koniorc Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Tak, ja wylatałem w tym sezonie na dle 55 około 60 litrów paliwa i chodzi dobrze, jest niedrogi. Ma swoje bolączki o których powiedział mi Krzysztof i sprawdziło się w 100%, czyli trzeba się pozbyć złączki na przewodzie od czujnika obrotów, trzeba dolutować przewód masowy od fajki oraz dokręcić tłumik na gorąco. I najważniejsze trzeba go dobrze dotrzeć w locie bo dopiero po 10-20 litrach da się wyregulować ba gotowo. Ale nie zaśmiecajmy tego wątku bo tu o innym samolocie jest. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 9 godzin temu, koniorc napisał: Tak, ja wylatałem w tym sezonie na dle 55 około 60 litrów paliwa Ale szaleństwo... aż zazdroszczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 10 godzin temu, qbapfmrc napisał: Właśnie o taki mi chodzi na początek "jest jak traktor, zawsze działa i dużo wybacza" Kuba dokładnie jest tak jak myślisz , model Mx-a jest idealny na początek , jest stosunkowo tani w zbudowaniu ale ostatnio ceny poszybowały np cena balsy , to z tą taniością to tak średnio , ale faktycznie jest to najtańsza opcja aby stać się posiadaczem nowego modelu 2,2m , szczególnie że koszty rozkładają się na cały okres budowy a to jest ułatwienie. Dla mnie jedyną wadą w tym modelu jest wykonanie i wstawienie wzmocnień pod zawiasy i dźwignie w lotkach ,sterach wysokości i w sterze kierunku , ale najgorsze są lotki, robota nie jest trudna ale upierdliwa , może dlatego że robiłem to ze ścinek np 2mm balsy zamiast zrobić z jednego klocka jakiejś grubej balsy. To że siedzisz w piankach nic nie znaczy , też siedziałem w podkładach pod panele , jak prosiłem o pomoc w postawieniu pierwszych kroków to modelarz z Jabłonnej napisał że szkoda na mnie czasu i że jaja sobie robię a nie chcę być modelarzem, nawet nie był świadomy jakie brednie pisze. Mała pianka to co innego a spory model drewniany to co innego, kupiłem model extry 330 multiplexa raz że nie chciało mi się go składać a jak go skleiłem co nie było wyczynem , to po dwóch lotach go sprzedałem , po sprzedaży doszedłem do wniosku że chciał bym polatać jednak takim modelem, więc kupiłem drugiego , i po może 5 lotach doszedłem do wniosku że jednak nie chce mi się latać takim modelem i go ponownie sprzedałem. Z dużymi modelami drewnianymi i z silnikami benzynowymi nie mam takich problemów , Mx-a mam 4 lata i tak go lubię że nawet dziś bym wyskoczył nim polatać , jak by było dziś 15 stopni na plusie. Latem wylatałem coś lekko ponad 50L benzyny extrą 2,7m ale ta to ma spory motor to i trochę wypija benzyny, ale Mx-em nie liczyłem ale pewnie tez z 20 litrów wypaliłem , i ani trochę mi się nic nie nudzi. Jedynie od małżonki dostałem kaganiec i nie mogłem budować i temat był nie do przeskoczenia, za to na poczet budowania miałem jeszcze więcej latać. Marcin coś wspominał żebym się zainteresował silnikiem w okolicach 60ccm , ja jestem świadomy do jakiego modelu taki silnik pasuje i życzyłem mu powodzenia w negocjacjach z żonką, sam sobie natomiast pomyślałem że jak żona się zgodzi na nowy model to ja zjem własny łeb. A tu masz bach żonka wręcza mi prezent , jak się okazuje sporo ludzi wiedziało że żonka została urobiona bo i Krzysztof wczoraj wspominał że on wiedział że żona pozwoli mi zbudować nowy model. I takim sposobem powstała nowa relacja , ja nie wnikam jak się to stało, ja mam radość. A model Mx-a z silnikiem DLE-55 i dobrymi serwami jest kompletnie niezawodny i bezobsługowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtekr Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Wiesław Konrad i Krzysztof opisują Extrę 2,3m a Twoja ma 2,4 czyli 10cm extra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 7 minut temu, Wojtekr napisał: Konrad i Krzysztof opisują Extrę 2,3m a Twoja ma 2,4 czyli 10cm extra Model ma 2,30 z hakiem i Konrad i Krzysztof zaokrąglają rozpiętość ale w złą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Dorobsz winglety i bedzie 2.4 Taka ciekawostka nowa extra 85 EF jest tak samo długa jak "stara" 91 v1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 13 minut temu, diabolo napisał: Taka ciekawostka nowa extra 85 EF jest tak samo długa jak "stara" 91 v1 Ja się nie za bardzo znam, ale odnośnie modelu z tematu niby to kopia ale zmiany są znaczne. Wiem że priorytetem jest zwrotność i jak najlepsza dynamika, co by się potwierdzało po opinii Konrada i jego pierwszym kontakcie z modelem. Napisał że jest szybki , a ja osobiście to się z tego cieszę ze model będzie dynamiczny. Tak czy inaczej , za 2 godziny kończę pracę, jadę po zakupy , później mam obierać jakieś jabłka i taka tam świąteczna pomoc, a wieczorem spadam do piwnicy i dziś rozpocznę budowę tego modelu. To nie może być tak że nowy model na nowy sezon będzie leżał w pudle odłogiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 34 minuty temu, enter1978 napisał: ale zmiany są znaczne. Zmiany względem oryginału ? Mozesz je wypisac bo nigdzie nie ma informacji odnosnie "poprawek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 30 minut temu, diabolo napisał: Mozesz je wypisac bo nigdzie nie ma informacji odnosnie "poprawek" To pytanie do autora modelu bo ja szczerze to nie mam pojęcia. Na pewno ma zmienione profile , domyślam się że ma odchudzone skrzydła. Akurat to jest łatwo zweryfikować bo w temacie Konrada kolega extra67 podał wagę gotowych poszczególnych elementów, całe gotowe skrzydło w Marcina modelu waży 657g, teraz trzeba je skonfrontować z oryginałem. Ja uważam że model jest bardzo lekki , skoro Konrada do lotu warzy 8500g i ma cały przód kadłuba zalaminowany tkaniną szklaną z czego ma 300g balastu który nie jest niezbędny to wychodzi masa modelu z kategorii modeli 2,2m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Dzięki Wiesiek, Twoje uwagi sa dla mnie bardzo cenne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 4 godziny temu, Wojtekr napisał: Konrad i Krzysztof opisują Extrę 2,3m Mi wyszło tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 2 minuty temu, koniorc napisał: Mi wyszło tak z ciekawości zmierz jej długość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Proszę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 25 minut temu, koniorc napisał: Proszę To tyle co extra 85" Extreme Flight Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 21 minut temu, koniorc napisał: Proszę Idealna , powinna pasować do auta jak ulał. Cały dzień dziś biłem się z myślami odnośnie silnika, model z filmu stronę wcześniej ledwo człapał ale jest jedno ale..... I wydedukowałem tyle że: nie wiadomo ile model z filmu warzył , natomiast model Konrada z jego masą to i mój DLE-55 nie gorzej by pociągnął. Więc silnik 61ccm z dobrym śmigłem 24" powinien sobie wystarczająco dobrze radzić z tym modelem jak go lekko zrobię. No a tak się składa że jeden z kolegów ma na zbyciu silnik GP61 po jednym sezonie i nie za wiele latany , w bardzo atrakcyjnej cenie , więc go zaklepałem i będę miał GP-61. Do tego mam już zamówione rury z carbon center , Marcin ma na stanie więc je odkupuję. I tym sposobem mam ogarnięty cały model trzeba to tylko poskładać do kupy, nie mam jedynie folii , kół , kołpaka i śmigła , choć właściwie to śmigło dotrze razem z rurami od Marcina. No jest nieźle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 No to jedziemy z koksem. Zawsze zaczynam od kadłuba a kadłub zaczynam od domku silnika. Ale jest to nieznana mi konstrukcja a ja jestem bardzo zmęczony i niewyspany więc logiczne myślenie dziś nie jest mi po drodze. Za to koniecznie chciałem dziś zacząć i coś zrobić, więc zacząłem od garba. Do wykonania garba nie trzeba mieć nawet mózgu więc od tego zacząłem. Deski zmoczone i ukształtowane w formie styropianowej schną do jutra , jutro na pewno gdzieś z doskoku finalnie skleję styropian z balsą. 2 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Garba dziś skleiłem , ale nie sprawdzałem jak wyszedł po wyschnięciu kleju , jutro sprawdzę. Czy istnieje rozpiska odnośnie listew? , tak gdybym chciał kupić cały zestaw listew na raz. Do Mx-a i extry 2,7m taka lista istnieje , a do tej extry jest coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2021 Wiesiek, rezygnujesz z cięcia listew? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 jak masz listwy do 1m to się nie opłaca ciąć samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 Nigdy nie ciąłem listew bo szkoda czasu, ale pamiętam, że Wiesiek był zawzięty na początku i ciął sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi