Jano Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Miałem taką przygodę.Od tego czasu włączam końcówki na wszelki wypadek.Tak miałem z ugs teraz z ugs platform nie miałem ale i tak końcówki wyłączam. Powodu tego zatrzymania nie jestem pewny na 100% ale wydaje się że wyłączyła się po dotknięciu metalowej części . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Tak w skrocie pisze ugs, ale caly czas mam na mysli platform. Czyli cos tam sie dzieje. Szkoda bo z karty jak chodzi to malo widac a z ugs jakis postep pracy mozna okreslic. U mnie wszystko sie zatrzymuje tez jak wlaczam odkurzacz zalaczylem kilka razy by odciagnac pyl i wiory i w efekcie maszyna sie zatrzymuje. Musi isc jakis impuls w sieci. Sprobuje to jeszcze polaczyc wszystko przez listwe zasilajaca z filtrem przeciwzakloceniowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 W wielu miejscach piszą by ekranować przewody.Masz rację z tym odkurzaczem.Ja włączam najpierw odkurzacz. ps:napisz jak ten filtr zda egzamin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Jutro wracam do UK jesli nie odwolaja lotu. Bede mial 10 dni obowiazkowej kwarantanny to w sam raz na przerobienie X na prowadnice i moze juz wszystko ponownie uruchomie. Filtr zakupie i dam znac jak to sie sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Dzięki wszystkim za wszelkie informacje ,które trzeba będzie uwzględnić w dalszym projekcie. Najlepszego z okazji Nowego Roku . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Sam teraz kończę moją frezarkę CNC. Pracuję na Estlcam'camie i w przyszłości chciałabym sterować obrotami wrzeciona z programu. Na chwilę obecną mój zestaw wygląda tak? https://youtu.be/vOI_qPN4XXY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Aby frezarka nie gubiła kroków potrzebne są silniki z enkoderem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 W dniu 21.02.2021 o 22:53, daras napisał: Aby frezarka nie gubiła kroków potrzebne są silniki z enkoderem. Oczywiscie masz racje,ale nie do końca.Wszystko zależy od parametrow.Mocy silników i prędkości obrabiania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 10 godzin temu, Grzesiek napisał: Wszystko zależy od parametrow.Mocy silników i prędkości obrabiania. ... i rampy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Nawet jeśli silniki są odpowiednio dobrane istnieje możliwość zgubienia kroków, z enkoderem takie cos się nie zdarzy nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Ja już cieszę się swoją frezareczką. Wykonuję co nieco na niejWysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 W dniu 23.02.2021 o 17:31, daras napisał: Nawet jeśli silniki są odpowiednio dobrane istnieje możliwość zgubienia kroków, z enkoderem takie cos się nie zdarzy nigdy. to nie jest prawda, znaczy sa źle ustawione prędkości i przyspieszenia na osiach lub złe sterowniki mam frezarkę do metalu o masie 450kg napędzaną silnikami krokowymi z 48V (na xy 6Nm zas na z 12Nm jeszcze na osi obrotowej 12Nm) używam jej juz z 8 lat i to dosc intensywnie wiec wiem co mowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 16 godzin temu, TwinB napisał: to nie jest prawda, znaczy sa źle ustawione prędkości i przyspieszenia na osiach lub złe sterowniki mam frezarkę do metalu o masie 450kg napędzaną silnikami krokowymi z 48V (na xy 6Nm zas na z 12Nm jeszcze na osi obrotowej 12Nm) używam jej juz z 8 lat i to dosc intensywnie wiec wiem co mowie Skoro używasz aż 8 lat to wiesz co mówisz. Zapytam tylko bo skoro wiesz co mówisz, to też będziesz wiedział, co się dzieje gdy jednak jeden silnik z jakichś powodów się zatnie, np awaria łożyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 co ma sie stac, zatrzyma sie, ale łozyska w tych silnikach nie padaja ze wzgledu na małe obroty układ sterowania zsilnikami krokowymi nazywa sie pętlą otwartą czyli bez kontroli wymiaru ilosc krokow to wymiar ale odpowiednio dobrane silniki+ ustawienia w programie sterujacym dziala naprawde dobrze prostota konstrukcji jest tu decydująca natomiast z encoderami to serwo motory, daje to duze predkosci i przyspieszenia przy malych gabarytach i zuzyciu pradu sa silniki krokowe z encoderami ale w zastosowaniach amatorskich chyba rzadko stosowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zatrzyma się jeden silnik, dwa pozostałe lub więcej będą pracować, maszyna się nie wyłączy, resztę zostawiam wyobraźni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 19 minut temu, daras napisał: Zatrzyma się jeden silnik, dwa pozostałe lub więcej będą pracować, maszyna się nie wyłączy, resztę zostawiam wyobraźni. Złamie się frez i frezarka wykona program. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Jednak zanim się złamie może zepsuć w najlepszym przypadku materiał obrabiany, jak to się stanie przy końcu pracy to będzie bardzo boleć. No ale co ja tam wiem, pracuję na obrabiarkach CNC dopiero niecałe 30 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi