tytan12 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Witam,w ramach krótkiego dnia i długich wieczorów, przystawiłem się,do tego modelu.Tak jak pisałem w innym temacie,będzie to konstrukcja mieszana tzw.''poniżej kosztów''.Rozp.1100,profil NACA 2414,skrzydła xps Ursa,kadłub balsa,napęd silnik 3 faz. 200W. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Witam,coś tam na razie pokleiłem,teraz kombinuję z mocowaniem silnika?. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Powoli i do przodu.Kadłub oklejony,przygotowany do szpachlowania i potem szlifowanko na mokro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Witam,powstaje usterzenie i do przodu?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Witam,na razie przymiarki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Panowie,mam pytanko,jak okleić kadłub folią(pierwszy raz będę to robił).Czy dociąć folię na cały kadłub,czy sztukować,kadłub ma dł.700mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Wydaje się mocno ryzykowne oklejać jednym kawałkiem. Gdyby konstrukcja była całkowicie drewniana to może by się udało. Chyba (nie jestem pewien) są wstawki ze styroduru więc wysokiej temperatury nie użyjesz. W niższej nie uzyskasz dobrego naciągnięcia folii na nierozwijalnych powierzchniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Oklejałem folią reklamową PCV czy jak jej tam, tego stearmana i prasowałem na gorąco żelazkiem 120-140 stopni. Powoli aby dobrze złapało. Materiał do budowy modelu to depron. Bez problemów. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Witam,oklejanie zostawię na koniec,Robię jeszcze w ramach luzów, próby z papierem do pieczenia,zobaczymy.Teraz wziąłem się za skrzydełka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Papier do pieczenia to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie, to papier natłuszczony albo silikonowany i może być problem z trwałym klejeniem. Oklejenie taśmą klejącą lub folią PVC nawet taką najtańszą z Casto to lepszy wariant co proponował wcześniej Wiesław. Oklejanie folią modelarską to wariant najlżejszy i chyba najlepszy ale trzeba pilnować temperatury. Model świetnie się prezentuje i szkoda byłoby go okleić papierem do pieczenia który jak rozgrzeje się na słońcu, to zacznie się odklejać. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 2 godziny temu, mirolek napisał: Papier do pieczenia to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie, to papier natłuszczony albo silikonowany i może być problem z trwałym klejeniem. Oklejenie taśmą klejącą lub folią PVC nawet taką najtańszą z Casto to lepszy wariant co proponował wcześniej Wiesław. Oklejanie folią modelarską to wariant najlżejszy i chyba najlepszy ale trzeba pilnować temperatury. Model świetnie się prezentuje i szkoda byłoby go okleić papierem do pieczenia który jak rozgrzeje się na słońcu, to zacznie się odklejać. ms Z papierem do pieczenia to przeprowadzam eksperymenty,wiem, że jest natłuszczony,mocze go we wrzątku z dodatiem Ludwika.Chyba zdecyduję się na folię Oracover,robiłem już próby,żelazko ustawione pod koniec zakresu i XPS spokojnie wytrzymuje,ale to będzie na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Trochę popracowałem nad skrzydłem, co do oklejania to raczej zdecyduję się na Oratex,kolor żółty(cub). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 21 godzin temu, tytan12 napisał: co do oklejania to raczej zdecyduję się na Oratex słuszny wybór - lekko i mocno ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Witam,trochę to wolno idzie,a to ze względu na inne projekty.Model pokryłem Oratexem,bardzo fajnie się okleja?.Pilot podrośnie, póki skończę?. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Witam,Miss została ukończona,oblot raczej na wiosnę,kołowanie już się odbyło,brak jeszcze napisów ale może coś się wykombinuje? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 Czy mogę poprosić o podanie całkowitej wagi takiego skrzydła? Mam model porównywalnych rozmiarów ze skrzydłem konstrukcyjnym i rozważam dorobienie mu przez zimę dodatkowych skrzydeł z klapami. Ma być to eksperyment w ramach sprawdzenia jak zmieni się zachowanie modelu przy lądowaniu i przy okazji mógłbym spróbować tez innej technologii budowy, jednak muszę pilnować masy. Otatex jest położony prosto na styrodur, tak? Dźwigary są sosnowe, czy jakiś inny materiał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 2 godziny temu, TomekP napisał: Czy mogę poprosić o podanie całkowitej wagi takiego skrzydła? Mam model porównywalnych rozmiarów ze skrzydłem konstrukcyjnym i rozważam dorobienie mu przez zimę dodatkowych skrzydeł z klapami. Ma być to eksperyment w ramach sprawdzenia jak zmieni się zachowanie modelu przy lądowaniu i przy okazji mógłbym spróbować tez innej technologii budowy, jednak muszę pilnować masy. Otatex jest położony prosto na styrodur, tak? Dźwigary są sosnowe, czy jakiś inny materiał? Cały model waży 780 g.bez aku ,skrzydła są z podwoziem nie ważyłem ,ale jutro mogę zważyć.Oratex położony na styrodur,trzeba pilnować temperatury,dżwigary z twardej balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 18 godzin temu, tytan12 napisał: Cały model waży 780 g.bez aku ,skrzydła są z podwoziem nie ważyłem ,ale jutro mogę zważyć.Oratex położony na styrodur,trzeba pilnować temperatury,dżwigary z twardej balsy. Dziękuję, waga całości podobna jak u mnie, więc pewnie skrzydła też podobnie. Nie jestem pewien, ale czy wzmocnienia na środku to tez sama balsa i na to laminat? Jeżeli tak, to czy wystarczy wytrzymałości przy takiej wadze modelu? Folia nie miała problemu ze złapaniem do laminatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Pierwsze kołowanie,oblot w najbliższych dniach. https://youtu.be/sG8-QvHyqeU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi