Senior Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Po prowizorycznym rozmieszczeniu elementów Hydrografa na swoich miejscach, wyglada to tak, jak na załącznonych zdjęciach. Budowa w toku ... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Gotowych jest kilka nowych elementów wyposażenia pokładowego Hydrografa. Aktualnie trwa malowanie kadłuba i nadbudówki. Jest to dośc pracochłonny proces, szczególnie lakierowanie kadłuba (kolory: czerwony, niebieski, czarny, brązowy oraz nazwa jednostki na burtach). Nadbudówka to prościzna - kolor kremowy. Kolejny etap to mocowanie wszystkich elementów modelu na swoich miejscach - to lubię najbardziej. W instalacji zasilania urządzeń pokładowych wstawione są już przetwornice napięć z 12V na 8V i 3V (w miejsce planowanych pierwotnie oddzielnych akumulatorów) - działają bardzo dobrze. To była świetna podpowiedź. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcini59 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Piękna, dokładna robota. Boja majstersztyk czym malowana tz. Jakie farby zastosowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko11 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Super model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Senior Opublikowano 30 Stycznia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Bardzo dziękuję za dobre słowa - to pomaga w pracy przy modelu. Jeżeli chodzi o malowanie - są to lakiery acrylowe w spray'u, kupowane w sklepie z lakierami samochodowymi. Niektóre elementy pokrywam dodatkowo lakierem acrylowym bezbarwnym. Boja jest inna niż w uproszczonych planach budowy modelu. Właściwie jest to pława z rożkiem odbijającym - wzorzec znaleziony w internecie. Załączam zdjęcia modelu zrobione jeszcze przed malowaniem kadłuba. Malowanie idzie bardzo wolno - położenie jednego koloru i po wyschnięciu maskowanie papierem kolejnych powierzchni - lakier innego koloru - itd, itd. Zapewne wszyscy to znamy z autopsji. ...budowa modelu w toku ... 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Senior, piękny model, bardzo mi podoba, czekam na ciąg dalszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Codziennie ładniejszy !!! ? Bardzo mi się podoba !!! Czekam na próby wannowe ? a potem jeziorowe !!!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Próba "wannowa" odbędzie się zapewne w przyszłym tygodniu. Jestem bardzo ciekawy wyniku szczególnie wyważenia modelu na wodzie. Póki co, Hydrograf 8 "zacumowany" jest przy nabrzeżu wyposażeniowym. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 To czekamy !!! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Jestem pełen podziwu dla jakości wykonanych detali. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Senior Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) Minęło kilkanaście pracowitych dni od ostatniej relacji i wreszcie HYDROGRAF 8 jest ukończony. Finalne dane modelu: - długość całkowita modelu ...........92 cm, - szerokość kadłuba........................ 20 cm, - wysokość do lampy na maszcie ..40cm, - waga brutto ....................................5,2 kg. - odbiornik 8 kanałowy ....................Jeti 2,4 Ghz, - akumulator główny żelowy ............12V, 5 Ah, - napęd: silnik Boat Turbo z przekładnia planetarną 3,3:1 Próbne "wodowanie wannowe" pokazało, że akumualtor 12V, 7,2 Ah jest zbyt ciężki i został zastąpioany akumulatorem 12 V, 5 Ah. Z mniejszym akumulatorem poziom wody jest na wysokości LW na całej długości kadłuba (bez dodatkowego balastu). Układy elektroniczne działają bardzo dobrze, szczególnie symulator pracy silnika diesla, antena radaru oraz sygnały dźwiękowe Teraz nie pozostaje nic innego, jak czekanie aż zniknie lód z mariny w Jamnie i na wodę, z óprzednio wygłoszoną formułką: Płyń po jeziorach i bajorach, sław imię swojego konstruktora. W załącznikach kilka zdjęć modelu. Jutro kolejna porcja zdjęć i filmiki. Wszystkim Kibicom bardzo dziękuję za wsparcie i dobre rady przesyłane podczas prezentacji procesu budowy modelu. Co do numeru Hydrografa wyjaśniam, że w sieci i innych materiałach źródłowych znalazłem informacje o Hydrografach 7 i 9 ( aż do 20), stąd uzupełniam numerację o cyfrę "8" ? Edytowane 21 Lutego 2021 przez Senior uzupełnienie tekstu 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Piękny model. Zazdroszczę Ci umiejętności, szczególnie tych związanych z robieniem wyposażenia pokładowego. Oby pływał równie dobrze jak wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Pięknie wyszło !!! ?✌️ Gratuluję Ryszard !!!☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Za szybko zrobiony. Do wiosny jest jeszcze coś w planie? Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Piękny model i piękne detale. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Kaziu - szybko? Przecież to w ocenie niektórych osób bardzo prosty model w budowie. Mój kolega instruktor w modelarni (już nie istniejącej), kiedy szukałem u niego planów stwierdził, że takie proste modele budowali u niego młodzi adepci modelarstwa szkutniczego. Pisałem, że model buduje stypendysta ZUS dysponujacy nadmiarem wolnego czasu. Co do wiosny - już ją widać za oknem, ale niestety lód na jeziorze trzyma solidnie. Dziękuje za Wasze dobre oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 To zależy ile dziennie godzin przeznacza się na pracę przy modelu. Buduję Celinkę po 3 godziny dziennie i jestem daleko w polu ale buduję od podstaw no i zacząłem niedawno., na początku lutego. To i tak daleko posunięte prace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 W mojej małej modelarni pracowałem intensywnie w sprzyjających warunkach nawet kilka godzin. Pandemia drastycznie ogranicza możliwość przebywania poza domem. Czas wykorzystany więc bezwzględnie z braku innych zajęć (dodatkowo zima). Jest już pomysł na nowy projekt, a właściwie dwa. Mam jednak dylemat - gdzie przechowywać te modele - miejsca mam niewiele. Póki co, zabieram się za przygotowanie BSP do sezonu. ...byle do wiosny... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Witam, uzupełnienie wcześniejszej prezentacji - możliwości dźwiękowe modelu oraz relacja z próbnego "wodowania wannowego". 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Teraz się liczy !!!! ?? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi