maciej1977 Opublikowano 17 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Ładna maszyna ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 18 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 5 godzin temu, micro napisał: Ładna maszyna ? Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Witam Wczoraj z racji pięknej pogody polatałem Decathlonem kilka lotów bezproblemowych nawet jakieś tam akrobacje z jednym niefajnym lądowaniem ale bez uszkodzeń .... Lotnisko pełne kolegów modelarzy ...Było super ... Dzisiaj pogoda również dopisała pakiety naładowane pojechałem polatać lotnisko puste ... Zaczęło się dziwne zachowanie modelu ?? Pierwszy start jedno kółko nad lotniskiem i gaśnie silnik .... ok lądowanie udane podchodzę do modelu o dziwo nie świeci dioda od zapłonu ??? Pstrykniecie na apce i dioda zapłonu świeci , silnik odpala niby wszystko ok . Kolejny lot i podobna sytuacja silnik gaśnie ale zauważyłem ułamek sekundy braku reakcji na stery w momencie gdy silnik zgasł ... lądowanie udane i znów dioda od zapłonu nie świeci ... ?? sprawdziłem wszystkie połączenia , wtyczki kable nic nie znalazłem ... W kolejnym locie podobna sytuacja ale czułem że może zgasnąć więc leciałem w miarę wysoko i przy robieniu beczki silnik zgasł i w tym momencie na ułamek sekundy brak reakcji na stery tak mi się wydaje ,,, po lądowaniu udanym znów dioda zapłonu nie świeci .... Zrobiłem test zasięgu i jest ok, na ziemi silnik zmęczony na maksa pracuje idealnie nie gaśnie ... ruszałem znów wtyczkami kabelkami i nic Podejrzewałem że uszkodzony może być kil switch powerboxa ale nawet jak odpinam od niego po kolei wtyczki to dioda gaśnie ale po podpięciu zapala się sama z powrotem czyli nie kontakt zgasiłby silnik ale dioda zapaliła by się sama ... i po wylądowaniu by świeciła ... Zrobiłem kilka lotów z ręką na sercu i za każdym razem to samo tylko w innym momencie , lądowania szczęście zawsze udane Po powrocie do domu rozebrałem wszystkie elementy zapłonu , kil switcha , zasilania i i nie znalazłem nic zrobiłem kolejny test zasięgu i wszystko jest ok . Zastanawiam się czy mogły być za to odpowiedzialne jakieś zakłócenia na lotnisku ?. Dzień wcześniej latało sporo modeli i nic się nie działo , decathlon też latał normalnie dziwnie nie gasł ... Może spotkaliście się z takim zachowanie modelu na lotnisku w Kobylnicy , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 jak dla mnie to masz problemy z zasięgiem i failsafe wyłącza silnik podłącz prąd włącz zapłon i wyłącz radio zobaczysz czy po utracie sygnału dioda zgaśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Ja miałem podobne objawy, winą był wadliwy kill switch. Wywal go z instalacji na jeden lot i sprawdź czy to nie jest to. Jeśli będzie wszystko ok, to zmień kill switcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 9 minut temu, cyrax_ojz napisał: podłącz prąd włącz zapłon i wyłącz radio zobaczysz czy po utracie sygnału dioda zgaśnie Zapomniałem napisać ,robiłem taki test w domu i faktycznie po wyłączeniu radia dioda od zapłonu gaśnie i po włączeniu radia sama się nie zapali muszę ponownie pstryczkiem włączyć zapłon .... Ale robiłem test zasięgu i jest ok 28 minut temu, Exu napisał: winą był wadliwy kill switch. a jakiego kil switcha miałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Cześć. O bardzo podobnym problemie pisał Ci już kolega Nielot w poście z 12 stycznia ,może rzeczywiście jakieś zakłócenia np. od układu zapłonowego powodują przerwy w sygnale co skutkuje tym iż KillSwitch odcina zapłon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 14 godzin temu, Exu napisał: Wywal go z instalacji na jeden lot i sprawdź czy to nie jest to. Zrobię taki test i zobaczymy co będzie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Witam.Wiem ze masz nowy silnik ale nie zaszkodzi sprawdzic czy fajka od drgan nie luzuje sie . Mialem taki problem wymienialem wylaczniki zaplonu i nic .Gdy zmasowalem silnik z fajka problem ustal.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 30 minut temu, extra67 napisał: sprawdzic czy fajka od drgan nie luzuje sie jak rozbierałem model w domu żeby posprawdzać wszystko to fajka siedziała ciasno na świeci że nie mogłem jej zdjąć więc tu chyba jest ok ale dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Witaj Maciek z tymi Kill switchami jest wiele problemów poczytaj na RC network de , jest cały artykuł na ten temat Zapłon i telemetria - jak podłączyć? Obsługiwać odbiorniki Jeti bez wahania? | RC-Network.de piszą o skasowaniu wielu modeli na różnych radiach z powodu kill switcha . Pozdrawiam Władek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 poczytałem i fakt piszą o problemach z kill switchami ale co zrobić żeby je wyeliminować ? zamontować serwo na ssaniu i tak gasić silnik ? A druga kwestia jeśli kill powerboxa jest np uszkodzony to jak zgłosić reklamację ? dodam że na ziemi mogę męczyć silnik na różnych obrotach i nic się nie dzieje a w powietrzu robi psikusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 3 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 Ja na początku zabawy z modelami benzynowymi naczytałem się o problemach z skomplikowanymi killswitchami. Więc kupiłem prosty kill switch za niewielkie pieniądze , może i nie ma dodatkowych opcji ale przynajmniej działa niezawodnie. Takie mam we wszystkich swoich modelach https://www.ef3m.pl/pl/p/Kill-switch-radiowy-wylacznik-zaplonu-V-2.0/131 Zasada działania jest prosta , polega na włożeniu go gdzieś pod maskę i zapominam o jego istnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej1977 Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 5 godzin temu, enter1978 napisał: prosty kill switch mam podstawowy kill powerboxa bez żadnych dodatkowych telemetrii i innych , może faktycznie spróbuje z tym RCexel , ale najpierw muszę mieć pewność że winny jest kill PB ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 3 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 Witam. Ja mam ten sam killswitch z powerboxa w moich modelach i nigdy nie bylo problemu.Ale moze.To tylko elektronika.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Jeden to był jakiś chińczyk drugi to polecany i lubiany RCExel Pech chciał że i chińczyk i ten RCExel był uszkodzony. https://www.ef3m.pl/pl/p/Kill-switch-radiowy-wylacznik-zaplonu-V-2.0/131 Po wymianie na drugi z resztą też RCExel problem się skończył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Ja stosuję ze względu że może być sterowany w systemie HV Jeti SP 06 OPTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi