Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jarek1925 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Witam, Chciałbym wam przedstawić prawie chronologicznie w zdjęciach budowę mojego Jelcza 442.32. Jako że nie będę później opisywał każdego zdjęcia z osobna to wspomnę parę kwestii teraz. Kto kojarzy moje modele jeżdżące to wie że bawiłem się głównie skalą 1:16. W pewnym momencie stwierdziłem że zainteresuję się skalą 1:10. Zbiegiem okoliczności wyszło że w tym samym czasie pewien kolega zakupił ode mnie wszystkie modele jeżdżące 1:16. Był to wystarczający bodziec by wystartować z nowym projektem. Nie chciałem lecieć na gotowych modelach które są bardzo znane i często można je zobaczyć. Stwierdziłem że zbuduję swój własny model. Podwozie musiałem zakupić tak czy inaczej. Nie jestem jeszcze na etapie by je wytworzyć samemu na tokarkach i frezarkach jak inni koledzy. Padło na Axiala 10.2 Deadbolt. Z niego zapożyczyłem podwozie. Nadwozie i resztę gratów sprzedałem. Następnie wydrukowałem 2 rzuty i zacząłem pracę z PCV. Nie ma co mocno się rozpisywać. Rysowałem, liczyłem, ciąłem, kleiłem i szlifowałem. I tak wiele wiele razy aż powstało gotowe nadwozie. Następnie pomalowałem je farbą RAL 6006. Z elektroniki tak jak widać po zdjęciach pełno światełek i pozycji, obrysówek itd. Zamontowałem również moduł dźwiękowy oraz wytwornicę dymu. Sterowany zdalnie kogut oraz szperacz. 2x wyciągarki po 15kg oddzielnie sterowane. Ogólnie zużyłem wszystkie dostępne 10 kanałów. A tak się prezentuje on na zdjęciach. Jeśli ktoś czegoś ciekawy to śmiało proszę pisać i pytać. Można by o nim wiele wiele więcej napisać video-1648758461.mp4 video-1648758476.mp4 9
JADAR62 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Jelcz wyszedł super. Dobrze dobrałeś podwozie do zabudowy. Jeżeli dobrze widzę to używasz PCV miękkie. Podaj co włożyłeś do środka -serwo, silnik, ESC, wytwornica, moduł dźwięku, jak sterujesz oświetleniem? Jak wykorzystałeś te 10 kanałów i skąd takie ładne rejestracje?
cezar65 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Fajne....coś nowego nie spotykanego...ale widać jak pasażer wsiadł na skrzynię to aż opony się ugieły....ile on waży ? , mój ( rudy) inspektor PRS od budowy statków waży 5.5 kg.
Jerzy_R Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 E tam, fuszerkę odwalił na całego. Deski na burtach i tylnej klapie powinny być brązowe ewentualnie coś w podobieństwie do khaki A poza tym super robota.
robert.pilot Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Bardzo fajny projekt ?. Jak dla mnie to brakuje zdjęć detali. Zawsze można zaczerpnąć pomysł ?
Jarek1925 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2022 W dniu 18.04.2022 o 23:14, JADAR62 napisał: Jelcz wyszedł super. Dobrze dobrałeś podwozie do zabudowy. Jeżeli dobrze widzę to używasz PCV miękkie. Podaj co włożyłeś do środka -serwo, silnik, ESC, wytwornica, moduł dźwięku, jak sterujesz oświetleniem? Jak wykorzystałeś te 10 kanałów i skąd takie ładne rejestracje? Tak, model robiony z miękkiego PCV na zmianę z mosiądzem. Co do elektroniki muszę sprawdzić sam bo wszystko zostawiłem fabryczne z Axiala 10.2 Deadbolta. Wytwornica dymu na esc 10A sterowana z kanału 3 na aparaturze Flysky I6. Razem z nim podłączony symulator dźwięku więc dając dym zwiększają się też obroty "silnika". A cały kanał 3 zmiksowany z kanałem 2 którym steruję jazdą przód tył. Mogę więc przygazować sobie w miejscu a jadąc dźwięk i dym sam się zwiększa. Za oświetlenie odpowiadają switche oraz jeden gotowy moduł Austar AX003. Na dwóch dostępnych potencjometrach mam obie wyciągarki. Na lewym przednią i na prawym tylnią. Dodatkowo kanał 4 obsługuje obracanie szperaczem a jeszcze inny go włącza i wyłącza. Jeszcze innh kanał odpowiada za trąbienie a inny za przełączanie działania koguta. Rejestracje mam wydrukowane od Dariusz Balukh z grup RC na Facebooku. Kosztuje komplet z ramkami 35zł już z wysyłką ale naprawę warte tego. Jako że jest to szczegół który od razu rzuca się w oczy to warto zainwestować i zrobić ładne. W dniu 19.04.2022 o 13:43, cezar65 napisał: Fajne....coś nowego nie spotykanego...ale widać jak pasażer wsiadł na skrzynię to aż opony się ugieły....ile on waży ? , mój ( rudy) inspektor PRS od budowy statków waży 5.5 kg. To u mnie taka sama waga. Ale paka wytrzymała 17 godzin temu, nJerzy_R napisał: E tam, fuszerkę odwalił na całego. Deski na burtach i tylnej klapie powinny być brązowe ewentualnie coś w podobieństwie do khaki A poza tym super robota. To jeszcze pewnie porobię. Zawszę w modelu widzę że coś można poprawić i zrobić. Nigdy na 100% nie jestem zadowolony zawsze mi czegoś brakuje więc będę jeszcze przy nim dłubał. 16 godzin temu, robert.pilot napisał: Bardzo fajny projekt ?. Jak dla mnie to brakuje zdjęć detali. Zawsze można zaczerpnąć pomysł ? Coś jeszcze wrzucę napewno z cięższego terenu. Postaram się coś pstryknąć z bliższa. 2
Jarek1925 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Dorobiłem sobie taką platformę drewnianą. Środek ciężkości się obniżył a i załadować można coś inaczej niż na pakę z burtami 4
JADAR62 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 I wymyśliłeś, aby kot nie wchodził.
Jerzy_R Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 I kszynkę piwa łatwiej załadować i przewieźć
Jarek1925 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2022 3 godziny temu, JADAR62 napisał: I wymyśliłeś, aby kot nie wchodził. I tak dalej chce się wpakować. Ale teraz przynajmniej słupków ani innych rzeczy nie wyłamie 2 godziny temu, nJerzy_R napisał: I kszynkę piwa łatwiej załadować i przewieźć No właśnie do tego muszę zmienić sprężyny z tyłu ponieważ jest strasznie mocno mięciutki. Ale tak mega. Bardzo pięknie wygląda to w terenie ponieważ ruszenie powoduje opadanie tyłu i poderwanie przodu. Zatrzymanie analogicznie odwrotnie. Skręcanie powoduje również wychylanie się całej karoserii. Za to wyskok lub przejechanie przed dołek z większą prędkością powoduje on delikatne bujanie się jeszcze jakiś czas. Przy prostej jeździe po drodze bardzo ładnie wyłapuje wszelkie nierówności. Ogólnie mówiąc naprawdę ładnie to chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi