Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. czarobest Opublikowano 31 Października 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 31 Października 2021 Dzisiaj nieco głowiłem się jak wyciągnąć łożyska o małej średnicy z motorka, w którym ciężko je jakoś odpowiednio wybić (oczywiście mówię o lekkim wybiciu po podgrzaniu), bo szczególnie wewnętrzne jest zabudowane. No i oba mają te same wymiary. Od razu zaznaczam, że sposób jest nieprofesjonalny, ale na tyle jestem z nas dumny - bo wpadliśmy na niego z tatą - że postanowiłem się podzielić . Nie dorobiłem się jeszcze ściągacza, a taki mały w ogóle wydaję się trudno dostępny, to i trzeba sobie jakoś radzić. A samo podgrzanie niestety nie pozwoliło wypaść łożysku samoczynnie. No i pokombinowaliśmy z tatą i w końcu wykorzystaliśmy... Nit . Akurat mieliśmy idealnie pasujące, więc wystarczyło odpowiednio włożyć go w łożysko, tak by nie wystawał zbyt daleko, z wyczuciem zaciągnąć nitownicą, a następnie normalnie podgrzałem to wszystko do 180 stopni i leciutko wypukałem . Nit umieszczony w łożysku, silnik nagrzany . I już jest na wierzchu . Tym samym zdradzę Jacku @d9Jacek, jaki będzie następny silnik od Marka @m2z w moim temacie renowacyjnym, bo na pewno każdy go pozna . Ale o nim już będę pisał tam . 7
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 5 godzin temu, czarobest napisał: bo na pewno każdy go pozna a ja , jako uzupełnienie wrzucam zdjęcia "matki" wszystkich MK 15/16/17... silnik MK 15 z 1954 roku .konstrukcja Pietuchowa..ciekawostką jest tlok z dwoma kanałkami zastepującymi pierścienie oraz trzy częściowy karter 1
Marek_Spy Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 Silniczek uroczy az buzia sie smieje
MASK Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 Godzinę temu, d9Jacek napisał: a ja , jako uzupełnienie wrzucam zdjęcia "matki" wszystkich MK 15/16/17... silnik MK 15 z 1954 roku .konstrukcja Pietuchowa..ciekawostką jest tlok z dwoma kanałkami zastepującymi pierścienie oraz trzy częściowy karter Jacku, a to nie jest pierwsza wersja Mk16? Mk 15 miał zasysanie przez wał zdaje się.
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 Godzinę temu, MASK napisał: wersja Mk16? Mk 15 miał zasysanie przez wał zdaje się. może i za bardzo się z tym MK15 pospieszyłem...poszukam na rosyjskim Forum Modelarskim Marcinie , ale jezeli masz zdjęcie tego MK 15 zsanego walem to poprosze...tu lub na priva
jarek996 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Opublikowano 21 Stycznia 2022 W dniu 31.10.2021 o 21:25, d9Jacek napisał: tu lub na priva Na jakiego priva ! CO to za silnikowe tajemnice !
RomanJ4 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 W dniu 31.10.2021 o 13:34, czarobest napisał: Kolejny dziwny sposób na wyciągnięcie łożyska Każdy jest dobry jeśli skuteczny i nieniszczący...
koriolan2 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Nie od dziś wiadomo że genialne pomysły są najprostsze.
Rekomendowane odpowiedzi