Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. czarobest Opublikowano 31 Października 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Dzisiaj nieco głowiłem się jak wyciągnąć łożyska o małej średnicy z motorka, w którym ciężko je jakoś odpowiednio wybić (oczywiście mówię o lekkim wybiciu po podgrzaniu), bo szczególnie wewnętrzne jest zabudowane. No i oba mają te same wymiary. Od razu zaznaczam, że sposób jest nieprofesjonalny, ale na tyle jestem z nas dumny - bo wpadliśmy na niego z tatą - że postanowiłem się podzielić . Nie dorobiłem się jeszcze ściągacza, a taki mały w ogóle wydaję się trudno dostępny, to i trzeba sobie jakoś radzić. A samo podgrzanie niestety nie pozwoliło wypaść łożysku samoczynnie. No i pokombinowaliśmy z tatą i w końcu wykorzystaliśmy... Nit . Akurat mieliśmy idealnie pasujące, więc wystarczyło odpowiednio włożyć go w łożysko, tak by nie wystawał zbyt daleko, z wyczuciem zaciągnąć nitownicą, a następnie normalnie podgrzałem to wszystko do 180 stopni i leciutko wypukałem . Nit umieszczony w łożysku, silnik nagrzany . I już jest na wierzchu . Tym samym zdradzę Jacku @d9Jacek, jaki będzie następny silnik od Marka @m2z w moim temacie renowacyjnym, bo na pewno każdy go pozna . Ale o nim już będę pisał tam . 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Pomysł zacny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 5 godzin temu, czarobest napisał: bo na pewno każdy go pozna a ja , jako uzupełnienie wrzucam zdjęcia "matki" wszystkich MK 15/16/17... silnik MK 15 z 1954 roku .konstrukcja Pietuchowa..ciekawostką jest tlok z dwoma kanałkami zastepującymi pierścienie oraz trzy częściowy karter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Silniczek uroczy az buzia sie smieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Godzinę temu, d9Jacek napisał: a ja , jako uzupełnienie wrzucam zdjęcia "matki" wszystkich MK 15/16/17... silnik MK 15 z 1954 roku .konstrukcja Pietuchowa..ciekawostką jest tlok z dwoma kanałkami zastepującymi pierścienie oraz trzy częściowy karter Jacku, a to nie jest pierwsza wersja Mk16? Mk 15 miał zasysanie przez wał zdaje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Godzinę temu, MASK napisał: wersja Mk16? Mk 15 miał zasysanie przez wał zdaje się. może i za bardzo się z tym MK15 pospieszyłem...poszukam na rosyjskim Forum Modelarskim Marcinie , ale jezeli masz zdjęcie tego MK 15 zsanego walem to poprosze...tu lub na priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 W dniu 31.10.2021 o 21:25, d9Jacek napisał: tu lub na priva Na jakiego priva ! CO to za silnikowe tajemnice ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 W dniu 31.10.2021 o 13:34, czarobest napisał: Kolejny dziwny sposób na wyciągnięcie łożyska Każdy jest dobry jeśli skuteczny i nieniszczący... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koriolan2 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Nie od dziś wiadomo że genialne pomysły są najprostsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi