Skocz do zawartości

Short Sunderland 183cm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dosyć długo czekałem na tą nowość w ofercie Tony Nijhuis Designs.

Nieszczęśliwie pojawiła się w czasie, gdy złotówka spada na łeb, na szyję.

Od momentu zapytania o cenę przesyłki (tydzień temu), funt zdrożał do ponad 5zł !

Być może niedługo spadnie, ale wolałem nie czekać - właśnie kupiłem plany, kabinki i CNC pack (wręgi i żeberka) - zobaczymy, czy było warto.

Gdyby ktoś był ciekawy, to przesyłka dla planu plus kabinki wynosi do Polski dodatkowo 5Ł, ale już zestaw plan, kabinki i CNC pack, to aż 40Ł dodatkowo za przesyłkę do Polski.

Tańszych opcji nie mają (mam nadzieję, że nie będę czekał miesiąc na wycięcie, żeby potem dosłali mi to kurierem :) ).

Modelik ma wyglądać tak:

Rozpiętość: 183cm

Długość: 137cm

Napęd: 4x TP 2409-12T

Waga: 3,3-3,6kg

Podobno prototyp jeszcze nie pływał, ale mam nadzieję, że to tylko wina zimnej wody :lol:

PS

Czekam cierpliwie :faja:

• Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Short Sunderland to dla mnie jedna z najładniejszych łodzi latających.

Gratuluję więc zakupu :)

Będę śledził wątek z dużym zainteresowaniem.

Opublikowano

Przyszedł CNC Pack (kurierem):

s1.JPG

Elementy z grubszej "sklejki":

s2.JPG

I te z cieńszej "sklejki":

s3.JPG

Dla orientacji na każdym zdjęciu jest czasopismo A4.

Pierwsze wrażenia najlepiej oddają słowa syna: "nie martw się tato" i żony: "ty jesteś jednak nienormalny, 700zł za takie coś!"

Obiektywnie, wszystko byłoby ok, to niezbyt popularny kit, a i cenę znałem.

Gorzej, że elementy nie są ze sklejki lotniczej, tylko z czegoś dziwnego, jakby sklejka z twardej balsy, w dodatku niezależnie od grubości trójwarstwowe i dla porównania dużo gorsze od wręg z zestawu DeAgostini (sporo osób ma pierwszy numer Spitfire :) ).

Jedyny element ze sklejki lotniczej to ten najmniejszy łącznik na ostatnim zdjęciu (leży na gazetce).

Mam nadzieję, że dalsze przesyłki wynagrodzą to niemiłe zaskoczenie :?

Czekam niecierpliwie.

Opublikowano
Co będzie w następnych przesyłkach i czemu to tak na raty? :wink:

Nie mam pojęcia, dlaczego na raty.

A zapłaciłem w sumie za to co dostałem, plus plan i vac form set (czyli 3 kabinki i 4 owiewki silników).

Opublikowano
Co będzie w następnych przesyłkach i czemu to tak na raty? :wink:

Nie mam pojęcia, dlaczego na raty.

A zapłaciłem w sumie za to co dostałem, plus plan i vac form set (czyli 3 kabinki i 4 owiewki silników).

Czyli masz już wszystko co do złożenia modelu potrzebne?

Opublikowano
Czyli masz już wszystko co do złożenia modelu potrzebne?

Na razie mam 0,45kg wyciętych żeberek i wręg kadłuba.

Ta sklejka jest bardzo miękka, odcięcie niedofrezowanych łaczników z wszystkich elementów zajęło mi pół godziny.

Edit

Właśnie doszła reszta zakupów: mała paczuszka wielkości pudełka krakersów:

s4.jpg

Z planu wynika, że brakuje mi jeszcze około 50 desek balsowych różnej grubości i paru listewek, trochę sklejki i innych drobiazgów :D

s5.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
I jak idą prace nad modelem ?

Nakupiłem strasznie twardej balsy Graupnera (innej wtedy nie było) i przy próbie cięcia się załamałem.

Części wyniesione i zabunkrowane głęboko w garażu.

Na razie czekam na przypływ weny i robię definitywne porządki z innymi modelami (czyli wyprzedaję :lol: ).

Opublikowano
Pierwsze wrażenia najlepiej oddają słowa (...) żony: "ty jesteś jednak nienormalny, 700zł za takie coś!

Przepraszam za OT ale wczoraj miałem podobną dyskusję w domu. Gdy w akcie desperacji zacytowałem powyższy fragment moja żona wpadła na pomysł by założyć na forum osobną grupę tematyczną np.: "grupę wsparcia psychicznego" dla żon modelarzy. Generalnym przesłaniem byłoby: "jak żyć z mężem modelarzem i nie zwariować" :shock: Jak się głębiej zastanowić to nie jest zły pomysł.

Pozdrawiam, zwłaszcza nasze Żony.

Opublikowano
Pierwsze wrażenia najlepiej oddają słowa (...) żony: "ty jesteś jednak nienormalny, 700zł za takie coś!

Przepraszam za OT ale wczoraj miałem podobną dyskusję w domu. Gdy w akcie desperacji zacytowałem powyższy fragment moja żona wpadła na pomysł by założyć na forum osobną grupę tematyczną np.: "grupę wsparcia psychicznego" dla żon modelarzy. Generalnym przesłaniem byłoby: "jak żyć z mężem modelarzem i nie zwariować" :shock: Jak się głębiej zastanowić to nie jest zły pomysł.

Pozdrawiam, zwłaszcza nasze Żony.

XD

A po kilku tygodniach bedziesz mial wydatki na nowe torebki oraz modele dla poczatkujacej :lol:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dodałem troszkę balsy na krzywiznach.

album_pic.php?pic_id=3394

s6.jpg

s7.jpg

s8.jpg

Kadłub jest sztywny i lekki (na razie 400g), ale miękka balsa poszycia dna bardzo się wgniata.

Koniecznie bedę musiał położyć cienką tkaninę (pewnie na lakier).

Opublikowano
w sumie to niezły pomysł żeby robić zimą... wodnosamolot...

przynajmniej nei ma parcia że jutro oblot

Z tym oblotem, to nie do końca prawda.

Wielu modelarzy testuje wodnosamoloty właśnie na śniegu - start i lądowanie podobne, a w razie czego nie trzeba włazić do wody (tfu, tfu, nigdy nie musiałem głębiej niż jeden jedyny raz, na szczęście tylko po pas).

Kilka moich zimowych fotek: 1, 2,3, 4

PS

Marek, robisz takie fajne modele, a może jakiś wodnosamolot na polskim niebie?

Opublikowano

no tak: śnieg to w końcu też woda;)

ciekawe jak wyglada przyziemienie? pewnei alezy jaki śneig i jaki ciężki model...

dzieki za recenzję moich poczynań;)

hmm... wodnosamolot... strasznie wąski wybór, gdybym chciał zachować linię polskiego nieba ;)

ale kto wie? w planach kiedyś tam Wilga... wiec moze i wersja na pływakach? :)

na razie jednak głowa pełna "tych z kółkami" ;) -ale wakacje na dużej wodzie, gdzie rano ponoć nie wieje -więc może rzeczywiscie popełnię coś do polatania i popstrykania fotek???

a na razie kibicuję Twojej latającej łodzi ;)

• 10 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Fajny samolot, szkoda tylko, że tak wolno powstaje.

Czy możesz napisać jakiej grubości jest poszycie kadłuba i jakie grube będzie na skrzydłach?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.