qbapfmrc Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Witam, mam pytanie do posiadaczy krzyżaków od RC Factory: czy jest sens poprawiać fabrykę i dodać dodatkowy pręt węglowy wzdłuż osi podłużnej czyli do kadłuba samolotu - zarówno w części poziomej jak i pionowej? W zestawie jest wprawdzie płaskownik 3x0,5 mm na boku kadłuba, ale póki co po wklejeniu tego płaskownika, kadłub nie jest jeszcze zbyt sztywny. Czy może samo doklejenie górnej i dolnej części pianki wystarczy bo klej AC też go usztywni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Chyba nie warto. Ja nakleiłem paski taśmy zbrojonej po obydwu stronach (w sensie gora i dół) części poziomej na krawędziach przez całą długość kadluba.Jedno co zmieniłem, to pręty węglowe robiące za dźwigar zamieniłem na płaskownik węglowy chyba 10x0,5mm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Nic nie wzmacnialem i model do dzisiaj cały. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Ja również nic nie wzmacniałem i lata super do dziś. Jedyne miejsce gdzie teraz bym coś wzmocnił, choć jeszcze tego nie zrobiłem to element steru kierunku - zaznaczyłem na zdjęciu, przynajmniej u mnie troszkę się wygina i przy okazji nie jest równo z samym sterem kierunku. A w tym modelu ster kierunku naprawdę pracuje Mówię o wersji 1,2m P.s sprawdź 3 razy czy stół na którym to robisz jest prosty, szczególnie kiedy będziesz doklejał skrzydła. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Dzięki Koledzy, to zostawiam bez wzmocnienia, tym bardziej ze właściwie już wzmocniłem spód taśmą i cienkimi listewkami bo planuje lądować w trawie. Exu, skrzydła mam już doklejone, ale dokładnie o tym samym pomyślałem przed doklejeniem ? zawsze tego typu kwestie sprawdzam też ze 3 x. Swoją drogą byłem pod wrażeniem precyzji wykonania: wystarczyło dokładnie przyłożyć skrzydła do kadłuba i po sklejeniu wszystko jest spasowane idealnie. Z tego właśnie bierze się cena tej pianki. Co do tylnej części to rozumiem że wygiął Ci się ogon, w sumie dziwne bo ta część jest raczej nieruchoma, ale może tak się stało od naprężeń od zawiasów? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Tak ja również już wiem skąd ta cena się wzięła Ale warto zapłacić, to prawda. Tak, sama ta część się wygięła która zaznaczyłem czerwonym kółkiem, mam wrażenie że może to być od zbyt mocnego naciągu na linkach które sterują ogonem. A że ogon jest tam spory i sporo nim macham to może dało o sobie znać, ewentualnie myślę aby nie dawać tam pręta w środek z jednej i drugiej strony ale o wypchnięcie, zablokowanie go płaskownikami węglowymi o nieruchomą część steru wysokości tak jak np. modele trenerków mają zastrzały na ogonie. Mój model jak jadę na lotnisko a zabieram go w 90% przypadkach zawsze wylata min 7 pakietów Jeśli chodzi o wyposażenie itd to tu masz mój wątek z budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Ok dzięki a nie warto wzmocnić samego steru kierunku? I byc moze tez dodatkowo steru wysokości? W zestawie jest wprawdzie plaskownik do SW, ale ma on tylko 15cm dlg., a ster ok 41 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Godzinę temu, qbapfmrc napisał: Ok dzięki a nie warto wzmocnić samego steru kierunku? I byc moze tez dodatkowo steru wysokości? W zestawie jest wprawdzie plaskownik do SW, ale ma on tylko 15cm dlg., a ster ok 41 cm. Osobiście nie uważam aby była tak potrzeba, sam ster kierunku jest u mnie sztywny. Cytat W zestawie jest wprawdzie plaskownik do SW, ale ma on tylko 15cm dlg., a ster ok 41 cm. Właśnie nie pamiętam czy ja swój dłuższy dałem czy zostawiłem jak w oryginale, zerknij na mój wątek (zdjęcia i porównaj), ale również nie zaobserwowałem aby jakoś ster wysokości się wyginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Mam taki model jak Piotr , tylko że mi się już odkroiły stery wysokości , raz że sporo nim latałem a dwa że mam wychylenia ile się da na przedłużanych dźwigniach serw. Więc obecnie na sterach wysokości i kierunku mam już zawiasy z sztyftem, lotki jeszcze seryjne sama pianka pracuje bez zawiasów. I mogę potwierdzić to co Piotr napisał że cały ogon chodzi na wszystkie strony i fikając nim blisko siebie bardzo to widać, ale żeby to w czymś przeszkadzało to nie za bardzo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi