TomTech Opublikowano 26 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 4 godziny temu, Marek_Spy napisał: oj duzo trzeba, poszukaj jest wiele poradników flowrate i inne warto bo potem masz dobre wydruki/ Może warto dać odnośniki do wartościowych poradników. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 A proszę bardzo: https://reprapy.pl/viewforum.php?f=70 Z tym, że jeśli wszystko działa i jest się z wydruków zadowolonym, to IMO nie ma większego sensu Bo zasadniczo są dwa podejścia do zabawy z drukiem 3d. Albo traktuje się drukarkę jako narzędzie i - o ile wszystko działa jak należy - po prostu się drukuje. Albo - jako hobby i wtedy głównym celem jest grzebanie przy drukarce i gonienie króliczka idealnego wydruku 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 53 minuty temu, poharatek napisał: A proszę bardzo: https://reprapy.pl/viewforum.php?f=70 Z tym, że jeśli wszystko działa i jest się z wydruków zadowolonym, to IMO nie ma większego sensu Bo zasadniczo są dwa podejścia do zabawy z drukiem 3d. Albo traktuje się drukarkę jako narzędzie i - o ile wszystko działa jak należy - po prostu się drukuje. Albo - jako hobby i wtedy głównym celem jest grzebanie przy drukarce i gonienie króliczka idealnego wydruku Nie do końca tak bo budżetowe drukarki można poprawić i wtedy działają lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 2 godziny temu, Marek_Spy napisał: Nie do końca tak bo budżetowe drukarki można poprawić i wtedy działają lepiej. To prawda, tylko często po podliczeniu kosztów okazuje się, że ... ;), i do tego trzeba albo to lubić, albo się znać. Moje pierwsze ROBO, pod koniec miało tylko płytę oryginalna i kawałek napędu. Koszty, nie pytajcie, czas podobnie. Kolejna wybrałem z typu gotowa do orki i.... przez 4 lata drukowania czasem przez kilka miesięcy po 12-16h wymieniłem paski. I nie dlatego że trzeba było tylko już psychicznie poczułem, że muszę. Firmware mam sprzed 2 lat. Drukuje za..ście i cichutko. Ile czasu zamiast na przeróbki poszło na modele, latanie i inne przyjemności? lepiej nie pytajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 A przeróbki to nie przyjemność ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 27 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 8 minut temu, Marek_Spy napisał: A przeróbki to nie przyjemność ? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Dla mnie świadomie kupiłem zwykłą z olx, więc przeróbki to żadna z mojego punktu widzenia przyjemność a nawet nazwałbym to stratą czasu w tym przypadku. Mam świadomość co można poprawić ale pytam się po co . Założenie: to zabawka do zrozumienia pewnych procesów (w innym ważniejszym projekcie) i druku różnych elementów do zabudowy w modelu i warsztacie. Gdybym miał stawić na jakość wyrobu, powierzchni etc to kupiłbym coś w przedziale 4-5 tys. A tak to po prostu kolejna zabawka z typu "przyda się'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 18 minut temu, Marek_Spy napisał: A przeróbki to nie przyjemność ? Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Powiem tak, jak się na tym znasz, masz czas i chęci to pewnie tak. Mnie na początku to też kręciło, ale po iluś kolejnych, zacząłem być zmęczony. Ok. Osiągnąłem efekt jakościowy, który wielu dziwił, ale podobnej jakości, a nawet lepiej wychodzą wydruki z seryjnej Prusy, do tego tak cichej, że czasami zastanawiam się czy ona drukuje Ale myśle, że każdy musi przejść własną drogę i wyciągnąć własne wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 możliwe ja akurat na moją nie narzekam a co do głośności można drivery pozmieniać i będzie cicha , nie miałem Prusy wiec nie wiem ale cena chyba 3X budżet jak nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 27 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Ps: w mojej taniej jedyny hałas to tylko z wentylatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 27 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Bo masz akurat ciche stepsticki - choć niestety chyba niewymienialne (tak widzę po fotkach). Ogólnie nie ma co się rozwodzić, jedni kupują to jako narzędzie, a inni jak np. okazało się w moim przypadku narzędzie i kolejną zabawkę . Robienie wszystkich modyfikacji samemu i poznawanie konstrukcji, budowy i elektroniki wraz z oprogramowaniem cieszy mnie tak jak i samo drukowanie, a każda poprawa mechaniki, grzebanie w firmware i uruchamianie nowych funkcji czy poprawa druku daje dużą satysfakcję. Nie zamieniłbym tego na drukarkę, która jest idealna po wyjęciu z pudełka, bo nie poznałbym tak tego sprzętu i nie miałbym tej zabawy . No ale ja jestem, jaki jestem i lubię robić dużo sam (a nawet za dużo ) i uczyć się nowych rzeczy - i przede wszystkim mam na to trochę czasu. Rozumiem jednak tych, którzy kupują to jako narzędzie i nie chcą grzebać, a po prostu używać. To trochę jak z samochodami używanymi jako zabawki, jedni wolą kupić sportowy wóz i już, a inni wolą kupić coś słabszego i samemu modyfikować i przerabiać osiągając coraz lepsze rezultaty, kiedy jednak ma on służyć jako narzędzie kalkuluje się to wszystko nieco inaczej . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 27 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Samo sedno sprawy. Wydrukuję kostkę testową w końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Ok tyle że jak masz narzedzie to chyba chcesz żeby było ok, można ciąć balse tępym nożem a można go naostrzyć, ale może nie mam racji i się nie znam.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 Kolejny przydasię czyli przydaś. Potem regulacja naciągów i luzów. Kolejny przydasię czyli przydaś. Potem regulacja naciągów i luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 2 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 fajne choć z tym klinem? hmm, na thingwerse są fajniejsze projekty - małe https://www.thingiverse.com/thing:2404850 https://www.thingiverse.com/thing:805452 duze https://www.thingiverse.com/thing:3829856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi