Skocz do zawartości

Klejenie owiewki kabiny do ramki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
55 minut temu, mr.jaro napisał:

Andrzeju, owiewka raczej nie bedzie z polietylenu - znajdowala sie w zestawie, wiec nalezaloby zalozyc iz jego producent nie jest glupcem wykonujac elementy przeznaczone do klejenia z tworzyw trudno sklejalnych.

Jestes pewien? ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Owiewkę ostatecznie przykleiłem klejem Formula 560 po zmatowieniu ramki i jej odtłuszczeniu benzyną ekstrakcyjną. Po trzech dniach wiązania wywierciłem otwory i wkleiłem na Poxipol gwoźdki sr. 1,4 mm. Potem zrobiłem maskowanie taśmą Tamiya i kilkukrotnie pomalowałem bialym lakierem Motip.

20220327_213434.jpg

20220326_221012.jpg

20220326_185541.jpg

Opublikowano

Niestety problem jest w kleju. Mimo tego, że był rowno rozprowadzony to po owiewką były też miejsca gdzie w ogóle nie chwycił obu materiałów, albo spękał jak lód. Dlatego sporo miejsc mocowania dodatkowego.

Opublikowano

Zrobiłeś to, jakbyś był kowalem, nie modelarzem. Widziałem dziesiątki kabinek, sam posiadam kilka, ale takiego bubla nie spotkałem.

Opublikowano
W dniu 14.03.2022 o 13:24, tytan12 napisał:

Ja,bym spróbował chwycić to, w tym przypadku silikonem, ew. można ponitować szpilkami i będzie "profeska".

Hehe,chyba moja wina,ale radziłem szpilkami?,łepek to 1,4mm,szpilka 0,8mm.

owiewka.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, robas69 napisał:

Bogdan, w przyszłości podzlecę to Tobie:-)

Proszę bardzo. Zrobię Ci kilkoma sposobami (nie kowalskimi)

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie - benzyna extrakcyjna nie odtłusci powierzchni,pozostawia mikropowłokę -aceton,alkohol odtłuszczą .

Uszanowanie!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.