Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! niedawno zadawałem takie samo pytanie no i podpowiedziano ze musza byc umieszczone  pod katem prostym, wystarczy ze jedna umiescisz wzdlóz kadłuba a druga pod katem90 stopni z boku kadłuba, wystarczy tylko sama koncowkie anteny wysunac z boku kadluba.

Opublikowano

Antenki na zewnątrz to tylko przy węglowym kadłubie, w przypadku innych materiałów ( pianka, balsa, laminat) nie ma potrzeby wystawiania ich na zewnątrz.

Opublikowano

No tak ale ten sposób dotyczy chyba anten na 2,4 GHz a ja mam na myśli 900MHz sorry nie zaznaczyłem tego w pytaniu

Opublikowano
No tak ale ten sposób dotyczy chyba anten na 2,4 GHz a ja mam na myśli 900MHz sorry nie zaznaczyłem tego w pytaniu
Dotyczy wszystkich, zwłaszcza to, żeby je z węgla wyjąć (lub osłony innego przewodnika). Każda fala radiowa ma polaryzację i kierunki propagacji zależne od ustawienia anteny nadajnika. Dlatego w modelach zwykłe dwie anteny proste ustawiasz pod kątem, aby choć jedną miała zbliżona polaryzację i kierunek do anteny nadajnika. *Bazuję na doświadczeniach z przemysłowych systemów 430 i 900 MHz, w modelach tych pasm nie używałem.
Opublikowano

to jest antena aparatury zdjęcie nr.1

antena odbiornika jedna z dwóch zdjęcie nr.2

odbiornik z tymi dwoma antenami 915 MHz zdjęcie nr.3

i inny odbiornik w paśmie 900 MHz z dwoma dipolami

Tak więc jeżeli nie latam modelami węglowymi

to jak te anteny ustawić wzajemnie ażeby uzyskać optymalne zasięgi.

numer1.jpg

numer 2.jpg

numer 3.jpg

numer 4.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podłączę się trochę pod temat. Wiadomo anteny odbiornika jak są dwie (pasmo 2.4Ghz) pod kątem 90 stopni, a co z anteną nadajnika jak jest starego typu (łamana?). Pod kątem prostym czy równolegle do podłoża? Trochę zgłupiałem czytając archiwalne posty nt ustawiania anten. W hitec jest napisane że antena nadajnika ma być pionowo. A patrząc na modelarzy to różnie latają jedni mają faktycznie postawione pionowe, jedni równolegle, generalnie najnowsze radia to są pozbawione tego problemu bo anteny są zintegrowane z obudową.? Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Charakterystyka anteny bacika wyglada jak pączek donut nadziany na antenę, jak ten w środku:

spacer.png

Więc najsilniejsza emisja jest prostopadle do anteny, a najsłabsza wzdłuż anteny. Dlatego najlepiej z anteną "złamaną" na bok, a zdecydowanie najslabiej z anteną celującą w model.

Opublikowano

Tak właśnie.

Może też być w dół lub w górę, ale tak, żeby celować w model bokiem tego pączka, a nie, za przeproszeniem, dziurką ?

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.