Gość Kamyczek_RC Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Skrzydło chcę zamówić od razu z klapami, nie przeszkodzą a w termice się na pewno przydadzą (bo nie wiem czy na zboczu się używa) Jak sie ma na Żar i inne zbocza tyle co kolega to bym się nie przyznawał ,że nie wie się czy się klapy na zboczu stosuje ... Powiem tylko tyle Modelami f3b dobrze się lata na zboczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Skrzydło chcę zamówić od razu z klapami, nie przeszkodzą a w termice się na pewno przydadzą (bo nie wiem czy na zboczu się używa) Jak sie ma na Żar i inne zbocza tyle co kolega to bym się nie przyznawał ,że nie wie się czy się klapy na zboczu stosuje ... Powiem tylko tyle Modelami f3b dobrze się lata na zboczu No a ja miałem tyle "odwagi", że się przyznałem, żem nigdy na zboczu nie latał co więcej nawet nie wiem jaki model do tego potrzebny :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Jak co to podsyłam ci sklepik w Bielsku http://www.bocianmix.pl/22,90,sklep,modele.html Prowadzi go modelarz- szybownik, na pewno pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Dzięki, akurat przedwczoraj tam byłem, poznać się i obejrzeć co ma na sklepie. Bardzo miły człowiek, porozmawialiśmy dosyć długo. Sklep znalazłem dzięki forum w temacie o właśnie sklepach w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam. Po obcięciu noska we Fregacie można założyć śmigło z kołpakiem 35 a nawet 40 mm. Kadłub w części kabinowej ma szer. ~ 50 a wys. 75 mm, mieści się tam bez problemu pakiet 3s 1500 z możliwością przesuwania celem wyważenia. Płat jest pokryty fornirem, polerowany, lakierowany z wyciętymi na gotowo klapami i lotkami na zawiasach taśmowych z tkaniny tak że dla mniej wymagających po zamontowaniu serw i napędów gotowy do lotu. W ubiegłym sezonie lataliśmy Pandą z Modellotu z tak wykończonym płatem i sprawowała się całkiem dobrze. Pedanci mogą oczywiście nad płatem popracować. Ster kierunku i statecznik poziomy to surowa balsa, wymaga wykończenia. Ponieważ zachęceni ubiegłorocznymi doświadczeniami z Pandą zakupiliśmy dwie Fregaty, Paweł będzie latał modelem "surowym" ja zaś swoją (dla porównania ) zamierzam pokryć folią. Model jest moim zdaniem wart swojej ceny jeśli chodzi o wykonanie no i nie wymaga tyle pracy przy wykończeni co blejzyk czy arthobby. Poza tym ma prawdziwy kadłub ( nie znoszę kadłubów typu " jajko na kiju " ) Ze sprawdzonym RG 15 o osiągi na pewno nie ma się co martwić. Pozdrawiam. Posiadacz Fregaty (póki co w pudełku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Dziękuję za informacje, z silnika raczej zrezygnuję, za sugestią malinn bo na zboczu różnie bywa a szkoda silnika, zamontuję zaczep i jak do termiki to będzie holowany Pedanci mogą oczywiście nad płatem popracować. W takim razie jestem pedantem będę coś "tworzył" aby go ładnie wykończyć. Poza tym ma prawdziwy kadłub ( nie znoszę kadłubów typu " jajko na kiju " ) Mam to samo :roll: Jakich serw używacie do Fregaty? Myślę, że typu HS82MG powinny dać radę. Jeśli jestem w błędzie proszę o korektę. Pakiet do samego odbiornika i serw ok 1500 mah też powinien wystarczyć na całodniową sesję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Tomku odejdę na chwilę od tematu, czy w Pandzie też da się upchnąć motorek? Jeżeli tak to jaki, i ewentualnie jaki pakiet się tam zmieści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 1500mah starczy wg. mnie na max. 1 godzinę szybowania bez termiki. Andromedą latam na pakiecie 1300mah jakieś max 45min. W rzeczywistości ciężko wylatać 3 pakiety bo głowa boli od patrzenia w górę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Czyli 2700 :mrgreen: mam tylko nadzieję, że nie sprawi problemów z wyważeniem czy wagą modelu do lotu :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Źle kombinujesz, lepiej mieć 2szt. aku 1300mah niż jedno 2700mah. Model wychodzi lżejszy, lepiej terme łapie. Chyba nie problem wylądować po 45min i zmienić aku i dalej latać 45min. Lżejszy model , mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia go podczas lądowania. Aku 1300mah -zippy 25-30C z chin kosztuje około 40zł. Jak kupiłem takich 6szt i każde jest ok. Zarówno prądowo wyrabia jak i pojemność jest ok. Przemyśl to.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Nie nie, źle mnie zrozumiałeś, pytałem o zasilanie tylko odbiornika i serw, nie będę zakładał silnika (jak sam sugerowałeś) tym bardziej, że ten model będzie latał głównie na zboczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Wtedy to masz rację. Ja myślałem, że będzie jednak napęd. Jak wejdzie 4xAA 2700mah to jasne że lepiej wozić prąd niż ołów. Zawsze też można zlutować aku z tych małych paluszków - aaa i 1000mah mieć. Mi w zuni 1000mah starcza na 5 godzin latania ale mam 3xhs55. W f3f istotnie wsadza się duże paluszki- AA. Można zawsze je zlutować jak pozwala kształt kadłuba i wyważenie modelu. Ja te 1300mah lipoli mam w andromedzie ale mam tam napęd 3f... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 No właśnie, o to chodziło, 4xAA ja myślałem o 5xAA zwykle stosuję taką konfigurację do zasilania odbiornika z serwami i jak do tej pory 0 problemów i serwa mają więcej mocy. A jak już o serwach mowa, znalazłem w sieci TowerPro MG90 14g - 2,5kg z metalowym zębem lub MG16R też metal 18,8g - 2,9kg oba na 6V będą się nadawać z tymi mocami? ktoś się spotkał wie jak to działa? Cena zachęcająca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 ja w Acacii II F3F miałem pakiet 4xAA 2400mAh i 10 godzin latania jak nic, 6 serw HS-81MG, i latanie to nie wożenie się po niebie, ale typowe F3F ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Czyli co do pakietu to mamy jasność. A co do serw? HS82MG mają ciut większy moment od tych które podałem wcześniej i to wszystko, więc myślę, że dadzą rady. Pytanie czy ktoś ich używa i jak się sprawują? Osobiście miałem SG90 i byłem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Serwa będą dobre. Oczywiście mówię o HS82MG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 I o takich właśnie myślałem, potem znalazłem te serwa za pół ceny Hiteca. Warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Osobiście nie miałem w rękach serw TP ale ja wybrałbym hiteca. Po prostu nie stać mnie na takie oszczędzanie. Wolę wydać pieniądze raz a porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 No i oczywiście masz rację, oszczędny dwa razy traci :roll: Cóż, 7 szt HS82MG Ale racja szkoda modelu jakby któreś ... to :ass: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Dokładnie oto chodzi jak również o to, że po mocniejszym przyziemieniu mamy sieczkę wewnątrz serwa i trzeba przestać latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.