Stanislaw Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Witam Swego czasu kilka osób na forum robiło frezarkę cnc . chciał bym się dowiedzieć jakie trzeba zastosować silniki aby nie gubiła kroków w czasie obróbki .Przewidywane prace w sklejce do 6 mm. Stół roboczy 1000/500 wrzeciono 500 W. Sterownik ARDUINO UNO pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Silniki to polowa sukcesu jesli chodzi o gubienie krokow. Sporo zalezy od driverow. Zamieniam u siebie wlasnie os Z na Nema23 i sterowanie z DM542T. Wysokopradowy driver. Podobno efekty warte inwestycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Godzinę temu, idfx napisał: na Nema23 myślałem o takim sterowniku. https://allegro.pl/oferta/sterownik-cnc-silnika-krokowego-3a-1-32-8416023856 a silnik https://allegro.pl/oferta/silnik-krokowy-nema17-42byghw811-2-5-a-48-mm-9509490693 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Obecnie mam nema17 42A08 na Z z wiekszym torque. Wrzeciono 500 W juz ma swoja mase. Zamieniam na nema23 z tego wlasnie powodu. Ogolnie cala Zke od nowa projektowalem i koncze wlasnie budowe. Zastosowalem dodatkowo railsy zamiast lozysk liniowych. Na driver bym nie zalowal, DM542 dosyc powrzechnie stosowany i polecany w wielu wymagajacych projektach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Akurat mam na zbyciu takie coś. Miało być do frezarki przeznaczonej do "strugania" rdzeni i form skrzydeł ale zrezygnowałem z jej budowy. Mam inną. W obudowie są 4 sterowniki bo oś Y miała być napędzana dwoma silnikami. Jest też Arduino UNO, sterownik obrotów wrzeciona, prostowniki oraz nie ujęty na zdjęciu transformator. Ale ma miejsce w obudowie. Wszystko już połączone. Jak jesteś zainteresowany to pisz na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Te prowadnice to Już wyższa półka do amatorskiej frezarki . widzę że będzie mała profesjonalna frezarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 No cos tam sie buduje, mysle ze pod koniec stycznia bedzie chodzic. Jeszcze uchwyt pod laser musze zrobic, prowadnice na X zalozyc i mozna ciac. Wczesniejszy setup mi nie za bardzo pasowal i zdecydowalem sie wykorzystac gotowa rame i reszte po swojemu zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 4 godziny temu, idfx napisał: Silniki to polowa sukcesu jesli chodzi o gubienie krokow. Sporo zalezy od driverow. Zamieniam u siebie wlasnie os Z na Nema23 i sterowanie z DM542T. Wysokopradowy driver. Podobno efekty warte inwestycji. Silników i rodzaju napędu: paski/śruba kulowa/śruba trapezowa. Silniki krokowe mają ograniczenia co do prędkości obrotowej. Gubią kroki bo moment dla danej prędkości jest za mały. Tak jak napisał Przemek. Większe silniki, potem mocniejsze drivery. O ile nie będziesz przerabiał systemu przeniesienia napędu. Najszybciej bedzie frezarka chodzić na paskach ale będzie najmniej precyzyjna. Na trapezówce zależnie od skoku można osiągnąć dużą prędkość kosztem precyzji (np sruba 12x12). A najlepsza jest kulowa. Jest szybka i precyzyjna ale koszt x10. Coś za coś. Pytanie jakiej dokładności oczekujesz? 0.1mm? 0.01mm? Edit. Nie napisałeś jakim napięciem zasilasz drivery. Jeżeli chcesz uzyskać wieksze prędkości to trzeba podbić napięcie do maksymalnego jaki tolerują sterowniki. Prądem sterujesz maksymalnu moment. A napięciem maksymalną prędkość z jakimś tam momentem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 mechanicznie frezarka została zrobiona oś X - wałki fi 25 na łożyskach liniowych oś Y - wałki fi 16 też łożyska liniowe oś z - wałki fi 12 napędy śruba trapezowa Tr 12x3 + nakrętki wrzeciono 500 W zasilacz impulsowy 24 V 20 A Z elektroniką jestem trochę na bakier dlatego potrzebuje pomocy w wyposażeniu . na wszelkie sugestie z chęciom się zapoznam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Masz dedykowany sterownik grbl czy arduino uno + cnc shield ? Silnik na wrzeciono ze sterownikiem osobnym ? Jesli tak to bedziesz potrzebowal jeszcze konwerter PWM -> 1-10V by zewnetrzny sterownik mogl plynnie sterowac predkoscia wrzeciona. W ostatecznosci mozesz sterowac recznie potencjometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 na teraz w laserze używam programu Estlcam V 11 .jest tam sterowanie wrzecionem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Ok, a od strony elektronicznej jaki dokladnie uklad masz do sterowania ? Napisales tylko, ze arduino uno, ale co dalej ? Latwiej bedzie pomoc jak cos wiecej bedzie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 taki zestaw mam teraz uruchomiony Zestaw CNC Shield V3 Arduino UNO A4988 stepstick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 To widze bedziesz mial latwo z dopieciem zewnetrznych driverow i zrobieniem Swojej konfiguracji. Ja mam zintegrowana plytke, troche wiecej zabawy. Co do sterowania wrzecionem, o ktorym wspomniales to jest to tylko sygnal PWM, tak samo jak do sterowania mocy lasera. Do wrzeciona 500W masz zewnetrzny driver. Nie wiem jakie dokladnie masz, moje jest zasilane 50V. Ten driver sterowany jest na ogol napieciem 0-10 V by osiagnac pelny zakres regulacji predkosci. W GCode programujesz spindle speed od 0 - 1000. Jesli Twoje wrzeciono jest max 20.000 rpm wartosc 1000 w Gcodzie wysteruje Ci sygnal PWM, ktory musisz przekonwertowac na zakres analogowy 0-10V i ten sygnal dopiero zadecyduje z jaka predkoscia bedzie chodzilo wrzeciono. Analogicznie jesli ustawisz S500 w Gcodzie, wrzeciono bedzie sie krecic 10.000 rpm. Czyli sterujesz proporcjonalnie predkoscia z gcodu od zera do 1000. Tak to przynajmniej ja rozwiazalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Wygodniej sterować wrzecionem niezależnie, zawsze można lekko korygować szybkość skrawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Stanisław pisze, że używa Estlcam'a a tam można płynnie regulować wszystkie parametry skrawania w trakcie pracy. Sam regulator obrotów jest dosyć prosty. Załączam schemat tego, który jest w moim urządzeniu (zdjęcie kilka postów wyżej). WE+ trzeba podłączyć do wyjścia 05 w Arduino UNO, WE- do jego masy. A1 i A2 do zasilacza wrzeciona. M+ i M- do silnika wrzeciona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Mam Estlcam ale używam tylko do generowania kodów do sterowania mam ugs-platf.Masz jakieś porównanie z Estlcamem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Tez uzywam ugs. Pozostale rzeczy, kod itp. robie w Fusion 360 w CAM. Planuje sie zabrac za 3D carving i ArtCam, ale jeszcze nawet nie zaczalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Ja z kolei używam z Estlcam'a tylko "Kontrolera CNC". G-cody generuję w innym programie. Estlcam mi pasuje bo nie mam żadnych problemów z instalacją, chodzi bez zarzutu (wsad napisany jest w czystym asemblerze), obsługuje dżojstiki no i jest tani ew. bezpłatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Jano, czy miales jakies przygody z ugs ? Zdarzylo mi sie, ze maszyna w polowie roboty stanela. Ugs wciaz pracowal i na ekranie pokazywal sciezki. Nie wiem czy to wina ugs czy cos z usb u mnie, ale mialem juz ze 4 takie przygody. Jak mam dluzsza robote to zgrywam nc na karde pamieci i startuje z zewnetrznego kontrolera maszyny niezaleznie od komputera. Wyglada jakby pomagalo bo nigdy sie podobne przygody nie przytrafily. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi