Atomizer Opublikowano 16 Września 2021 Autor Opublikowano 16 Września 2021 Film z modelu ! Muszę jeszcze potrenować samo lądowanie , bo nie zawsze mi wychodzi i wczoraj na koniec zaliczyłem przy drugim lądowaniu orła. Ogólnie brakuje mi trochę miejsca albo stoję w złym miejscu. Mam do dyspozycji około 80m, ale zależy też z której strony wieje wiatr. Jak z północy to wtedy schodzę z południa na północ, a jak z południa to wtedy z północy na południe. Akurat wczoraj wiał tak, że schodziłem do lądowania z północnego zachodu na południowy wschód. Czyli musiałem zrobić nawrót nad wioską. A po czym zniżać lot nad budynkami i dlatego mam za duża prędkość przy przyziemieniu i model albo się odbije albo fiknie orła. W przeciwnym razie kończy się pas i dalej jest bruzda , krzaczory (maliny) i stawek. fajnie jak by było 50m więcej, albo bez drzew i zabudowań wtedy mógłbym niżej kołować i wolniej lecieć... A tak przez tego orła model trafia na serwis, ponieważ spadł na plecy przy drugim wylądowaniu i ułamała się antenka, kamera wyłamała maskę silnika bo przejęła cały ciężar modelu przez co się wyłączyła bo akurat uderzenie trafiło na włącznik. Z tego powodu film nie został zapisany do końca i urywa się w momencie przed fikołkiem, a sam plik zostaje zapisany z problemem, ponieważ nie można go otworzyć w większości odtwarzaczy. Konieczne było konwertownie do AVI , ale też nie każdy konwerter sobie poradził z tym plikiem, ale udało mi się znaleźć taki co podołał, a sam film stracił trochę na jakości... Kamera nagrywa w 5 minutowych zapisach, a tych plików jest 4 więc lot trwał około 15 min. nie licząc przygotowania. Będę jeszcze prawdopodobnie zmieniać główna płozę ślizgową z 4mm na 5mm, dlatego że jest za słaba i za mocno się ugina. Może mieć wpływ na wywrotki, ale raczej za duża prędkość samego ślizgu. Jak bym miał więcej przestrzeni to dłużej bym trzymał model w powietrzu aby wytracił szybkość szybując tuż nad ziemią, a tak muszę dusić do ziemi bo kończy się pas co widać na filmie około 10:02 s. Drugie podejście to w ogóle nie udane, sami widzicie jak zbliża się niebezpiecznie szybko do końca lądowiska i dlatego wywrotka. Mogłem jeszcze dać gaz do dechy tak jak ostatnio BF109 i spróbować drugi raz ale już buzer dawał alarm że na celi jest 3,6V. Nie wiem jeszcze skąd pochodzi te brzęczenie w nagraniu? To działanie serw czy jakieś zakłócenia, co to takiego bo kiepsko się film ogląda z dźwiękiem...
Atomizer Opublikowano 17 Września 2021 Autor Opublikowano 17 Września 2021 Wczoraj zacząłem robić nową płozę ślizgową z drutu stalowego 5mm... Tak się zastanawiałem nad podwoziem ale nie ma sensu, w takim terenie to nawet jak uda się gładko usiąść to bryły , kamienie i dołki zrobią swoje. Poprzednia płoza drut 4mm z atrapą wlotu powietrza i wkrętami do zamocowania waży 86g. Mam do dyspozycji 64g , wiec o wagę się nie martwię. Jak płoza będzie ważyć trochę więcej to mogę zmniejszyć dociążenie dziobu.
d9Jacek Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 W dniu 16.09.2021 o 10:12, Atomizer napisał: i stawek.....ile to dla Ciebie? https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3813223-Dynam-Supermarine-Spitfire-MK-VB-Review
Atomizer Opublikowano 17 Września 2021 Autor Opublikowano 17 Września 2021 Aż dziwne, ze to lata ! Jednak psuje cały wygląd samolotu i istnieje tylko jako ciekawostka i opcja... która u mnie nie znajdzie miejsca na realizację. Wyglądają zbyt masywnie. Jak bym miał już iść w tym kierunku to wybrałbym i zrobił model Grumman Goose G44 albo G21.
d9Jacek Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 10 minut temu, Atomizer napisał: Jak bym miał już iść ....... kierunku stawu...mnie chodziło o wykorzystanie tego stawu który Ci wadzi?
Atomizer Opublikowano 17 Września 2021 Autor Opublikowano 17 Września 2021 ha ha... jak ryba tam siedzi! amur, karp, karaska... szczupaka 3kg znajomy wyciągnął na wędkę!
d9Jacek Opublikowano 17 Września 2021 Opublikowano 17 Września 2021 12 minut temu, Atomizer napisał: siedzi! amur...... no to zarybiać musieli
Atomizer Opublikowano 27 Września 2021 Autor Opublikowano 27 Września 2021 Wczorajsze latanie ! Pogoda dopisała ale jak zwykle do godziny 12:00 cisza a po południu zerwał się leki wiatr i cały lot dość nerwowy, ale ładnie wszystko się udało. Wklejam zdjęcia a już za chwilę film na Youtube ! Można zobaczyć gdzie znajduje się kamera co nie wpływa na SC, jak i zabezpieczenia do lądowania w trudnym terenie. Film na YouTube dla zainteresowanych. 2
Atomizer Opublikowano 28 Września 2021 Autor Opublikowano 28 Września 2021 Nie wiem czy ktoś zauważył ale malowanie wyszło całkiem nieźle, z czego jestem zadowolony ! Odcień błękitu w niektórych ujęciach zlewa się niemalże z niebem
Atomizer Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Opublikowano 14 Marca 2022 W sobotę i niedzielę ładna słoneczna pogoda więc trochę polatałem Spitfire ? 3
Atomizer Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Opublikowano 22 Marca 2022 Ładna pogoda w tym tygodniu aż chce się zamontować FPV do modelu , tylko w dzień nie ma czasu ! Mam nadzieję , że na weekend się nie zmieni...
Atomizer Opublikowano 26 Marca Autor Opublikowano 26 Marca Ktoś będzie wiedział jakie przewody ma to serwo CYS S3006 ? Chcę kupić przewód aby przedłużyć i nie wiem jaka grubość.
Atomizer Opublikowano 26 Marca Autor Opublikowano 26 Marca No właśnie nie wiem czy kupić AWG 22 3x0,34mm czy AWG 24 0,25mm.
Jerzy_R Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca AWG 22 to średnica 0,644 mm AWG 24 to średnica 0,511 mm Większa średnica, mniejszy opór...
Rekomendowane odpowiedzi