RyżyKoń Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Dawno temu kupiłem model samolociku "Cessna-170" firmy "Guillow". Zachęcony udaną przeróbką "Bojowy Rzutek" postanowiłem uczynić to również z gumówką. Model skleiłem jako elektryk, wykorzystując silnik AX 1806M, regulator 10A, oraz serwa 5 gramowe. Ciężki się zrobił w porównaniu z gumówką i gotowy do lotu waży 189 gram i wyglądał tak: Wglądał, bo przyszedł czas oblotu i okazało się, że po wielu przygodach z kretami w najgorszym incydencie z aerodynamiką wyglądał tak: dało się naprawić i ostateczna wersja w której lata to: Różne przygody miały miejsce podczas oblotu i różne usprawnienia dodałem, aby tylko ta Cessna poleciała. Najdziwniejszym "udoskonaleniem" było zrezygnowanie i wykłonu, gdzie przy jego braku model lata w miarę "poprawnie". Modelik posiada tylko ster wysokości i maleńki ster kierunku i aby one działały w sposób poprawny samolocik musi latać na dużej prędkości, inaczej zwali się w korkociąg. Na początku filmu zobaczycie, że samolocik potrafi latać na plecach ?!!! Niesamowitą ciekawostką było wykręcenie poprawnej beczki / do dzisiaj nie wiem jak to się udało i gdybym nie spanikował ujmując gazu, może i by kreta nie było , a samolocik leciał dalej/ dziwne bo model nie posiada lotek widać to w 24 sekundzie filmiku. Lądowanie to osobny problem, na trzy koła przy pełnej prędkości/ inaczej kret/ i dużym śmigle , zobaczcie sami: Reasumując. Można przerobić gumówkę na elektryka rc, ale po co?!!! Tracimy cichy, majestatyczny lot gumówki, a maleńkie elektryczne samoloty, owszem latają, ale są nerwowe i wiatr bardzo im przeszkadza. Nie polecam przeróbek tego typu, ale może jest to subiektywna ocena, może ktoś pokusi się o to i będzie bardzo zadowolony. Natomiast spokojnie mogę polecić samolociki firmy "Guillow", precyzyjnie wycięte, doskonale spasowane, gdzie wszystko z wszystkim współgra i doskonale się prezentują. W skali 1 do 10, dziesięć. Pozdrawiam m 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Fajny tylko bym zalecał d/r czyli drogę serwa bo nim telepiesz a model chyba dość wytrzymały , może trochę wolniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Z zamieszczonych zdjęć wnioskuję że samolocik ma za mały wznios skrzydła. To mi wygląda na mniej niż 3°, to za mało przy braku lotek nawet przy większych modelach. Model z tego względu nie będzie stabilny poprzecznie, a działanie steru kierunku znikome. Znalazłem na forum obrazek dolnopłata, ale to dotyczy i górnopłatów. To właśnie wznios skrzydła powoduje przechył modelu przy sterowaniu tylko sterem kierunku. Przy tak małym modelu zrób wznios co najmniej 10°, a zacznie latać. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 6 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Dla mnie to on potrzebuje regulacji, swobodnie latające modele przerobione na RC mają w sobie wadę fabryczna i trzeba je poprawić. na ostatnim filmie już radził sobie dobrze. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Zrobilem gumówkę Marabu /ok 60cm/, a że mi się podobał powiększyłem go do wersji silnikowej.Metoda budowy identyczna jak gumówki.W modelu jest silnik Park 250, serwa 5 gram, pakiet 860mAh, regulatyor 10A. Model niby piórko, ale w moim przypadku modelik nie robił takich ewolucji jak Twój , lata gładko ale nie lubi wiatru bo efekt jest taki jak na twoim filmie.. Jak pisze poprzednik chyba trzeba mu regulacji. Silniki są równorzędne, u mnie było śmigło 6x3". Czy warto przerabiać?- czemu nie!?, ile już Lidli było przerobianych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Wydaje mi się że jak wymienisz śmigło na dwułopatowe np 6x3" będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 W dniu 6.06.2022 o 21:24, RyżyKoń napisał: Dawno temu kupiłem model samolociku "Cessna-170" firmy "Guillow". Zachęcony udaną przeróbką "Bojowy Rzutek" postanowiłem uczynić to również z gumówką. Model skleiłem jako elektryk, wykorzystując silnik AX 1806M, regulator 10A, oraz serwa 5 gramowe. Ciężki się zrobił w porównaniu z gumówką i gotowy do lotu waży 189 gram i wyglądał tak: Wglądał, bo przyszedł czas oblotu i okazało się, że po wielu przygodach z kretami w najgorszym incydencie z aerodynamiką wyglądał tak: dało się naprawić i ostateczna wersja w której lata to: Różne przygody miały miejsce podczas oblotu i różne usprawnienia dodałem, aby tylko ta Cessna poleciała. Najdziwniejszym "udoskonaleniem" było zrezygnowanie i wykłonu, gdzie przy jego braku model lata w miarę "poprawnie". Modelik posiada tylko ster wysokości i maleńki ster kierunku i aby one działały w sposób poprawny samolocik musi latać na dużej prędkości, inaczej zwali się w korkociąg. Na początku filmu zobaczycie, że samolocik potrafi latać na plecach ?!!! Niesamowitą ciekawostką było wykręcenie poprawnej beczki / do dzisiaj nie wiem jak to się udało i gdybym nie spanikował ujmując gazu, może i by kreta nie było , a samolocik leciał dalej/ dziwne bo model nie posiada lotek widać to w 24 sekundzie filmiku. Lądowanie to osobny problem, na trzy koła przy pełnej prędkości/ inaczej kret/ i dużym śmigle , zobaczcie sami: Reasumując. Można przerobić gumówkę na elektryka rc, ale po co?!!! Tracimy cichy, majestatyczny lot gumówki, a maleńkie elektryczne samoloty, owszem latają, ale są nerwowe i wiatr bardzo im przeszkadza. Nie polecam przeróbek tego typu, ale może jest to subiektywna ocena, może ktoś pokusi się o to i będzie bardzo zadowolony. Natomiast spokojnie mogę polecić samolociki firmy "Guillow", precyzyjnie wycięte, doskonale spasowane, gdzie wszystko z wszystkim współgra i doskonale się prezentują. W skali 1 do 10, dziesięć. Pozdrawiam m Witam. Patrzę na film,sugestie dotyczące modelu.....gumówek nie konwersuj.....to wysoka liga.szkoda modelu,gratów i pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 10 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 Maciej pisałem, teraz jest okazja i przedstawienie filmiku mojego Marabu-tka Modelik ma już kilka lotów z efektem jw, że jest lekki nie lubi wiatru bo natura robi z nim co chce. Ale podłoże mu pomagało z wylądowaniem cało- dreszczyk emocji był!!!!!! Dwa kanały / pion i poziom/ w zupełności mu wystarczają.? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 10 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 A mnie interesuje jaki jest ciężar tego modelu, obciążenie powierzchni , silnik i śmigło. Nieraz się zastanawiałem czy model który trzymam w ręce ma szanse latać czy nie. Oczywiście jest to składowa wielu elementów, ale obciążenie powierzchni, silnik śmigło , pakiet daje podstawy żeby sądzić ze to coś poleci. Mam za małe doświadczenie, za mało modeli zrobiłem , dlatego pytam innych ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 10 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 Józiu, nie powiem już dokladnie bo model mam na wsi,ale graty będą mieć ok65gram / pakiet 30, 2serwa 10gr, silnik Park 250 10gram,odbiornik 4gr, regiel ok10gr/. Ten silnik jest przeznaczony do modelu 170 gr/ acro/ i 330 sport. Jeśli pamiętam powierzchnia płata chyba 10.4dcm2 ,kompletny waży ok 200gram, śmigło 6x3.5". Tak prawdę mówiąc , nie myślałem na obliczeniach , gdyż miałem gotowe plany, tylko nieznacznie je powiększyłem i budowany model nie różnił się zbytnio od użytych materiałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi