Skocz do zawartości

Extra 300 z Extreme flight

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

witam

ja zakupilem ten zestaw to przerobki na spaliniaka, w zestawie jest loze, elementy wzmacniajace ze sklejki (idealnie dopasowane do budy) sruby, i zbiornik na paliwo. Cena 50 zl , takze oplaca sie :)

co do zabezpieczenia przed paliwem to jeszcze trzeba zabezpieczyc czesc w wyciaganej kabince....

Opublikowano

Ja nie wzmacniałem windy/domku/łoza czy jak kto woli pod silnik żarowy, mimo ze 4takt 17ccm naprawde to było stabilne i pewne.

Za to KONIECZNIE trzeba to zabezpieczyc przed paliwem (np okleic folią) bo spaliny wlatywały do środka modelu a samo łoże było przesiagnietę paliwem przez co faktycznie mogłoby sie rozlecieć po czasie gdyż przesiąknięte drewno i klej traci swoja wytrzymałosc od oleju zawartego w paliwe.

Opublikowano

Matko dlaczego do modelu o rozp. 1,5m dajecie takie drogie i ciężkie wyposażenie ,jakieś boxy zasilania cyfrowe serwa ,ciężkie silniki ,pytam po co.

Ja ma w akrobacie 3d o rozp.1,75 wszystko w standardzie i waga wychodzi na 3,2 kg , Saito 100 wyciąga go z zawisu bez problemu, myślę że Radek może potwierdzić jeździ do nas na lotnisko (model jest Designed by WCH).

Opublikowano

yyyyyyyyyy ciezkie ???? serwo moje 1 wazy 32g, jakie bys zastosowal Twoim zdaniem ?? powerbox ciezki ?? 15g + aku , dzieki temu powerbox-i 2x li-pol 1500mAh = 85g czyli razem z powerbox-m 100g, ciezki silnik ?? 512g (1,5HP) ktory proponujesz zamiast niego :)

drogie ?? pojecie wzgledne, sam model nie nalezy do tanich jak juz idziemy w ta strone, jezeli chcemy zachowac jakosc calego zestawu no to nie mozemy kupowac tanszych podzespolow.....

Opublikowano
Matko dlaczego do modelu o rozp. 1,5m dajecie takie drogie i ciężkie wyposażenie ,jakieś boxy zasilania cyfrowe serwa ,ciężkie silniki ,pytam po co.

Drogie nie musi byc nawet jak serwa sa cyfrowe, a juz tym bardziej nie musza byc cięzsze!

Własnie zakupiłem do extry EF 1,5m cyfrowe serwa firmy Power HD 1810MG 3,9kg/0.13s/15,8g w cenie tylko 78zł przekładnia metal/plastik.

Dla porównania HS85 które mam zamontowane na stateczniku poziomym 3.0kg/0,16s/21,8g 89zł plastik i w metalu 108zł

Wiec mamy tansze serwo, mocniejsze, lżejsze, stabilniejsze tryby no i cyfrowe, pierwsze testy wychodza dobrze serwa stoja jak zabetonowane i chyba juz przechodze na PH 1810 zamiast HS85.

No a co do elektroniki, to warto do takiego 1,5m modelu dołozyc malutki pakiet (nawet taki 500mah) plus manager zasilania 12g bo to ratuje model !!! juz dzieki takiemu zestawieniu uratowałem kilka razy modele. A najlepszym prezentem było uratowanie nowego modelu gdy padł nowiutki pakiecik po 3 ładowaniach (jedna cela nagle miała dużo nizsze napięcie i pakiet przy obciazeniu w locie siadał do około 3,5V) i pomysleć że wbijałem sobie do głowy, że nie warto zakładac managera bo mam nowy pakiet, przejechałbym sie jak młody...

Moje 9letnie doswiadczenie pokazało ze manager czy też powerbox w duzy modelu ratuje model i nasz portfel !

Opublikowano

A ja wczoraj wymyśliłem pomysł na tą windę ;D Zastanawiałem się nad rozwiązaniem, czyli zaklejenie wszystkich dziur, zabezpieczenie przed metanolem czy olejem oraz chciałem troszeczkę to wzmocnić. Oczywiście cały czas myśląc o wadze....

Wymyśliłem !!

Dziury pozaklejam balsa 2mm, bo takiej grubości jest ta sklejka - trochę zabawy będzie :faja: ale za to nic się do środka nie dostanie.

A potem całość zalaminuje tkaniną 33 g/m2 zabezpieczając przed metanolem i olejem ;D oraz wzmacniając troszeczkę windę.

A co do menadżerów zasilania... Moglibyście podesłać linki do konkretnych urządzeń ??

Co prawda nie zastanawiałem się nad tym, ale DJDIT ma przekonywujące argumenty. Szczególnie że modelik nie jest tani i trochę pracy kosztuje....

Opublikowano
A co do menadżerów zasilania... Moglibyście podesłać linki do konkretnych urządzeń ??

Manager zasilania MGM ACCUSW 4 mały, lekki idealnie nadający sie do małych modeli. To jest tak rozwiązane, że prąd jest cały czas brany tylko z głownego pakietu, drugi awaryjny jest nie uzywany podczas lotu, przełączy sie na niego tylko w przypadku spadku napiecia na aku głównym.

Pamietam kupowałem to w Mixmodel. Polecam wersję 4 bo ma sygnalizator dźwiekowy, nawet na silniku żarowym w locie słychac że lecisz na awaryjnym pakiecie (sprawdzone!)

Co do domku, zrobisz pancerną konstrukcję i znów waga...

Opublikowano
Czekam na jakas recenzje!

Tego akurat sobie nie odpuszczę ! zawsze patrze obiektywnie, więc albo sukces albo wystawka allegro :-)

Obiecuję, że dniach zdam relację.

Opublikowano

Matko Boska manager zasilania :lol: w 1.5m Extrze zgadzam sie w 100% z Wieskiem odwiedzam często lotnisko w Rybniku i tam faktycznie ludzie lataja na normalnym sprzęcie serwa standarty bez ceregieli prosto i skutecznie a przede wszystkim lekko.Im więcej badziewia w modelu tym wieksze prawdopodobienstwo, że coś padnie. Jesli lata się na dobrym fimowym pakiecie i ładuje go małym pradem to prawdopodbienstwo awarii jest znikome prędzie trafi mnie piorun niz pakiet szlag trafi.

Opublikowano

witam :)

napisz prosze jakiej pojemnosci, napieciu i WADZE maja Twoi znajomi akumulatory na tym lotnisku. Ja powiem ze moje maja pojemnosc 1500mAh napiecie aku na wyjsciu 5,5V, waga dzieki power-manager razem z nim ------> 100g <-------

ja uwazam ze moj zestawik jest nadal lekki

Opublikowano

Chodziło mi o ACCUSW4 zasilanie odbiornika 2 pakietami nimh. Lipol i uład zbijający napięcie wiadomo że bedzie lekki.

manager a układ zbijajacy napięcie dwa rózne urządzenia

Opublikowano

ja mam tez w innym modelu ten tym: link on pelni tez funkcje zabezpieczajaca. mianowicie uzywa 2 aku w tym samym czasie, dzieki temu sa one uzytkowane tak samo i spelniaja funkcje bezpieczenstwa w razie awarii jednego drugi dziala :)

Opublikowano

Super sprawa w wiekszym modelu jednak przy rozp 1.5m i ciut wiecej dodatkowy pakiet podnosi znacznie obciazenie płata no chyba, że faktycznie 500mah malutkie paluszki.W modelu 2m i wiecej 150 czy 200g jest nie odczuwalne

Opublikowano

Taki pakiecik 500mah plus manager daje 60g dodatkowej wagi więc mało wyczuwalna róznica warta poswiecenia dla bezpieczeństwa AMEN. Niech o swoim bezpieczeństwie i modeli piloci zadecyduja sami.

Czekam na jakas recenzje!

Słowny jestem to i jakies trzy skromne słowa napiszę, kilka gramów do przodu do tego stabilniej i szybciej niz było. Zrobiłem to w moim wątku z extrą co by nie robic bałaganu.

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=9653&postdays=0&postorder=asc&start=75

Opublikowano

chiboogi zauważyłeś, że ten twój wyłacznik z reglem ma tylko max 3A :crazy: z ciekawosci zaglądam patrze cena 240zł i 3A :lol:

PS i ejszcze do tego serwa cyfrowe :roll:

Opublikowano

witam.

z instrukcji wynika co innego. latam tak no i nic sie nie dzieje, radiator jest letni po locie:

Digi-Switch

from PowerBox Systems

The smallest combined electronic switch / linear regulator system for modelling !

Electronic switch, operated using a sensor button

Linear IC-controlled voltage regulator

Multi-colour LED for monitoring Li-Po battery voltage

Low voltage detection

Input voltage 8.40 Volts ( 2 Li- Po cells )

Output voltage 5.50 Volts ( equates to charged 4-cell NC battery )

Regulator capacity approx. 3 -5 A ( dependent upon available cooling )

Weight only 15 grammes

Applications:

Small to medium-sized model aircraft with up to 6 servos

F3A models

Model gliders with up to 10 servos ( or more, according to servo size )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.