TomekP Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Witajcie, pytanie pewnie jest banalne, jednak nie udało mi się trafić na odpowiedź, mianowicie czy folia (oracover, solarfilm) przyklei się na wyszpachlowaną balsę? Oczywiście nie mam na myśli dużych powierzchni, a jedynie drobne ubytki w powierzchni. Czy pod wpływem temperatury żelazka szpachla nie będzie się kruszyć i odpadać? Czy trzeba stosować jakąś specjalną szpachlówkę w takim przypadku? Oklejałem już kiedyś skrzydło folią, jednak nie wyszło super i tym razem chciałbym się lepiej przygotować do tematu. Tego wcześniejszego modelu nie szpachlowałem przed pokrywaniem żadnymi specyfikami, jedynie szlifowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Witaj Ja używałem szpachlówki do balsy (oczywiście dokładnie wyszlifowana), następnie oklejanie oracover, wyszło super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Pomoże BalsaLock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Dziękuję za podpowiedzi, będę próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 9 godzin temu, TomekP napisał: czy folia (oracover, solarfilm) przyklei się na wyszpachlowaną balsę? Szpachlowałem tak jak piszesz niewielkie ubytki w skrzydle styro krytym balsą i folia bez problemu się przykleiła. Temperatura oklejania 90 st. potem wygładzałem i naciągałem na 150 st. Nic się nie działo. Proponuję dać porządnie wyschnąć szpachli najlepiej przez noc . Ja tak zrobiłem (używałem zwykłej modelarskiej szpachlówki do balsy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Dzięki za wiadomość. Na dniach planuję zacząć szlifowanie, uzupełnię co trzeba i spróbuję swoich sił z prasowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi