niziel Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 36 minut temu, marek_c4 napisał: Założenia kolorystyczne są takie - burty z mahoniu, a pokład z czegoś jaśniejszego. No to może ładne jasne egzotyczne drewno abachi: https://modelemax.pl/pl/deski-abachi/29547-abachi-deska-11001000-mm-aero-naut 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 26 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 11 godzin temu, niziel napisał: No to może ładne jasne egzotyczne drewno abachi: https://modelemax.pl/pl/deski-abachi/29547-abachi-deska-11001000-mm-aero-naut Wydaje mi się że pokład z abachi, to bardzo dobry pomysł. Co fajne - w tym samym sklepie, są również dostępne deseczki z mahoniu, https://modelemax.pl/pl/deski-machoniowe/29553-mahon-deska-151001000-mm-aero-naut tak że pewnie uda się temat załatwić kompleksowo Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 58 minut temu, marek_c4 napisał: Wydaje mi się że pokład z abachi, to bardzo dobry pomysł. Co fajne - w tym samym sklepie, są również dostępne deseczki z mahoniu, https://modelemax.pl/pl/deski-machoniowe/29553-mahon-deska-151001000-mm-aero-naut tak że pewnie uda się temat załatwić kompleksowo Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź. Mam od nich i mahoń i abachi, w deskach i listwach, dobry materiał. Powodzenia ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Marek próbowałeś zamontować zespół napędowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Godzinę temu, Kakabe napisał: Marek próbowałeś zamontować zespół napędowy ? Na razie nie. Mam trochę różnych zawirowań ................... niebawem wrócę do tematu. Za niedługo planuję zamówić drewno (machoń + abachi) do oklejenia kadłuba, a przy okazji zamówię sklejkę do wykonania podstawy pod łoże silnika. Jak tylko popchnę temat do przodu, to na pewno wrzucę jakieś fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Czekam z wielką niecierpliwością na dalszy ciąg relacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 Witam po przerwie. Ostatnio nie za bardzo miałem czas na dłubanie, ale coś tam udało mi się temat do przodu popchnąć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Marek jakiego kleju użyłeś do wklejenia łoża silnika ? Drugie pytanie - czy po zastygnięciu kleju uruchomiłeś silnik i sprawdziłeś czy zespół jest osiowo i nie ma bicia ? Wał ma łożyska kulkowe czy ślizgowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Dzisiaj zamontowałem silnik Całość obraca się bardzo ładnie / gładko - jestem zadowolony Po oklejeniu kadłuba machoniem, pozostanie wkleić wał i napęd będzie zrobiony. I tutaj zastanawiam się czy oklejać kadłub całą deseczką 10cm x 100cm, czy pociąć te deseczki na listewki szerokości powiedzmy 10mm, i takimi "deskami" oklejać kadłub. Opcja z pociętymi deseczkami = więcej pracy, ale chyba efekt końcowy powinien być lepszy (widoczne poszczególne deski poszycia) Odpowiadając na pytania Krzyśka: - wał jest oparty na panewkach - łoże jest wklejone na żywicę epoxydową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 14 minut temu, marek_c4 napisał: I tutaj zastanawiam się czy oklejać kadłub całą deseczką 10cm x 100cm, czy pociąć te deseczki na listewki szerokości powiedzmy 10mm, i takimi "deskami" oklejać kadłub. Jeśli chodzi o kadłub to raczej skłaniał bym się do pokrycia go całymi "deskami". Inna sprawa to pokład i tu takie listewki były by wskazane. Marek wszystko zależy jakim sprzętem dysponujesz do cięcia listewek i jak precyzyjnie dopasujesz te listewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Spróbuję pokryć kadłub listewkami o szerokości 10mm. Wydaje mi się że powinno lepiej oddawać poszycie pełno wymiarowej łodzi (imitacja desek) Pierwsza deseczka została pocięta ... czas pomysleć o klejeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 4 minuty temu, marek_c4 napisał: Pierwsza deseczka została pocięta ... czas pomysleć o klejeniu Raczej o szlifowaniu aby wyrównać te "fale Dunaju"......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 I pomyśleć nad wzorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Musisz czymś smarować panewkę przy silniku bo jesli ten wał się zatrze to wlasnie tam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Buduję coś podobnego ale z innych materiałów. To będzie jacht motorowy - nadbudówka Lisa M. firmy Krick, kadłub Hydrospeed Graupnera. Tak więc będzie to właściwie ślizg. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Witam po przerwie. Powolutku coś tam sobie dłubię przy modelu. Udało mi się okleić mahoniem burty (jeszcze trzeba trochę poszlifować), i nagwintować końcówkę wału napędowego (pod śrubę). W międzyczasie, podłączyłem na stole (na próbę) odbiornik, regulator, silnik, oraz serwo steru. Regulator bez problemu udało się zaprogramować tak, żeby pracował jako dwukierunkowy. Wszystko działa tak jak tego oczekiwałem. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker_xc Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Cześć Marku, wygląda super. Wreszcie skorzystałem z Twojego kompresora i aerografu. Tak, tak po latach nadal działa. Pozdrawiam i kibicuję budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 17 godzin temu, biker_xc napisał: Cześć Marku, wygląda super. Wreszcie skorzystałem z Twojego kompresora i aerografu. Tak, tak po latach nadal działa. Pozdrawiam i kibicuję budowie. Nooo - witaj po latach Cieszę się że kompresor mojej produkcji, nadal dobrze Co służy. Co do budowy modelu .............. no cóż - póki co temat się zatrzymał - jakoś chęci mnie opuściły, ale na pewno wrócę do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 22 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Godzinę temu, marek_c4 napisał: jakoś chęci mnie opuściły Sprawdź swój biorytm: https://kalendarz.livecity.pl/biorytm. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Coś tam udało mi się wystrugać. Powooolutku, trwają prace nad kokpitem. Myślę że zamiast się rozpisywać, lepiej będzie zamieścić kilka fotek. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi