kulfon250 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Kolejny element gotowy, i kolejny z ciut zmieniona budową. Oryginał wydawał mi się za mocny Zrobiłem delikatniejszy i jak zwykle ze spływem z balsy, aha i 5 mm grubości 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Powoli się wyłania teraz pionowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zacnie Ci to wychodzi! Ważyłeś już może swoją wersję? Zapomniałem dodać, że przy projektowaniu planowałem okleić górny fragment między wręgami 1 i 2 zaczynając od górnych podłużnic balsą 1mm aczkolwiek teraz doszedłem do wniosku, że fornir 0.5mm lepiej zda tam egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Ważyłem w trakcie, ale zabij nie pamiętam wyników, zważę całość :), jak zrobię pionowy. Który też , przepraszam będzie inny ciutek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 No to ogonek zrobiony, został tylko do oszlifowania, pionowy. dojdzie tylko jeszcze zawias na dole kadłuba do pionowego, coby go trochę ustabilizować i chyba wkleję go na dwa małe kołki węglowe w poziomy. A całość zaczyna wyglądać tak Teraz zaczną się prace upierdliwe, serwa, cięgna, półki, oklejanie itp... No i testy wyważenia i pomiar kątów, coby to równe w miarę było PS. Pamiętaj o plikach .dxf kabiny, usterzenia już nie potrzebuję jak widać 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Waga na dziś: - nieoklejone skrzydła z lotkami + mechanizmy lotek - 176g/2szt (dojdą oklejenie, mocowanie serw, taśma zawiasu) - kadłub z silnikiem i 2 mechanizmami -214g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Waga piórkowa póki co. Ale ona nie najważniejsza. Ciekawe jakie barwy zrobisz na gotowo ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 5 godzin temu, young napisał: Waga piórkowa póki co. Ale ona nie najważniejsza. Ciekawe jakie barwy zrobisz na gotowo ??? Kolory wyjdą takie jakie mam folie Z założenia robię ten model z tego co jest czyli sklejki, resztek balsy, folii i gratów z szuflady. Ma być fajnie i tanio I kto wie może będzie też kolorowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Niestety dopadło mnie jakieś ścierwo i od 2 dni zdycham, a robota prawie stoi. Powstały tylko mocowania serw do lotek (druk3D). Jak pogonie ścierwo, ruszymy dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 16 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 @kulfon250 Świetnie to wygląda! ? Maciek leci dalej z tematem. Doszedł do wniosku, że dołoży EDF na pantografie chowającym się pod wpływem grawitacji/oporu powietrza. Podrzucił mi również wagi poszczególnych elementów: Kadłub - 123g; Skrzydła - 154g; Stateczniki - 30g. Całkiem możliwe, że do lotu zmieści się poniżej 700g Będzie delikatna korekta do planów, zmniejszę sugerowaną grubość stateczników do 4mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Gotowe mocowanie turbiny: received_926777575364071.mp4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Bardzo ciekawe, aż nie mogę się doczekać jak się sprawdzi to rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/boxer-modelldiesel-modellmotor-bj-1958-neu-originalverpackt/2276399250-249-9447 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2022 Boxera do szybowca? Chyba Paweł coś pomylił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek 77 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Bardzo podoba mi się mocowanie turbiny. Jeszcze nie widziałem takiego rozwiązania?ciekawe jak się sprawdzi w użytkowaniu. Kibicuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Jeszcze tak może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 W dniu 25.12.2022 o 10:50, robas69 napisał: Chyba Paweł coś pomylił nic nie pomylił ...były i latały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Choróbsko w miarę opanowane, to i robota powoli rusza Wklejone usterzenie poziome, za chwile na wagę i zaczynam organizacje środka, tak coby się wyważyła A tak apropos, ktoś liczył położenie CG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RMa Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zacnie, że ruszyłeś dalej Zakres środka ciężkości przedstawia się następująco: 32mm-49mm od krawędzi natarcia żebra przykadłubowego. Przy czym osobiście oblot wykonałbym z SC w okolicy 40mm od natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Coś tam dłubię, bo Leprechaun czeka Dziś się okleiły skrzydła, teraz muszę wrzucić serwa i zrobić popychacze i dźwignie do lotek , oklejam i kolejny element będzie gotowy. Jak już je okleje idzie na wagę, bo muszę wymyśleć podłogę w kabinie i rozmieszczenie serw i elektroniki. Wyzwaniem będzie osłona kabiny, ale to mogę dorobić nawet po oblocie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi