrach .Każdy warsztat samochodowy Tobie to sprawdzi za przysłowiową flaszke
ŁukaszB Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 Sorki, może może głupio to zabrzmi ale co ma ciśnienie do braku iskry??
kkdarch Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Zamień fajki miejscami i zobacz czy problem będzie na drugiej stronie.Jeśli się przeniesie to masz uwalony układ zapłonowy.Jeśli nie to problem masz ze sprężaniem.Wyczyść świece i osusz.Może jest problem z jedną świecą.Sprężyny muszą przewodzić prąd a zardzewiałe mogą izolować.
ŁukaszB Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 Fajki już zmieniałem i tak jak mówisz problem się przeniósł. Spróbuję jeszcze prysnąć w fajki jakiegoś odrdzewiacza. Pytanie dodatkowe, czy można podmienić moduł na inny, czy musi być dedykowany do tego silnika?
motfil Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Sprawdż rezystor w fajce miałem kiedyś przypadek że się upalił i zero iskry po wymianie było ok .
Grzesiek Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 2 godziny temu, ŁukaszB napisał: po zatkaniu wydechu tego cylindra delikatnie rosną obroty. Oczywiście ze iskra to noe kompresja ale przeczytaj ten cytat.Sądze ze przepuszcza na pierscieniu.
ŁukaszB Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 To jakie powinien mieć ciśnienie? Mam możliwość to sprawdzę.
Grzesiek Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Ok 8-12 barów Albo inaczej takie same jak na drugim.12 to bardzo dobry motor,poniżej 8 to szrot.
Rekomendowane odpowiedzi