RyżyKoń Opublikowano 6 Czerwca 2022 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Dawno temu kupiłem model samolociku "Cessna-170" firmy "Guillow". Zachęcony udaną przeróbką "Bojowy Rzutek" postanowiłem uczynić to również z gumówką. Model skleiłem jako elektryk, wykorzystując silnik AX 1806M, regulator 10A, oraz serwa 5 gramowe. Ciężki się zrobił w porównaniu z gumówką i gotowy do lotu waży 189 gram i wyglądał tak: Wglądał, bo przyszedł czas oblotu i okazało się, że po wielu przygodach z kretami w najgorszym incydencie z aerodynamiką wyglądał tak: dało się naprawić i ostateczna wersja w której lata to: Różne przygody miały miejsce podczas oblotu i różne usprawnienia dodałem, aby tylko ta Cessna poleciała. Najdziwniejszym "udoskonaleniem" było zrezygnowanie i wykłonu, gdzie przy jego braku model lata w miarę "poprawnie". Modelik posiada tylko ster wysokości i maleńki ster kierunku i aby one działały w sposób poprawny samolocik musi latać na dużej prędkości, inaczej zwali się w korkociąg. Na początku filmu zobaczycie, że samolocik potrafi latać na plecach ?!!! Niesamowitą ciekawostką było wykręcenie poprawnej beczki / do dzisiaj nie wiem jak to się udało i gdybym nie spanikował ujmując gazu, może i by kreta nie było , a samolocik leciał dalej/ dziwne bo model nie posiada lotek widać to w 24 sekundzie filmiku. Lądowanie to osobny problem, na trzy koła przy pełnej prędkości/ inaczej kret/ i dużym śmigle , zobaczcie sami: Reasumując. Można przerobić gumówkę na elektryka rc, ale po co?!!! Tracimy cichy, majestatyczny lot gumówki, a maleńkie elektryczne samoloty, owszem latają, ale są nerwowe i wiatr bardzo im przeszkadza. Nie polecam przeróbek tego typu, ale może jest to subiektywna ocena, może ktoś pokusi się o to i będzie bardzo zadowolony. Natomiast spokojnie mogę polecić samolociki firmy "Guillow", precyzyjnie wycięte, doskonale spasowane, gdzie wszystko z wszystkim współgra i doskonale się prezentują. W skali 1 do 10, dziesięć. Pozdrawiam m 2
Marek_Spy Opublikowano 6 Czerwca 2022 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Fajny tylko bym zalecał d/r czyli drogę serwa bo nim telepiesz a model chyba dość wytrzymały , może trochę wolniej ?
Alex Opublikowano 6 Czerwca 2022 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Z zamieszczonych zdjęć wnioskuję że samolocik ma za mały wznios skrzydła. To mi wygląda na mniej niż 3°, to za mało przy braku lotek nawet przy większych modelach. Model z tego względu nie będzie stabilny poprzecznie, a działanie steru kierunku znikome. Znalazłem na forum obrazek dolnopłata, ale to dotyczy i górnopłatów. To właśnie wznios skrzydła powoduje przechył modelu przy sterowaniu tylko sterem kierunku. Przy tak małym modelu zrób wznios co najmniej 10°, a zacznie latać. Pozdrawiam. 1
Grifon Opublikowano 6 Czerwca 2022 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Dla mnie to on potrzebuje regulacji, swobodnie latające modele przerobione na RC mają w sobie wadę fabryczna i trzeba je poprawić. na ostatnim filmie już radził sobie dobrze. pozdrawiam.
mayster8405 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zrobilem gumówkę Marabu /ok 60cm/, a że mi się podobał powiększyłem go do wersji silnikowej.Metoda budowy identyczna jak gumówki.W modelu jest silnik Park 250, serwa 5 gram, pakiet 860mAh, regulatyor 10A. Model niby piórko, ale w moim przypadku modelik nie robił takich ewolucji jak Twój , lata gładko ale nie lubi wiatru bo efekt jest taki jak na twoim filmie.. Jak pisze poprzednik chyba trzeba mu regulacji. Silniki są równorzędne, u mnie było śmigło 6x3". Czy warto przerabiać?- czemu nie!?, ile już Lidli było przerobianych. 1
mayster8405 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Wydaje mi się że jak wymienisz śmigło na dwułopatowe np 6x3" będzie lepiej.
Maciej.j Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 W dniu 6.06.2022 o 21:24, RyżyKoń napisał: Dawno temu kupiłem model samolociku "Cessna-170" firmy "Guillow". Zachęcony udaną przeróbką "Bojowy Rzutek" postanowiłem uczynić to również z gumówką. Model skleiłem jako elektryk, wykorzystując silnik AX 1806M, regulator 10A, oraz serwa 5 gramowe. Ciężki się zrobił w porównaniu z gumówką i gotowy do lotu waży 189 gram i wyglądał tak: Wglądał, bo przyszedł czas oblotu i okazało się, że po wielu przygodach z kretami w najgorszym incydencie z aerodynamiką wyglądał tak: dało się naprawić i ostateczna wersja w której lata to: Różne przygody miały miejsce podczas oblotu i różne usprawnienia dodałem, aby tylko ta Cessna poleciała. Najdziwniejszym "udoskonaleniem" było zrezygnowanie i wykłonu, gdzie przy jego braku model lata w miarę "poprawnie". Modelik posiada tylko ster wysokości i maleńki ster kierunku i aby one działały w sposób poprawny samolocik musi latać na dużej prędkości, inaczej zwali się w korkociąg. Na początku filmu zobaczycie, że samolocik potrafi latać na plecach ?!!! Niesamowitą ciekawostką było wykręcenie poprawnej beczki / do dzisiaj nie wiem jak to się udało i gdybym nie spanikował ujmując gazu, może i by kreta nie było , a samolocik leciał dalej/ dziwne bo model nie posiada lotek widać to w 24 sekundzie filmiku. Lądowanie to osobny problem, na trzy koła przy pełnej prędkości/ inaczej kret/ i dużym śmigle , zobaczcie sami: Reasumując. Można przerobić gumówkę na elektryka rc, ale po co?!!! Tracimy cichy, majestatyczny lot gumówki, a maleńkie elektryczne samoloty, owszem latają, ale są nerwowe i wiatr bardzo im przeszkadza. Nie polecam przeróbek tego typu, ale może jest to subiektywna ocena, może ktoś pokusi się o to i będzie bardzo zadowolony. Natomiast spokojnie mogę polecić samolociki firmy "Guillow", precyzyjnie wycięte, doskonale spasowane, gdzie wszystko z wszystkim współgra i doskonale się prezentują. W skali 1 do 10, dziesięć. Pozdrawiam m Witam. Patrzę na film,sugestie dotyczące modelu.....gumówek nie konwersuj.....to wysoka liga.szkoda modelu,gratów i pracy.
mayster8405 Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 Maciej pisałem, teraz jest okazja i przedstawienie filmiku mojego Marabu-tka Modelik ma już kilka lotów z efektem jw, że jest lekki nie lubi wiatru bo natura robi z nim co chce. Ale podłoże mu pomagało z wylądowaniem cało- dreszczyk emocji był!!!!!! Dwa kanały / pion i poziom/ w zupełności mu wystarczają.? 2
RobRoy Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 A mnie interesuje jaki jest ciężar tego modelu, obciążenie powierzchni , silnik i śmigło. Nieraz się zastanawiałem czy model który trzymam w ręce ma szanse latać czy nie. Oczywiście jest to składowa wielu elementów, ale obciążenie powierzchni, silnik śmigło , pakiet daje podstawy żeby sądzić ze to coś poleci. Mam za małe doświadczenie, za mało modeli zrobiłem , dlatego pytam innych ...
mayster8405 Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 Józiu, nie powiem już dokladnie bo model mam na wsi,ale graty będą mieć ok65gram / pakiet 30, 2serwa 10gr, silnik Park 250 10gram,odbiornik 4gr, regiel ok10gr/. Ten silnik jest przeznaczony do modelu 170 gr/ acro/ i 330 sport. Jeśli pamiętam powierzchnia płata chyba 10.4dcm2 ,kompletny waży ok 200gram, śmigło 6x3.5". Tak prawdę mówiąc , nie myślałem na obliczeniach , gdyż miałem gotowe plany, tylko nieznacznie je powiększyłem i budowany model nie różnił się zbytnio od użytych materiałów.
Rekomendowane odpowiedzi