Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po prowizorycznym rozmieszczeniu elementów Hydrografa na swoich miejscach, wyglada to tak, jak na załącznonych zdjęciach.

Budowa w toku ...

IMG_1115.JPG

IMG_1117.JPG

IMG_1118.JPG

• Lubię to 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gotowych jest kilka nowych elementów wyposażenia pokładowego Hydrografa. Aktualnie trwa malowanie kadłuba i nadbudówki. Jest to dośc pracochłonny proces, szczególnie lakierowanie kadłuba (kolory: czerwony, niebieski, czarny, brązowy oraz nazwa jednostki na burtach). Nadbudówka to prościzna - kolor kremowy.  Kolejny etap to mocowanie wszystkich elementów modelu na swoich miejscach - to lubię najbardziej. W instalacji zasilania urządzeń pokładowych wstawione są już przetwornice napięć z 12V na 8V i 3V (w miejsce planowanych pierwotnie oddzielnych akumulatorów) -  działają bardzo dobrze. To była świetna podpowiedź.

IMG_1309.JPG

IMG_1345.JPG

IMG_1346.JPG

IMG_1348.JPG

IMG_1347.JPG

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano

Próba "wannowa" odbędzie się zapewne w przyszłym tygodniu. Jestem bardzo ciekawy wyniku szczególnie wyważenia modelu na wodzie. Póki co, Hydrograf 8 "zacumowany" jest  przy nabrzeżu wyposażeniowym. 

• Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Piękny model. Zazdroszczę Ci umiejętności, szczególnie tych związanych z robieniem wyposażenia pokładowego. Oby pływał równie dobrze jak wygląda.

Opublikowano

Kaziu - szybko? Przecież to w ocenie niektórych osób bardzo prosty model w budowie. Mój kolega instruktor w modelarni (już nie istniejącej), kiedy szukałem u niego planów stwierdził, że takie proste modele budowali u niego młodzi adepci modelarstwa szkutniczego. Pisałem, że model buduje stypendysta ZUS dysponujacy nadmiarem wolnego czasu.

Co do wiosny - już ją widać za oknem, ale niestety lód na jeziorze trzyma solidnie.

Dziękuje za Wasze dobre oceny.

Opublikowano

To zależy ile dziennie godzin przeznacza się na pracę przy modelu. Buduję Celinkę po 3 godziny dziennie i jestem daleko w polu ale buduję od podstaw no i zacząłem niedawno., na początku lutego.

To i tak daleko posunięte prace. 

Opublikowano

W mojej małej modelarni pracowałem intensywnie w sprzyjających warunkach nawet kilka godzin. Pandemia drastycznie ogranicza możliwość przebywania poza domem. Czas wykorzystany więc bezwzględnie z braku innych zajęć (dodatkowo zima). Jest już pomysł na nowy projekt, a właściwie dwa. Mam jednak dylemat - gdzie przechowywać te modele - miejsca mam niewiele. Póki co, zabieram się za przygotowanie BSP do sezonu.   

...byle do wiosny...

• Dzięki 1
Opublikowano

Witam,
uzupełnienie wcześniejszej prezentacji - możliwości dźwiękowe modelu oraz relacja z próbnego "wodowania wannowego".

IMG_1373.thumb.JPG.6741719eed62cf42ac80e39df430d33d.JPG

IMG_1374.thumb.JPG.56734f7268c20168fa29ca0ce811d9bd.JPG

• Lubię to 3
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.