TomTech Opublikowano 26 Września 2021 Opublikowano 26 Września 2021 4 godziny temu, Marek_Spy napisał: oj duzo trzeba, poszukaj jest wiele poradników flowrate i inne warto bo potem masz dobre wydruki/ Może warto dać odnośniki do wartościowych poradników. 1
poharatek Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 A proszę bardzo: https://reprapy.pl/viewforum.php?f=70 Z tym, że jeśli wszystko działa i jest się z wydruków zadowolonym, to IMO nie ma większego sensu Bo zasadniczo są dwa podejścia do zabawy z drukiem 3d. Albo traktuje się drukarkę jako narzędzie i - o ile wszystko działa jak należy - po prostu się drukuje. Albo - jako hobby i wtedy głównym celem jest grzebanie przy drukarce i gonienie króliczka idealnego wydruku 2
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 53 minuty temu, poharatek napisał: A proszę bardzo: https://reprapy.pl/viewforum.php?f=70 Z tym, że jeśli wszystko działa i jest się z wydruków zadowolonym, to IMO nie ma większego sensu Bo zasadniczo są dwa podejścia do zabawy z drukiem 3d. Albo traktuje się drukarkę jako narzędzie i - o ile wszystko działa jak należy - po prostu się drukuje. Albo - jako hobby i wtedy głównym celem jest grzebanie przy drukarce i gonienie króliczka idealnego wydruku Nie do końca tak bo budżetowe drukarki można poprawić i wtedy działają lepiej.
kulfon250 Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 2 godziny temu, Marek_Spy napisał: Nie do końca tak bo budżetowe drukarki można poprawić i wtedy działają lepiej. To prawda, tylko często po podliczeniu kosztów okazuje się, że ... ;), i do tego trzeba albo to lubić, albo się znać. Moje pierwsze ROBO, pod koniec miało tylko płytę oryginalna i kawałek napędu. Koszty, nie pytajcie, czas podobnie. Kolejna wybrałem z typu gotowa do orki i.... przez 4 lata drukowania czasem przez kilka miesięcy po 12-16h wymieniłem paski. I nie dlatego że trzeba było tylko już psychicznie poczułem, że muszę. Firmware mam sprzed 2 lat. Drukuje za..ście i cichutko. Ile czasu zamiast na przeróbki poszło na modele, latanie i inne przyjemności? lepiej nie pytajcie
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 A przeróbki to nie przyjemność ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
young Opublikowano 27 Września 2021 Autor Opublikowano 27 Września 2021 8 minut temu, Marek_Spy napisał: A przeróbki to nie przyjemność ? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Dla mnie świadomie kupiłem zwykłą z olx, więc przeróbki to żadna z mojego punktu widzenia przyjemność a nawet nazwałbym to stratą czasu w tym przypadku. Mam świadomość co można poprawić ale pytam się po co . Założenie: to zabawka do zrozumienia pewnych procesów (w innym ważniejszym projekcie) i druku różnych elementów do zabudowy w modelu i warsztacie. Gdybym miał stawić na jakość wyrobu, powierzchni etc to kupiłbym coś w przedziale 4-5 tys. A tak to po prostu kolejna zabawka z typu "przyda się'.
kulfon250 Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 18 minut temu, Marek_Spy napisał: A przeróbki to nie przyjemność ? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Powiem tak, jak się na tym znasz, masz czas i chęci to pewnie tak. Mnie na początku to też kręciło, ale po iluś kolejnych, zacząłem być zmęczony. Ok. Osiągnąłem efekt jakościowy, który wielu dziwił, ale podobnej jakości, a nawet lepiej wychodzą wydruki z seryjnej Prusy, do tego tak cichej, że czasami zastanawiam się czy ona drukuje Ale myśle, że każdy musi przejść własną drogę i wyciągnąć własne wnioski
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 możliwe ja akurat na moją nie narzekam a co do głośności można drivery pozmieniać i będzie cicha , nie miałem Prusy wiec nie wiem ale cena chyba 3X budżet jak nie więcej.
young Opublikowano 27 Września 2021 Autor Opublikowano 27 Września 2021 Ps: w mojej taniej jedyny hałas to tylko z wentylatorów.
czarobest Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 Bo masz akurat ciche stepsticki - choć niestety chyba niewymienialne (tak widzę po fotkach). Ogólnie nie ma co się rozwodzić, jedni kupują to jako narzędzie, a inni jak np. okazało się w moim przypadku narzędzie i kolejną zabawkę . Robienie wszystkich modyfikacji samemu i poznawanie konstrukcji, budowy i elektroniki wraz z oprogramowaniem cieszy mnie tak jak i samo drukowanie, a każda poprawa mechaniki, grzebanie w firmware i uruchamianie nowych funkcji czy poprawa druku daje dużą satysfakcję. Nie zamieniłbym tego na drukarkę, która jest idealna po wyjęciu z pudełka, bo nie poznałbym tak tego sprzętu i nie miałbym tej zabawy . No ale ja jestem, jaki jestem i lubię robić dużo sam (a nawet za dużo ) i uczyć się nowych rzeczy - i przede wszystkim mam na to trochę czasu. Rozumiem jednak tych, którzy kupują to jako narzędzie i nie chcą grzebać, a po prostu używać. To trochę jak z samochodami używanymi jako zabawki, jedni wolą kupić sportowy wóz i już, a inni wolą kupić coś słabszego i samemu modyfikować i przerabiać osiągając coraz lepsze rezultaty, kiedy jednak ma on służyć jako narzędzie kalkuluje się to wszystko nieco inaczej . 1
young Opublikowano 27 Września 2021 Autor Opublikowano 27 Września 2021 Samo sedno sprawy. Wydrukuję kostkę testową w końcu
Marek_Spy Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 Ok tyle że jak masz narzedzie to chyba chcesz żeby było ok, można ciąć balse tępym nożem a można go naostrzyć, ale może nie mam racji i się nie znam.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka
young Opublikowano 2 Października 2021 Autor Opublikowano 2 Października 2021 Kolejny przydasię czyli przydaś. Potem regulacja naciągów i luzów. Kolejny przydasię czyli przydaś. Potem regulacja naciągów i luzów.
kulfon250 Opublikowano 2 Października 2021 Opublikowano 2 Października 2021 fajne choć z tym klinem? hmm, na thingwerse są fajniejsze projekty - małe https://www.thingiverse.com/thing:2404850 https://www.thingiverse.com/thing:805452 duze https://www.thingiverse.com/thing:3829856
Rekomendowane odpowiedzi