MaciekK Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 Sama śruba z mniejszą wydajnością będzie pracować - bardziej martwię się o co innego. Jak zachowa się w ciągu wstecznym dysza Korta - czy tutaj nie będzie największej "utraty" właściwości pędnych.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 To nie jest dysza Korta. To zwykły prosty kawałek rury zebrany z jednego końca. Już wyciąłem łopatki według dolnego zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Na przyrządzie do lutowania śrub ustawiłem piastę i umocowałem łopatki a następnie pasta Bison i nałożyłem lut. Lutownica nie nagrzała wystarczająco. Po podgrzaniu palnikiem cyna rozpłynęła się po obu stronach. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Nie stwierdziłem aby śruba pracująca w dyszy korta czy jak kto woli w pierścieniu osłonowym miała na biegu wstecznym mniejszy ciąg.....niby czemu by miała mieć mniejszy ciąg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Przekopiowałem taką wypowiedź: przykładowo kuter KH200 ze śrubą w dyszy - uciag w przód 2100 kG uciąg wstecz 1200 kG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Tylko to raczej inna wielkość i konstrukcjaWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Tak..... podobnie jak twierdziłeś kiedyś że wsteczny bieg jest niepotrzebny w modelu redukcyjnym....tylko na siłę ciągu wpływ ma nie tylko rzeczona śruba i dysza , fakt że do przodu jest swobodny wyrzut wody z dyszy . Na wstecz jest zaburzony przez kształt kadłuba. W przypadku KH 200 sprawa wygląda tak że on ma napęd taki w tunelu.....Kaczma czyl ty widziałeś kiedyś z bliska część podwodną KH200 ?. Ja tak bo u mnie w moim miejscu pracy jest takowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 KH200 to nie mój wymysł. Tylko, jak pisałem, przekopiowałem taką wypowiedź. Cezary przeczytaj w wikipedii o dyszy Korta. Na rysunku jaki przekrój ma pierścień. I pomyśl po co głowica ma możliwość obrotu 360 stopni. Jak będzie obrócona o 180 stopni to ciąg będzie taki sam. Może odmiennie rozumiemy bieg wsteczny. Mi chodziło o odwrotne obroty śruby i o czym wcześniej pisałem. Zrobiłem napęd i mechanizm kierunku. Przez to, że osie w kolumnie są obok siebie oddziaływują na siebie wzajemnie. Widać to orczyku serwa, na luzie. Może pod "napięciem" tego nie będzie. Wychylenie głowicy serwem jest ponad 90 stopni. Wszystko działa i wkrótce próba w wodzie. Także szczelności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 19 godzin temu, cezar65 napisał: Nie stwierdziłem aby śruba pracująca w dyszy korta czy jak kto woli w pierścieniu osłonowym miała na biegu wstecznym mniejszy ciąg.....niby czemu by miała mieć mniejszy ciąg? Pierścień osłonowy nie ma wpływu jeżeli jest symetryczny. Dysza Korta w związku z tym, że jej zasada opiera się na różnicy ciśnień ma wpływ. Tylko pozostaje pytanie czy przy naszych skalach / wymiarach będzie miała wpływ i na tym oparłem pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 E....tu już wchodzimy w hydrodynamikę....budujmy te swoje modele i niech każdy robi dysze czy pierścienie osłonowe tak jak uważa.... . W jednostkach wyposażonych w dyszę i śrubę nastawną , np. w holownikach uciąg jest w obie strony taki sam.... . Tak Kaziu...widziałem przekrój dyszy ma min. krawędż natarcia i spływu , tak jak profil skrzydła w samolocie. Jest też stożkowata . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kaczma2 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Budowa modelu a raczej montaż poszedł dalej. Mocowałem detale na pokładzie. Zostawiłem jeszcze taśmę dla ochrony przed uszkodzeniami. Jeszcze jest trochę do zrobienia. Prosto usadzić maszt ale wkleję przed sezonem ze względu na ciasnotę w pomieszczeniu. Skupienia będzie wymagało przyklejenie odbojnicy na prawie całym obwodzie burty. Wężyk przekrojony wzdłuż na pół. Śrubę pomaluję sprayem nikiel. Zastanawiam się nad zrobieniem drugiej śruby. Z tym, że musi na klej i wtedy nie zmienię. Mogę też robić próby bez używania wstecznego. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kaczma2 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Model gotowy do pływania. Waży 1800g. Dołożyłem balastu 2000 g. Jeszcze chce. Była próba w wannie. Nie ma przecieków. Chce płynąć. Napęd bardzo głośny. Długość 635 mm. skala 1:40 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Ekspresowa budowa. Gratulacje za ładny efekt końcowy. 2 kg balastu na taki model wydaje sie mało. Ale okaże sie na próbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Dorobiłem drugą śrubę o innym kształcie łopatek. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Śruby pomalowane. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Wypolerowane żółte byłby ładniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 W rzeczywistości śruby są stalowe. Znalazłem film z takim napędem mniejszego kontenerowca. Co to robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Wygląda jak napęd przeciwbieżny, stosowany też w śmigłach samolotowych itp.. Zdaję się, że zwiększa to wydajność napędu . W sumie chyba może też niwelować przechylanie od momentu obrotowego, ale nie wiem czy w dużym statku jest to ważne/odczuwalne. EDIT: Ach kurczę, teraz widzę, że to jest "stałe", a pewnie o napęd przeciwbieżny byś nie pytał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Jest to zwężka nieruchoma przed śrubą. Na zdjęcie kolegi dodatkowo z płatami. Robią tekie wynalazki i faktycznie pozwala to zwiększyć wydajność napędu i tym samym zmniejszyć zużycie paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Ostatnio często można spotkać ofertę małych regulatorów obrotów dwukierunkowych 10,20, 30 A z cienkimi czerwonymi przewodami. Wstawiłem taki, według sprzedawcy 30A do modelu. Oczywiście zmieniłem najpierw wtyczkę na Dean T. Podłączyłem do silnika od małej wkrętarki ( na luzie 2A) i po krótkiej pracy robi się ciepły. Zastanawiam się czy te cienkie przewody są wystarczające na większe prądy, choćby 15A. W necie nie znalazłem obliczeń na takie małe napięcia. Zrobiłem podsumowanie wykonanych modeli od sierpnia 2003. Naliczyłem 15 modeli statków, 2 ślizgi, 2 RG 65, 2 Footy Class. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi