marcini59 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Bardzo ładnie wykonany pokład, można by go machnąć jakąś lakierobejcą i na to lakierek bezbarwny aby go trochę pociemnić. Czy mogę prosić Kolegę o namiary tego symulatora silnika, pozdrawiam.
Senior Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2021 Witaj Marcinie - pokład pokryty jest jak na razie lakierem matowym. Podobno po trzecim razie zrobi się trochę ciemniejszy. Symulator kupiłem w sklepie internetowym CONRAD: https://www.conrad.pl/p/reely-modul-dzwiekowy-silnik-holownika-5-84-v-1555920 Modulator sprawdziłem po podłączeniu do regulatora - działa przyzwoicie. Uwaga - jego zasilanie jest z akumulatora głównego 5-8,4 V (nie 12V !). Ja zastosowałem oddzielne zasilanie z Lipo 2S 7,4V. W zestawie jest schemat podłączenia po polsku. Nie zastosowałem rozgałęziacza typu V z zestawu. Pozdrawiam Ryszard
Senior Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2021 Część urządzeń pokładowych polutowana. Do wykonania zostało jeszcze sporo. Całe szczęście, że czasu mam w nadmiarze. Do wiosny jeszcze długa droga. 2 1
Senior Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2021 Witam i dziekuję za zainteresowanie moją relacją. Co do koloru pokładu - też tak mi się wydaje. Przeglądałem zdjęcia innych modeli Hydrografów w sieci i mają dość jasne poklady. W Darłowie była jednostka dla wędkarzy - przerobiona chyba ze starego Hydrografa - też miała dość jasny pokład. Budowa modelu w toku.
Marek_Spy Opublikowano 10 Stycznia 2021 Opublikowano 10 Stycznia 2021 A dlaczego nie zastosujesz przetwornicy step down gdzie możesz sobie napięcie dowolnie regulować koszt kilka złotych a może ci się przydadzą inne napięcia.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
Senior Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2021 Dzięki - że też nie pomyślałem o tym rozwiązaniu. Oczywiście że skorzystam z podpowiedzi. W sumie - jak na razie - do zasilania będą potrzebne napięcia do różnych urządzeń: 12V ( napęd główny ,róg mgłowy oraz sygnał ostrzegawczy), 8,4V (symulator dźwięku diesla) oraz 2V (antena radaru).
kaczma2 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Symulator dźwięku diesla 5-8,4V . Pasuje 2S. Przetwornice step-up i step- down są w sklepie Botland https://botland.com.pl/14-regulatory-napiecia . Z jednej celi lipola zasila mi odbiornik i serwa w modelu DLG.
Senior Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2021 Kaziu - już jedzie do mnie przetwornica. Zasilanie będzie z akumulatora głównego 12V poprzez dwie miniaturowe przetwornice na: symulator dżwięku (8,4V) i antenę radaru (2V), reszta urządzeń to 12V. Będzie OK.??
Marek_Spy Opublikowano 11 Stycznia 2021 Opublikowano 11 Stycznia 2021 I słusznie bo energii masz dużo jak i miejsca a dodatkowe akumulatory są chyba zbędne zresztą straty energii na przetwornicach są rzędu kilku procent a wydajność prądowa chińskich ok 3A Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
Senior Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2021 Gotowe są kolejne elementy urządzeń pokładowych Hydrografa: winda ładunkowa i bom ładunkowy. 1
chowane podwozie Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zegarmistrz ? ? Piękne części - Twoja robota czy w zestawie były ?
robas69 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zestaw to tylko skorupa kadłuba i nadbudówki. Cała reszta wspaniała robota Seniora.
Senior Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2021 Antoni - podstawą był kadłub i nadbudówka z laminatu oraz bardzo skomny plan jednostki, reszta to własna praca bez wykorzystania super technologii (uwielbiam taką dłubaninę). Dalsze prace są w toku, choc idą bardzo wolno.
chowane podwozie Opublikowano 15 Stycznia 2021 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Cześć, życzę powodzenia w "dłubaninie", którą sam uwielbiam. Będę śledził postępy, o ile się da. Jak coś zdobędę n.t. Hydrografu - dostarczę. Odchodzę z forum, Antoni.?
Senior Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2021 Antoni - mam nadzieję, że pozostaniemy w kontakcie. Dziekuje z góry za wsparcie.
chowane podwozie Opublikowano 16 Stycznia 2021 Opublikowano 16 Stycznia 2021 O.K. Dużo zdrowia i jeszcze raz stokrotne dzięki. Najlepszego w 2021 r. A Twój hydrograf postaram się osobiście zobaczyć na wodzie, zobaczymy. Antoni
Senior Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2021 OK - życzę przede wszystkim zdrowia w tym trudnym czasie. Do zobaczenia - może?
Senior Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2021 Po kilku dniach gotowe są kolejne element wyposażenia pokładowego, które będą zamontowane na nadbudówce i rufie. 1
Rekomendowane odpowiedzi