juri28 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Założyłem swój temat odnośnie ił-2.Więc najpierw zbuduje model,uzbroję go w podstawowe podzespoły i wtedy według wagi dobiorę silnik.Co do konstrukcji podwozie chcę sam wykonać,według planów w skład mechanizmu podwozia wchodzi przekładnia zębata z mosiężnych kółek oraz silnika elektry ze ślimakiem,ja zastosuje coś innego. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 daj spokuj temu mechnizmowy ! kup gotowe chowane podwozie + jedno serwo i działa no ewentualnie dla efektu trzeba slowservo czyli spowalnicz serwa. czekam na relacje z budowy modelu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Faktycznie,racja.Właśnie oglądałem gotowe z amortyzacją.Relacja owszem będzie ale najpierw zbiorę materiałów trochę by od czegoś zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Co myślicie o zestawie do rozgrzewania świec żarowych montowanym na stałe w modelu?Warto założyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 tu masz fajne http://www.nastik.pl/kola-podwozia-podwozia-c-147_149.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 daj spokuj temu mechnizmowy ! kup gotowe chowane podwozie + jedno serwo i działa no ewentualnie dla efektu trzeba slowservo czyli spowalnicz serwa. Tylko że niestety będzie z tym trochę zabawy, bo Ił-2 ma podwozie chowane do tyłu. Potrzebne byłoby podwozie z blokadą mechaniczną w pozycji "wysunięte". Inaczej wyłamane tryby gwarantowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Na planach też to jest wspomniane do przodu też ma blokadę że jak za mocno otworzysz to zblokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Witam,biorę się za dokładne przejrzenie planów IŁ-2,porobię ksero wręgów i listę najpotrzebniejszych materiałów potrzebnych na rozpoczęcie budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 :| Wręg a nie wręgów :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Witam Kiedyś popełniłem taki model tylko w wersji pss.Kadłub laminatowy kupiłem u Leszka Podgórskiego. Bo na pewno robisz z jego planów , proponuje żebyś się z nim skontaktował i kupił taki kadłub co bardzo upraszcza sprawę . Leszek ma formę nawet na kołpak śmigła . Nie pamiętam ile to kosztowało ale nie była to porażająca suma ,a efekt murowany . A że Leszek mieszka w Toruniu to nie masz daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Dzięki za poradę,faktycznie konstrukcja jest stara,kadłub się klei z połówek i listewek wzdłuż kadłuba a na koniec dwie połówki kadłuba skleja się ze sobą.Poradz mi proszę jaki masz silniczek w swoim IŁ-2?I jak byś mógł mi powiedzieć gdzie znajdę kontakt do Leszka?P.S FOTKI TWOJEGO IŁ-2 ZACHĘCIŁY MIĘ JESZCZE BARDZIEJ.PIĘKNIE CI WYSZEDŁ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Ładny szybowiec ładnie sie prezentuje na zboczu a jak się nim lata ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Poradz mi proszę jaki masz silniczek w swoim IŁ-2? To szybowiec wiec silnika brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Racja nie zauważyłem braku śmigła. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o kontakt to niestety nie mam telefonu. Spróbuj przez chłopaków z Torunia ,na pewno znasz ich stronę . Albo banalnie sprawdz w książce telefonicznej. Mój model to wersja m3 z powiększoną rozpiętością do 2,5 m na profilu rg15. Warzy jakieś 6kg i lata na klifie od około 4m/s. Nie jest trudny w pilotażu ale za to wrażenia z latania są niesamowite . A do tego jak tanio , be z silnika i podwozia i nie martwisz się że zabraknie ci paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Też zrobiłem model IŁ-2 w 84r z tych planów,tylko na uwięzi.Jeżeli chodzi o mechanizm chowania podwozia,wykonaj go tak jak na planach,jest to pewny niezawodny mechanizm,a podwozie otwiera i zamyka powoli jak w samolocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Serdecznie dziękuje.Też tak myślę żeby robić w tak jak w planach.Jakiego silnika pan użył w swoim ił-2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam,jak byście mi doradzili podłączyć sterowanie chowanym podwoziem,sterowanie klapami i oświetlenie przez radio żeby załączać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 A jakie masz radio ?Nie zabraknie kanałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Juri ,a może tak jakiś postęp z prac z budowy ? 4 dni minęły na gadaniu o d. Maryny . A odnośnie pytania 6 kanał klapy,7 podwozie, 8światełka, i 9 zamykane klapki do podwozia. Akurat na Royal Evo 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.