Piotrek Pindral Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zapraszam wszystkich na VIII już OGÓLNOPOLSKI PIKNIK MODELARSKI WILCZE LASKI 2009, VIII OGÓLNOPOLSKI ZLOT WICHERKÓW, II OGÓLNOPOLSKI ZLOT OLDTIMERÓW i II OGÓLNOPOLSKIE ZAWODY W CELNOŚCI LĄDOWAŃ MODELAMI RC. Oto szczegóły: 15-16 Sierpień 2009 Lotnisko Wilcze Laski koło Szczecinka. Mam przyjemność zaprosić wszystkich modelarzy lotniczych do wspólnego latania na „VIII Ogólnopolskim Pikniku Modelarskim”, w ramach którego odbędzie się również: „VIII Ogólnopolski Zlot Wicherków i innych OLDTIMERÓW”. Sobota jest dniem zarezerwowanym głównie dla miłośników „Wicherków” oraz innych OLDTIMERÓW (modeli starej, klasycznej konstrukcji, makieta wykonana współcześnie nie jest old timerem), wieczorem odbędzie się ognisko. Chętni mogą wziąć udział w zawodach ”Wicherków” RC oraz OLDTIMERÓW rywalizując o ciekawe nagrody. Osobno klasyfikowane będą „Wicherki i osobno pozostałe „klasyki”. Oceniana będzie jakość wykonania modelu i precyzja pilotażu. Podjęta będzie również próba bicia rekordu świata w ilości „Wicherków” przebywających jednocześnie w powietrzu (dotychczasowy rekord to 14 modeli). Niedziela będzie dniem wielkiego międzynarodowego PIKNIKU MODELARSKIEGO. Wśród wszystkich gości zostaną rozlosowane liczne upominki modelarskie a wszyscy otrzymają: czasopisma, katalogi modelarskie oraz plakietki okolicznościowe itp. Chętni będą mogli wziąć udział w zawodach precyzyjnego lądowania (dla modeli silnikowych lądujących na asfalcie, wyposażonych w podwozie kołowe). W ramach imprezy odbędzie się również giełda modelarska oraz wiele innych atrakcji. Zapraszamy sklepy modelarskie do wystawienia swoich kramików opłata za jeden dzień - 30 zł, za dwa dni - 50 zł. (z tych opłat zwolnieni są fundatorzy nagród o wartości minimum 50 zł!). Istnieje możliwość rozbicia namiotu na miejscu (5 zł. od namiotu lub przyczepy kempingowej). Dysponujemy opuszczonym lotniskiem wojskowym z doskonałej jakości asfaltem i lądowiskiem trawiastym- raj dla modelarzy J . Na uczestników czekamy już od godziny 9:00. Wpisowe 10 zł.(będzie pobierane na miejscu). Mile widziani będą wszyscy modelarze lotniczy, niezależnie od preferowanych klas i posiadanych umiejętności. Bezpieczeństwo w powietrzu i na ziemi będzie zapewnione między innymi dzięki: systemowi depozytu nadajników, pracującym non stop skanerom (w tym kilka dni przed imprezą) oraz „patrolom porządkowym”. Patronat medialny: „RC PRZEGLĄD MODELARSKI”. Sponsorzy : Urząd Miasta, Urząd Gminy, „Modelarski Świat”, „MODELARZ”, SAPiK, Wydawnictwa Komunikacji i Łączności Dojazd: ze Szczecinka wyjeżdżamy w kierunku na Piłę, udajemy się do Turowa Pom. (kierunek Piła) następnie kierujemy się na Wilcze Laski. W Wilczych Laskach przy kościele skręcamy w prawo (teraz pas mamy po lewej stronie ok. 1 km.). Pozostaje tylko skręcić w lewo za zniszczonym dworkiem i asfaltowa droga doprowadzi was na miejsce. Zaś jadąc w stronę Szczecinka z Piły (z Piły kierunek Koszalin), wówczas w Lotyniu skręcamy w lewo, dojeżdżamy do wsi Wilcze Laski, za kościołem jedziemy prosto i za zniszczonym dworkiem skręcamy w lewo i już jesteśmy na lotnisku. Jadąc z kierunku Szczecina nie dojeżdżamy do Szczecinka tylko we wsi Sitno skręcamy na Dziki, tam kierujemy się na Turowo Pom. a stamtąd na Wilcze Laski. Zapraszam serdecznie! Informacja i zgłoszenia: Piotr tel. 503 132 391 p.pietrek@wp.pl Regulamin zawodów „Wicherków” i OLD TIMERÓW Celem zawodów jest wyłonienie najstaranniej wykonanego i najlepiej latającego modelu „Wicherek RC” dowolnego rozmiaru. Dopuszcza się tylko niewielkie zmiany konstrukcji (jak np. lotki, zmieniony obrys statecznika pionowego, zmieniony profil skrzydeł i stateczników) nie wpływające jednak w radykalny sposób na zmianę sylwetki pierwowzoru. Kadłub nie może posiadać zbieżnego widoku z góry. Premiowana będzie klasyczna technologia wykonania (listewki, sklejka, balsa, papier japoński), oraz stare elementy jak koła, drewniane śmigła, stare silniki itp. Ocena składa się z sumy punktów za ocenę statyczną i ocenę za dwa loty. Na ocenę statyczną wpływ ma: jakość wykonania i wrażenie ogólne. Lot należy traktować jak lot modelem makiety lekkiego górnopłata np. RWD-5, Piper Cub, PZL-104 Wilga. Ocenie podlega precyzja pilotażu i realizm lotu. Ostateczna ocena to: ocena statyczna max. 10 pkt. (max. 5 pkt. za wrażenie ogólne + 5 pkt. za jakość wykonania) + 1 lot (max. 15 pkt.) + 2 lot (max. 15 pkt.) = max. 40 pkt. Sześciu najlepszych zawodników po ocenie statycznej i dwóch kolejkach lotów kwalifikuje się do lotu finałowego. Według podobnego regulaminu oceniane będą pozostałe OLDTIMERY, z tą różnicą, że lot ma odzwierciedlać możliwości i właściwsi „oryginału” a nie musi być traktowany jak lot makietą górnopłata. Zawodnik powinien przedstawić dokumentację według której wykonywał model. Premiowany będzie między innymi wiek konstrukcji (konstrukcji, nie modelu!). Organizator dopuszcza możliwość korekty regulaminu na wniosek zainteresowanych PROGRAM PIKNIKU MODELARSKIEGO 2009 SOBOTA 15.08.2008 „OGÓLNOPOLSKI ZLOT WICHERKÓW” i OLDTIMERÓW Do 12:00 – zgłaszanie modeli „Wicherków” do zawodów 12:00 – wspólne zdjęcie uczestników z modelami 12:15 – 13:30 – Ocena statyczna „Wicherków” i Oldtimerów 13:30 – 17:30 - Loty konkursowe ( w tym czasie w powietrzu mogą przebywać tylko modele biorące udział w zawodach) 18:00 – Ogłoszenie wyników, wręczenie nagród 18:45 – próba bicia rekordu świata w ilości „Wicherków” przebywających jednocześnie w powietrzu (w tym czasie w powietrzu mogą przebywać jedynie „Wicherki”) 19:00 – ognisko, loty balonem dla uczestników zawodów NIEDZIELA 16.08.2009 „WIELKI PIKNIK MODELARSKI” 9:00 – 16:00 – Loty rekreacyjno-pokazowe modelami wszelkich typów i klas 11:00 – 14:00 – Otwarte zawody w precyzji lądowania. 14:00 – wspólne zdjęcie wszystkich uczestników wraz z modelami, losowanie nagród wśród wszystkich uczestników imprezy, wręczenie nagrody dla najmłodszego i najlepszego pilota „PIKNIKU MODELARSKIEGO” Program może ulec niewielkim zmianom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Szanowni Państwo, miło mi donieść, iż dla uczestników zawodów "Wicherków" i "Old timerów" przewidziano w sobotę wieczorem wzloty prawdziwym balonem na ogrzane powietrze. Fajnie prawda? ZAPRASZAM SERDECZNIE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Heee heee 8) No coż, mnie nie trzeba namawiać DJDIT'a też nie. I w ogóle to DJDIT'a nie dopuszczać do konkursu precyzyjnego lądowania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Witam. Wspaniała atrakcja . DJDIT-a można dopuścić do konkursu ale trzeba mu wymyślić jakieś utrudnienie. Chociażby takie aby cały lot wykonał lecąc ,,żyletą,, . Ale nie wiem czy to coś da bo w ub. roku wykonał cały lot na plecach i jeszcze wygrał konkurs :shock: My oczywiście też będziemy. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJDIT Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Nie było mnie tu dłuższy czas a już mnie obgadujecie :rotfl: Piła i okolice jak zawsze co roku pojawią sie na zlocie, zastanawiamy się jak urozmaicić impreze. Na chwilę obecną mam cel lotniczy tak na oko rozpiętośc około 3m który chciałbym pokazowo rozbić na płycie lotniska, do tego go podpalic i będzie ciekawie ale jeszcze jest czas na przeanalizowanie szczegółów ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Witam Mam pytanie co do wicherków, czy dopuszczone zmiany niewpływające na ocenę dotyczą również zastrzału ? Modele wieksze niestety powinny miec 2 zastrzały ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Oczywiście zastrzały zdublowane czy "V" są dopuszczalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Dla wszystkich którzy zastanawiają sią czy warto przyjechać krótki filmik z latania na lotnisku , lot z dziś rano pogoda taka sobie ale latać się dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 a czy jeden pilot moze brac udział zarownow lotach wicherkami jak i oldtimerami? Ja tez sie wybieram choc pojawie sie tam po raz pierwszy w zyciu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Oczywiście, że mozna startować w obu klasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 na zachęte kolejny lot nad lotniskiem, które nie jest az tak duże z wysokości 1200 metrów , lot niestety zakończony utrata modelu z powodu nieuwagi pilota i wyczerpania się baterii zasilającej kamerkę i nadajnik video. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Mogę zagwarantować fajniejszą pogodę niż w roku ubiegłym Szanowni Goście, bardzo prosze zadac sobie troszkę trudu i zapoznać się z regulaminem zawodów i regulaminem lotów który podaję poniżej (wiem wiem "trochę" tego naskrobałem). Oczywiscie apeluję o jego przestrzeganie - żeby zabawa była przednia, sprawnie przeprowadzona i BEZPIECZNA (no i żebym po imprezie nie był siwy jak gołąbek ) . Z góry dziękuję REGULAMIN LOTÓW MODELAMI NA PIKNIKU MODELARSKIM 1)Kategorycznie zabrania się włączania nadajników bez pobrania klamerki z odpowiednim numerem kanału. 2)Przed startem należy skontrolować działanie wszystkich sterów, upewnić się czy w strefie startów nie przebywają ludzie oraz czy inny model nie startuje lub podchodzi do lądowania. 3)Piloci przebywają w zwartej grupie na wysokości stolika organizacyjnego. Przed lądowaniem pilot jest zobowiązany do poinformowania o tym fakcie pozostałych pilotów. 4)Zabrania się wykonywania lotów nad samochodami i ludźmi. 5)Po wylądowaniu należy niezwłocznie zabrać model i opuścić strefę startów, po wyłączeniu nadajnika zwrócić klamerkę. 6)Należy zwrócić szczególną uwagę, aby do modeli z pracującymi silnikami nie podchodziły dzieci. 7)Zabrania się wykonywania lotów pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających. 8)Modelarz ponosi pełną odpowiedzialność za swoje czyny i ich ewentualne skutki. Wskazane jest posiadanie przez modelarzy „OC Życia Prywatnego” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek89 Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Bardzo przyjemna impreza modelarska:) zdecydowanie polecam i oczywiście osobiście się stawie na miejscu (mogę słuzyc modelarską pomoca:PP) Pozdrawiam i zamawiam dobra pogode i mało kraks;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Modelarze z Gorzowa wlkp tez sie zjawia na tej fantastycznej imprezce. Pozdrowienia i do zobaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Jeżeli ktos coś pokazowo rozali i podpali to ja jestem w stanie przejchac na rowerze ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkraj Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Ja mam takie pytanie. Czy bez modelu też można przyjeżdżać i czy za wstęp będzie pobierana jakaś opłata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Witam. Teren otwarty. Nigdy nie były pobierane żadne opłaty chyba że myślisz o wpisowym dla startujących modelarzy. Przyjeżdżaj, przywieź ze sobą leżaczek bo będzie co oglądać. Nie zapomnij wziąć ze sobą żywność bo impreza jest długa a na powietrzu apetyt dopisuje nawet niejadkom vide- mój 6-cio letni syn. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkraj Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Bardzo chciałbym przyjechać, ale jeszcze nie wiem jak to będzie :| Licze na to że będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Jeżeli ktos coś pokazowo rozali i podpali to ja jestem w stanie przejchac na rowerze ;D na wszelki wypadek mamy kopię postu .......... :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkraj Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Wyjedź już, może na piknik zdążysz :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.