ziaja Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Cześć. Mam problem z doborem śrub do montażu piasty do wirnika silnika EMAX GT2215/09. Na stronie producenta brak takowej .Kupiłem silnik z zestawem piast i wkrętami .Planuję montaż przed wręgą więc zawarta w zestawie piasta była by ok ale niestety producent nie dostarcza odpowiednich wkrętów . Są tylko do mocowania łoża do silnika i wręgi . Próbowałem z wkrętami M2 x 4 mm, ale nie udaje mi się. Czy powinien być jakiś inny , z gwintem drobnozwojowym ? Proszę o pomoc .Silnik jest dość znany i może już ktoś z Was posiadł tą tajemną wiedzę ? Korekta. Próbowałem ze śrubami M2X6 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Jak na moje, te zestawowe "pchełki" metryczne to M3x6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Ok, M3x6 są na stojanie do montażu łoża ale chodzi mi o wirnik, gdzie są mniejsze otwory do przykręcenia piasty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Sprawdzałem na innych silnikach to te mniejsze silniki mają M2 a większe silniki M2,5. Patrząc na zdjęcie obstawiam M2,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 2 godziny temu, ziaja napisał: Ok, M3x6 są na stojanie do montażu łoża ale chodzi mi o wirnik, gdzie są mniejsze otwory do przykręcenia piasty . Mam ten silnik,prosta sprawa.Demontujesz tylny dekielek,w to miejsce przykręcasz piastę tymi samymi śrubkami,dekielek do odstawy,i tyle?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 2 godziny temu, Bodzioch napisał: Patrząc na zdjęcie obstawiam M2,5 Suwmiarka w oku? Lepiej jednak w ręku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Suwmiarka w oku? Lepiej jednak w ręku 45 minut temu, nJerzy_R napisał: Suwmiarka w oku? Lepiej jednak w ręku Chyba mierzyłeś nie tą śrubkę,tam są M2x6,a z przodu są M3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Moja pokazuje 2,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 2 godziny temu, tytan12 napisał: Chyba mierzyłeś nie tą śrubkę Jasne, Ty wiesz lepiej co mierzyłem... Ok, koniec tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 47 minut temu, nJerzy_R napisał: Jasne, Ty wiesz lepiej co mierzyłem... Ok, koniec tematu. Chyba nie czytasz,jeszcze powyżej podałem konkretnie, jak tą piastę dokręcić do silnika,a przecież o to chodziło,Mirek chyba się nie połapał o co chodzi,dla tego szukał śrubek.Mam ten silnik i suwmiarkę elektroniczną,też chyba koniec tematu?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 27 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Masz rację , nie połapałem się że wkręty są już wkręcone w wirnik. Jadę po imbus , chyba 1,6 aby je odkręcić i przykręcić piastę. Dzięki kolegom za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Godzinę temu, ziaja napisał: Masz rację , nie połapałem się że wkręty są już wkręcone w wirnik. Jadę po imbus , chyba 1,6 aby je odkręcić i przykręcić piastę. Dzięki kolegom za pomoc . Dokładnie to imbus 1,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 27 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Dzięki , rzeczywiście 1.5 ale jednej ze śrub nie dałem rady odkręcić .Chyba moimi próbami zjechałem gniazdo imbusowe, więc znowu nowa zabawa. Jakiś pech czy może raczej kiepskiej jakości imbus - kupiłem f-my Dexter w LeroyMarlin. Tym razem poszukam wykrętaka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 28 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Kończąc temat. Kupiłem wykrętak do śrub 2mm , chociaż niełatwo było znaleźć poniżej 3mm oraz jeszcze jeden klucz imbusowy 1,5 mm (droższy czytaj z lepsze stali) . Okazało się że dało się odkręcić felerną śrubę imbusem . Jest wszystko ok, przykręciłem nowy wał do wirnika i idę polatać ! Stara prawda jest aktualna tj. warto kupować dobre narzędzia , zwykle droższe ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 59 minut temu, ziaja napisał: Kończąc temat. Kupiłem wykrętak do śrub 2mm , chociaż niełatwo było znaleźć poniżej 3mm oraz jeszcze jeden klucz imbusowy 1,5 mm (droższy czytaj z lepsze stali) . Okazało się że dało się odkręcić felerną śrubę imbusem . Jest wszystko ok, przykręciłem nowy wał do wirnika i idę polatać ! Stara prawda jest aktualna tj. warto kupować dobre narzędzia , zwykle droższe ! To super ,pomyślnych lotów?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 2 godziny temu, mr.jaro napisał: Teraz mozecie mnie rugac za przemadrzalosc. ? Hehe,warto wiedzieć,ale potocznie każdy, nawet mechanik czy nawet w opisach po polsku występuje jako ''imbus''. Ciekaw jestem jak to jest z ''raszplą''? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Za "Muratorem": Spolszczenie inbusa na imbusa przypisuje się trudnością wymowy sąsiadujących ze sobą spółgłosek n i b (pierwsza jest przedniojęzykowa a druga wargowa). A prawidłowo ta niemiecka nazwa to Innensechskantschlüssel. Wcięło Ci Herr Jarek literkę "e". I kto tu jest przemądrzały? No kto? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 I super .... człowiek nie musi studiować filologi germańskiej żeby wiedzieć co to ..."Innensechskantschlüssel". Proszę się dalej "wymądrzać" ... ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi