hubert_tata Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Dosyć długo czekałem na tą nowość w ofercie Tony Nijhuis Designs. Nieszczęśliwie pojawiła się w czasie, gdy złotówka spada na łeb, na szyję. Od momentu zapytania o cenę przesyłki (tydzień temu), funt zdrożał do ponad 5zł ! Być może niedługo spadnie, ale wolałem nie czekać - właśnie kupiłem plany, kabinki i CNC pack (wręgi i żeberka) - zobaczymy, czy było warto. Gdyby ktoś był ciekawy, to przesyłka dla planu plus kabinki wynosi do Polski dodatkowo 5Ł, ale już zestaw plan, kabinki i CNC pack, to aż 40Ł dodatkowo za przesyłkę do Polski. Tańszych opcji nie mają (mam nadzieję, że nie będę czekał miesiąc na wycięcie, żeby potem dosłali mi to kurierem ). Modelik ma wyglądać tak: Rozpiętość: 183cm Długość: 137cm Napęd: 4x TP 2409-12T Waga: 3,3-3,6kg Podobno prototyp jeszcze nie pływał, ale mam nadzieję, że to tylko wina zimnej wody PS Czekam cierpliwie :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Ty zawsze coś wynaleziesz Model ciekawy i tym bardziej ciekawe co Ty tam dostaniesz. Szkoda że nie mają ARFa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 To link do tych zestawów: http://www.tonynijhuisdesigns.co.uk/Sunderland72.htm Autor projektuje proste i chyba dobrze latające modele, przynajmniej tak sadzę po Mosquito z jego planów: fot1 , fot2 , fot3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Short Sunderland to dla mnie jedna z najładniejszych łodzi latających. Gratuluję więc zakupu Będę śledził wątek z dużym zainteresowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Przyszedł CNC Pack (kurierem): Elementy z grubszej "sklejki": I te z cieńszej "sklejki": Dla orientacji na każdym zdjęciu jest czasopismo A4. Pierwsze wrażenia najlepiej oddają słowa syna: "nie martw się tato" i żony: "ty jesteś jednak nienormalny, 700zł za takie coś!" Obiektywnie, wszystko byłoby ok, to niezbyt popularny kit, a i cenę znałem. Gorzej, że elementy nie są ze sklejki lotniczej, tylko z czegoś dziwnego, jakby sklejka z twardej balsy, w dodatku niezależnie od grubości trójwarstwowe i dla porównania dużo gorsze od wręg z zestawu DeAgostini (sporo osób ma pierwszy numer Spitfire ). Jedyny element ze sklejki lotniczej to ten najmniejszy łącznik na ostatnim zdjęciu (leży na gazetce). Mam nadzieję, że dalsze przesyłki wynagrodzą to niemiłe zaskoczenie :? Czekam niecierpliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Co będzie w następnych przesyłkach i czemu to tak na raty? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Co będzie w następnych przesyłkach i czemu to tak na raty? :wink: Nie mam pojęcia, dlaczego na raty. A zapłaciłem w sumie za to co dostałem, plus plan i vac form set (czyli 3 kabinki i 4 owiewki silników). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Co będzie w następnych przesyłkach i czemu to tak na raty? :wink: Nie mam pojęcia, dlaczego na raty. A zapłaciłem w sumie za to co dostałem, plus plan i vac form set (czyli 3 kabinki i 4 owiewki silników). Czyli masz już wszystko co do złożenia modelu potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Czyli masz już wszystko co do złożenia modelu potrzebne? Na razie mam 0,45kg wyciętych żeberek i wręg kadłuba. Ta sklejka jest bardzo miękka, odcięcie niedofrezowanych łaczników z wszystkich elementów zajęło mi pół godziny. Edit Właśnie doszła reszta zakupów: mała paczuszka wielkości pudełka krakersów: Z planu wynika, że brakuje mi jeszcze około 50 desek balsowych różnej grubości i paru listewek, trochę sklejki i innych drobiazgów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 I jak idą prace nad modelem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 I jak idą prace nad modelem ? Nakupiłem strasznie twardej balsy Graupnera (innej wtedy nie było) i przy próbie cięcia się załamałem. Części wyniesione i zabunkrowane głęboko w garażu. Na razie czekam na przypływ weny i robię definitywne porządki z innymi modelami (czyli wyprzedaję ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Pierwsze wrażenia najlepiej oddają słowa (...) żony: "ty jesteś jednak nienormalny, 700zł za takie coś! Przepraszam za OT ale wczoraj miałem podobną dyskusję w domu. Gdy w akcie desperacji zacytowałem powyższy fragment moja żona wpadła na pomysł by założyć na forum osobną grupę tematyczną np.: "grupę wsparcia psychicznego" dla żon modelarzy. Generalnym przesłaniem byłoby: "jak żyć z mężem modelarzem i nie zwariować" :shock: Jak się głębiej zastanowić to nie jest zły pomysł. Pozdrawiam, zwłaszcza nasze Żony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Pierwsze wrażenia najlepiej oddają słowa (...) żony: "ty jesteś jednak nienormalny, 700zł za takie coś! Przepraszam za OT ale wczoraj miałem podobną dyskusję w domu. Gdy w akcie desperacji zacytowałem powyższy fragment moja żona wpadła na pomysł by założyć na forum osobną grupę tematyczną np.: "grupę wsparcia psychicznego" dla żon modelarzy. Generalnym przesłaniem byłoby: "jak żyć z mężem modelarzem i nie zwariować" :shock: Jak się głębiej zastanowić to nie jest zły pomysł. Pozdrawiam, zwłaszcza nasze Żony. XD A po kilku tygodniach bedziesz mial wydatki na nowe torebki oraz modele dla poczatkujacej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ładnie, ładnie... Okazało się, że przez cały rok nie miałem czasu, więc najlepiej zacząć budowę w Sylwestra. No i popołudniu coś skleciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Dodałem troszkę balsy na krzywiznach. Kadłub jest sztywny i lekki (na razie 400g), ale miękka balsa poszycia dna bardzo się wgniata. Koniecznie bedę musiał położyć cienką tkaninę (pewnie na lakier). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 w sumie to niezły pomysł żeby robić zimą... wodnosamolot... przynajmniej nei ma parcia że jutro oblot 3mam kciuki - rośnie kolejny extra model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 w sumie to niezły pomysł żeby robić zimą... wodnosamolot... przynajmniej nei ma parcia że jutro oblot Z tym oblotem, to nie do końca prawda. Wielu modelarzy testuje wodnosamoloty właśnie na śniegu - start i lądowanie podobne, a w razie czego nie trzeba włazić do wody (tfu, tfu, nigdy nie musiałem głębiej niż jeden jedyny raz, na szczęście tylko po pas). Kilka moich zimowych fotek: 1, 2,3, 4 PS Marek, robisz takie fajne modele, a może jakiś wodnosamolot na polskim niebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 no tak: śnieg to w końcu też woda;) ciekawe jak wyglada przyziemienie? pewnei alezy jaki śneig i jaki ciężki model... dzieki za recenzję moich poczynań hmm... wodnosamolot... strasznie wąski wybór, gdybym chciał zachować linię polskiego nieba ale kto wie? w planach kiedyś tam Wilga... wiec moze i wersja na pływakach? na razie jednak głowa pełna "tych z kółkami" -ale wakacje na dużej wodzie, gdzie rano ponoć nie wieje -więc może rzeczywiscie popełnię coś do polatania i popstrykania fotek??? a na razie kibicuję Twojej latającej łodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Raz na kilka miesięcy (w sumie raczej raz na rok :shock: ) coś dłubnę przy tym modelu. Przymiarka skrzydełek na murku idealnym do takich przymiarek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Fajny samolot, szkoda tylko, że tak wolno powstaje. Czy możesz napisać jakiej grubości jest poszycie kadłuba i jakie grube będzie na skrzydłach? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.