Michal4x4 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Dobry wieczór, Usterzenie w przymiarce. Jutro muszę zacząć prace nad maską, czas goni. Cdn. Pzdr, M 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Dobry wieczór, Siedziałem sporo godzin a efekty marne dość. Trudno mi idzie "zrozumienie" bryły okapotowania silnika i wyrysowanie tegoż. Zdjęcia silników oglądałem w necie, ale tam też chaos bo chyba robili różne wersje - "prawe" i "lewe" wyjścia rur wydechu i położenia świec. No ale coś tam zrobiłem. Cdn. Pzdr, M 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Mam nadzieje, że na początek maja będzie gotowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Dobry wieczór, Trochę mnie silnik zmęczył a potem szczepionka przetrzepała ale udało się parę kroków zrobić. Makieta silnika w zasadzie gotowa, montaż mogę zrobić dopiero jak będę miał już farby wybrane po parę dod elementówctrzeba pomalować przed jej sklejeniem. Pokryłem usterzenie japonem. Teraz kombinuję nad podwoziem i można będzie kończyć kadłub. Cdn. Pzdr, M 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Jak pyszczek był robiony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Dobry wieczór, Pyszczek zrobiłem z pokrywki pudełka po sushi (próbowałem też plastiku z innych śmieci, butelek, opak po kostkach do zmywarki, wszystkim co w pojemniku na recykling znalazłem, ale pokrywka po sushi rules!:) ) nagrzewając nad płytą - tak jak kabinę do żubra; i wkleiłem 2 wręgi z polistyrenu. Dziś udało się pokryć balsowe częsci kadłuba - wreszcie wszystko zrobiłem "to the book" i wyszło dobrze (na razie) - bryty wycięte tak żeby włókna szły wzdłuż kadłuba ( zwłaszcza że część kadłuba jest wklęsła) i wszystkie klejone częścią gładszą na wierzch. No i w końcu wyciąłem okienka - nie wygląda ciągle na miss gminy ale już mniej niż klops:) cdn. Pzdr, M Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Michal4x4 Poprawienie błędu 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Dobry wieczór, Zrobiłem konstrukcję podwozia i kółeczka. Piękny to ten pulpet specjalnie nie jest ale ma klimacik i mam nadzieję model będzie przypominał oryginał. Malowanie mam zamiar zrobić srebrno- niebieskie aeroklubu poznańskiego, bo większość modeli jest srebrno- czerwona to żeby jakaś odmiana była Teraz już czas na finalne oklejenie kadłuba i płatów. Cdn. Pzdr, m 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Michal4x4 Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Dobry wieczór, Kadlub i usterzenie pokryte i pocellonowane. Gorzej będzie z płatem bo jest w 1nym kawałku, ale może do końca tyg się uda. Całość z silniczkiem i serwami (3) waży 75g. Dramatu nie ma (na razie ). cdn. pzdr, m 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Jako, że zdjęcia zawsze trochę przekłamują to postanowiłem dokonać inspekcji dorobku modelarskiego Michała osobiście ? Byłem zaskoczony mnogością modeli i musze uczciwie powiedzieć, że niektóre modele wyglądały lepiej w realu niż na zdjęciach. Myślałem, że największe wrażenie zrobi na mnie Brewster Buffalo, ale najfajniejszy był PZL P 8 ? Michał obdarował mnie wielkimi skarbami za co mu jeszcze raz bardzo dziękuje, najbardziej cieszę się z nowego OS MAX 40 FX I z pięknego z OS MAX 15 LA do OSA 40 był doczepiony jeszcze model z serwami, nawet mój kolega z wioski dostał od Michała model szybowca ? Michał jeszcze raz wielkie dzięki, do zobaczenia w Gdańsku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Dobry wieczór, Najważniejsze żeby sprzęt był w dobrych rękach!:) Trochę podziubałem przy rwd. Po mękach udało się pokryć skrzydła i jedną połowę pocellonować. Nie jest idealnie i trochę będę musiał prostować ale bywało gorzej więc może się "naprostować" uda. Zamontowałem linki napędowe do SK i pokryłem kadłub od dołu. Rzutem na taśmę dziś polakierowałem kadłub i usterzenie. Jutro walki ze skrzydłem cd. Cdn. Pzdr, m 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Dobry wieczór, Malowania ciąg dalszy. Okapotowanie dolnej części dzioba z plastiku z pudełka po kostkach do zmywarki - nb bardzo fajny, cienki polistyren na ściankach bocznych pudełka - tylko niemiłosiernie zielony. Wylot "czegoś tam" na dole silnika z blistra po pigułach. Przede mną jeszcze najtrudniejszy etap - maskowanie elips na kadłubie - będę coś knuł, może częściowo zrobię z kalkomanii. Cdn. Pzdr, M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Michal4x4 Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Dobry wieczór, Skrzydła pomalowane podst kolorem. Lotki na razie pasują ale jeszcze nie polączone z bowdenami. Walczyłem z silnikiem - okleiłem go brytami z polistyrenu i dodałem trochę detali, ale jeszcze nie wszystkie. Nie bardzo wiedziałem jak pomalować to wsxystko żeby było czarne od spodu, a niebieskie na zewn bo musiałem cylindry wkleić zanim zamknąłem okapotowanie - ale jakoś się udało. To teraz cd malowania kadłuba. Cdn. Pzdr, M 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Jak się nazywa ten kolor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 To jest kobaltowy niebieski wg pactry; jest matowy i trochę lepiej niż błyszczący się nakłada. Następne "pudełka" pójdą na górę silnika i już tylko rury do gaźników zostają do zrobienia. Pzdr, m 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 To ja pomaluje swoje auto na kolor kobaltu!! Jeszcze dziś zamówie dwa słoiczki Pactry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Dzień dobry, W końcu silnik już całkiem gotowy i pomalowany. Resztę będę malował etapami, może się jakoś uda; ale te wszystkie zaokrąglenia lamówek na usterzeniu to będzie znowu walka Dzióbek spryskałem lak bezbarwnym błyszczącym żeby było jak w oryginale. Nawet nie było tak źle i aerograf tym razem nie pluł i się nie zatykał.. oby tak było dalej. Cdn. Pzdr, M Ps. Dopiero teraz jakoś do mnie doszło, że moja "rakieta-cytryna", ponad 20to letnia też w chyba w kobaltowym kolorze....:) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Dobry wieczór, Trochę lamówek pomalowałem po trudach i znojach ale już coraz bliżej artf. cdn. Pzdr, M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 (edytowane) Dobry wieczór, Doszły kalki. Ten papier na kalki ktory mam, jak pisałem, jest trochę gruby i ich nakładanie, zwłaszcza na papier jap idzie słabo, ale mam nadzieję że powoli z użyciem soli jakoś się uda. Cdn. Pzdr, M Edytowane 18 Maja 2021 przez Michal4x4 Dodanie zdjecia 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Dobry wieczór, Kadłub wreszcie skończony i polakierowany. Małe nakładki na kadłub w okolicy podwozia i płoza też przyklejona. Nakładanie lamówek wokół okienek było trudne - kalki się fałdowały nie mogłem ich dobrze przykleić zanim się połapałem że one się na wklęsłościach kadłuba naciągają schnąc - dopiero kiedy każdą lamówkę przeciąłem na 2 częsci udało się je dokleić. To jutro już pójdzie podwozie. Cdn. Pzdr, M 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Michal4x4 Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Dzień dobry, Chwilę to zajęło ale już erwudziak stoi na swoich kółkach. No to już jest pełny artf:) Pzdr, M 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi