Grzesiek Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Według proporcji wychodzi ponad 1300mm.Ile pod 2,5ccm silnik powinno być?bo te 1300 coś mi zadużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 21 minut temu, Grzesiek napisał: Według proporcji wychodzi ponad 1300mm.Ile pod 2,5ccm Chcesz potwierdzenia że 6 x 230mm daje 1380mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Cześć, pod 2.5ccm rozpiętość modelu około 1000mm jest optymalna. Przejrzyj ten wątek, jest tam opublikowanych kilka planów modeli pod 2.5ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 4 godziny temu, japim napisał: Chcesz potwierdzenia że 6 x 230mm daje 1380mm? Tak. Ps.Zawsze bazowałem na planach i proporcjach Schiera i latały modele super.Ale w tym wykonaniu coś mi to zaduzo pod 2,5ccm.Ostatni model na uwięzi zrobiłem ze 25lat temu z tąd troche pamięć mnie zawodzi ile to było.Moze @Paweł Praus coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Potwierdzam to co napisał Robert , na silnik 2,5 cm rozpiętość ok 1000mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 A cięciwa płata w wypadku 1000mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 3 godziny temu, Grzesiek napisał: A cięciwa płata w wypadku 1000mm ? Ciecia skrzydła to nie rozpiętość... tutaj bym celował w średnią cięciwę 230-250mm, odpowiednio na to powierzchnie płata 22-25dm2. Odnośnie dalej proporcji: - powierzchnia statecznika poziomego około 1/4 powierzchni skrzydła - rozpiętość statecznika poziomego nie więcej niż połowa rozpiętości skrzydła - odległość statecznika od skrzydła --> od krawędzi natarcia statecznika do krawędzi spływu skrzydła lub klapy = około długość cięciwy płata - odległość silnika (piasty śmigła) od krawędzi natarcia skrzydła - około 0.7-0.8 średniej cięciwy skrzydła - silniki wychylony na zewnątrz kręgu około 1-2 stopnie - wewnętrzna połówka skrzydła dłuższa od zewnętrznej o około 15-25mm - orczyk około 10-15mm za środkiem ciężkości patrząc od przodu modelu Wychodząc do powierzchni skrzydła można sobie zaprojektować cały model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Cięciwa płata to 200 mm oczywiście bez klap. Osobiści skorzystałbym z planów zamieszczonych na tym forum w innych postach i dopasował bym kształt modelu do własnych upodobań nie zmieniając proporcji modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi