Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jarek1925 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Witam, Chciałbym wam przedstawić prawie chronologicznie w zdjęciach budowę mojego Jelcza 442.32. Jako że nie będę później opisywał każdego zdjęcia z osobna to wspomnę parę kwestii teraz. Kto kojarzy moje modele jeżdżące to wie że bawiłem się głównie skalą 1:16. W pewnym momencie stwierdziłem że zainteresuję się skalą 1:10. Zbiegiem okoliczności wyszło że w tym samym czasie pewien kolega zakupił ode mnie wszystkie modele jeżdżące 1:16. Był to wystarczający bodziec by wystartować z nowym projektem. Nie chciałem lecieć na gotowych modelach które są bardzo znane i często można je zobaczyć. Stwierdziłem że zbuduję swój własny model. Podwozie musiałem zakupić tak czy inaczej. Nie jestem jeszcze na etapie by je wytworzyć samemu na tokarkach i frezarkach jak inni koledzy. Padło na Axiala 10.2 Deadbolt. Z niego zapożyczyłem podwozie. Nadwozie i resztę gratów sprzedałem. Następnie wydrukowałem 2 rzuty i zacząłem pracę z PCV. Nie ma co mocno się rozpisywać. Rysowałem, liczyłem, ciąłem, kleiłem i szlifowałem. I tak wiele wiele razy aż powstało gotowe nadwozie. Następnie pomalowałem je farbą RAL 6006. Z elektroniki tak jak widać po zdjęciach pełno światełek i pozycji, obrysówek itd. Zamontowałem również moduł dźwiękowy oraz wytwornicę dymu. Sterowany zdalnie kogut oraz szperacz. 2x wyciągarki po 15kg oddzielnie sterowane. Ogólnie zużyłem wszystkie dostępne 10 kanałów. A tak się prezentuje on na zdjęciach. Jeśli ktoś czegoś ciekawy to śmiało proszę pisać i pytać. Można by o nim wiele wiele więcej napisać video-1648758461.mp4 video-1648758476.mp4 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Jelcz wyszedł super. Dobrze dobrałeś podwozie do zabudowy. Jeżeli dobrze widzę to używasz PCV miękkie. Podaj co włożyłeś do środka -serwo, silnik, ESC, wytwornica, moduł dźwięku, jak sterujesz oświetleniem? Jak wykorzystałeś te 10 kanałów i skąd takie ładne rejestracje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Fajne....coś nowego nie spotykanego...ale widać jak pasażer wsiadł na skrzynię to aż opony się ugieły....ile on waży ? , mój ( rudy) inspektor PRS od budowy statków waży 5.5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 E tam, fuszerkę odwalił na całego. Deski na burtach i tylnej klapie powinny być brązowe ewentualnie coś w podobieństwie do khaki A poza tym super robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Bardzo fajny projekt ?. Jak dla mnie to brakuje zdjęć detali. Zawsze można zaczerpnąć pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 W dniu 18.04.2022 o 23:14, JADAR62 napisał: Jelcz wyszedł super. Dobrze dobrałeś podwozie do zabudowy. Jeżeli dobrze widzę to używasz PCV miękkie. Podaj co włożyłeś do środka -serwo, silnik, ESC, wytwornica, moduł dźwięku, jak sterujesz oświetleniem? Jak wykorzystałeś te 10 kanałów i skąd takie ładne rejestracje? Tak, model robiony z miękkiego PCV na zmianę z mosiądzem. Co do elektroniki muszę sprawdzić sam bo wszystko zostawiłem fabryczne z Axiala 10.2 Deadbolta. Wytwornica dymu na esc 10A sterowana z kanału 3 na aparaturze Flysky I6. Razem z nim podłączony symulator dźwięku więc dając dym zwiększają się też obroty "silnika". A cały kanał 3 zmiksowany z kanałem 2 którym steruję jazdą przód tył. Mogę więc przygazować sobie w miejscu a jadąc dźwięk i dym sam się zwiększa. Za oświetlenie odpowiadają switche oraz jeden gotowy moduł Austar AX003. Na dwóch dostępnych potencjometrach mam obie wyciągarki. Na lewym przednią i na prawym tylnią. Dodatkowo kanał 4 obsługuje obracanie szperaczem a jeszcze inny go włącza i wyłącza. Jeszcze innh kanał odpowiada za trąbienie a inny za przełączanie działania koguta. Rejestracje mam wydrukowane od Dariusz Balukh z grup RC na Facebooku. Kosztuje komplet z ramkami 35zł już z wysyłką ale naprawę warte tego. Jako że jest to szczegół który od razu rzuca się w oczy to warto zainwestować i zrobić ładne. W dniu 19.04.2022 o 13:43, cezar65 napisał: Fajne....coś nowego nie spotykanego...ale widać jak pasażer wsiadł na skrzynię to aż opony się ugieły....ile on waży ? , mój ( rudy) inspektor PRS od budowy statków waży 5.5 kg. To u mnie taka sama waga. Ale paka wytrzymała 17 godzin temu, nJerzy_R napisał: E tam, fuszerkę odwalił na całego. Deski na burtach i tylnej klapie powinny być brązowe ewentualnie coś w podobieństwie do khaki A poza tym super robota. To jeszcze pewnie porobię. Zawszę w modelu widzę że coś można poprawić i zrobić. Nigdy na 100% nie jestem zadowolony zawsze mi czegoś brakuje więc będę jeszcze przy nim dłubał. 16 godzin temu, robert.pilot napisał: Bardzo fajny projekt ?. Jak dla mnie to brakuje zdjęć detali. Zawsze można zaczerpnąć pomysł ? Coś jeszcze wrzucę napewno z cięższego terenu. Postaram się coś pstryknąć z bliższa. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Dorobiłem sobie taką platformę drewnianą. Środek ciężkości się obniżył a i załadować można coś inaczej niż na pakę z burtami 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 I wymyśliłeś, aby kot nie wchodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 I kszynkę piwa łatwiej załadować i przewieźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 3 godziny temu, JADAR62 napisał: I wymyśliłeś, aby kot nie wchodził. I tak dalej chce się wpakować. Ale teraz przynajmniej słupków ani innych rzeczy nie wyłamie 2 godziny temu, nJerzy_R napisał: I kszynkę piwa łatwiej załadować i przewieźć No właśnie do tego muszę zmienić sprężyny z tyłu ponieważ jest strasznie mocno mięciutki. Ale tak mega. Bardzo pięknie wygląda to w terenie ponieważ ruszenie powoduje opadanie tyłu i poderwanie przodu. Zatrzymanie analogicznie odwrotnie. Skręcanie powoduje również wychylanie się całej karoserii. Za to wyskok lub przejechanie przed dołek z większą prędkością powoduje on delikatne bujanie się jeszcze jakiś czas. Przy prostej jeździe po drodze bardzo ładnie wyłapuje wszelkie nierówności. Ogólnie mówiąc naprawdę ładnie to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Piękny Ci On ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi