Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zbjanik Opublikowano 29 Września 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 W wątku o literaturze lotniczej napisałem, że planuję namalowanie cyklu obrazów o tematyce przedwojennej. Pierwsze były dwa szybowce PWS 101, teraz dołączyła do nich Adepcia, JD-2 bis- samolot osobisty Witolda Rychtera, rajdowca i lotnika. Pamiętam go z telewizji, występował w Studiu-2, gdzieś pod koniec lat 70-tych, ale najbardziej go cenię za "Skrzydlate wspomnienia"- niezwykle cenne świadectwo początków naszego lotnictwa. A u mnie chyba pora na jakieś RWD... 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zbjanik Opublikowano 22 Października 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Powstał RWD- wiadomo który... 11 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 SUPER! Gdybyś to wydał w formie kalendarza jak Czesi to pierwszy jestem chętny - Gratulacje. Stary wątek z kalendarzem w tle https://pfmrc.eu/topic/90872-kalendarze/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 23 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Andrzeju- dzięki za podpowiedź, próby były robione, nawet udane, tyle, że bardziej od strony prestiżowej bardziej. Ekonomicznie było tak sobie, nie dało się tego utrzymać. Rynek jest bezwzględny- preferuje ilość, a nasze wszystkie jakże piękne i wzniosłe (nomen omen) lotnicze i zaraz obok modelarskie hobby to nisze. Nawet to prawdziwe szybownictwo, czy i samoloty- nijak się ilością wyznawców mają do na przykład różnych piłek itp. sportów. Po kilku edycjach trzeba było sprawę wygasić, cały nowy kolejny projekt kalendarza ciągle czeka w zamrażarce. Jedna edycja kalendarza była poświęcona nie szybowcom, a samolotom LOT-u. Ta szacowna instytucja go nie zamawiała, zrobiliśmy go tak od siebie (wydawnictwo SCG Marcina Błusia i ja) dla upamiętnienia jubileuszu. Marcin udał się do LOT-u z nieśmiałą prezentacją, bez żadnych oczekiwań, a tam go ostrzeżono, że możemy mieć problem z powodu nieprawnego wykorzystania loga firmy. Ale to osobny temat- od kolegów pilotów tam pracujących słyszałem nieraz, że to "dziwna firma" i to się potwierdza także z innych stron. To wszystko nie zmienia faktu, że będę malował dalej, bo to lubię, a nabywcy obrazów to w 90-ciu procentach osoby indywidualne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Aż pilota wgniotło w fotel . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 23 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 15 minut temu, young napisał: Aż pilota wgniotło w fotel . Tak, a fotel delikatny, z cienkich rurek... na którymś ze zdjęć widać jak drugi pilot trzyma się ręką uchwytu umieszczonego u góry szyby przedniej. Rakietowy start... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 16 godzin temu, zbjanik napisał: Powstał RWD- wiadomo który... Ciekawostką jest dla mnie to, że jest to jeden z nielicznych obrazów który nie ma w tle nieba, tylko zieleń 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 41 minut temu, mr.jaro napisał: Obrazki bardzo fajne, ale o cos zapytam... Czy ten cien samolotu na ziemi nie powinien byc w innym miejscu, a wiec bardziej w dol obrazu przesuniety? Mam bowiem wrazenie, ze swiatlo oswietla maszyna troche bardziej od gory (spod maszyny jest troche bardziej zacieniony), anizeli wskazywaloby na to polozenie cienia na ziemi. A jaka technika malowane, jesli mozna zapytac? Niewazne Jarek ?. Obraz jest juz prawie w Australii ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Jaki to jest format, oraz co można u Ciebie teraz kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 8 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Niewazne Jarek ?. Ja sie zyje w kraju, gdzie najwiecej slonca jest z polnocy , to chyba faktycznie niewazne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 To w takim razie odpowiedź zbiorcza, po kolei. Cień- no mógłby być niżej, powinien być leciutko większy, ale wtedy schowałby się za obiektem pierwszoplanowym jeszcze bardziej niż teraz, bo już i tak na siebie zachodzą. A chodziło to, żeby cieniem oddać trzeci wymiar, to że samolot w ukazanym oka mgnieniu wisi w nieprawdopodobnej pozycji na zabójczo małej wysokości. Tak po prawdzie, to linka do przeskoczenia była rozciągnięta 8 m nad ziemią, prawie tyle wynosiła długość kadłuba, więc dużo luzu nie było, trzeba się posiłkować taką malarską "licencia poetica", żeby oddać wrażenie bardziej niż realizm do bólu. Wiem, że w dobie obrazów generowanych komputerowo pewnie ten komputer wyliczył by cień precyzyjniej, ale to byłby obraz nie mój, tylko komputerowy. Zostawiam sobie jakieś pole do własnej ekspresji, inaczej nie potrafię... Technika obrazów to gwasz- najkrócej to jak obraz olejny, czyli farba "kryjąca", nie przejrzysta jak w akwareli (choć często jednak technikę akwarelową lokalnie stosuję kiedy chodzi o efekt przenikania obszarów i kolorów), tyle że bazą, rozpuszczalnikiem farby nie jest olej, a woda. Stosuję więc farby akrylowe, emulsyjne, nawet szkolne i bywa, że próbniki do testowania farb do ścian itd. Akwarela nie stosuje farby białej- biel, czy rozjaśnienie daje podłoże, czyli papier. Gwasz traktuje biel jak każdy inny kolor i wymaga takiej farby. Format standardowy to 60 x 42 cm. Czasem zdarzają się zamówienia inne, raczej w górę i też je realizuję. Mniejsze niechętnie- za mało miejsca na szczegóły, a ta materia kocha szczegóły, więc dlatego. Aktualnie mam to co było już wspomniane na początku czyli Adepcię, PWS-y 101 (to są nowe obrazy). Oprócz tego nieco starsze, albo wręcz stare, czyli nie z tego przedwojennego cyklu. Dwa zdjęcia, CSS-13 z Muchą 100A i Foka 5 nad Beskidami wymagają takiej uwagi: są sfotografowane w swoich ramach, za szybą, więc proszę o uruchomienie wyobraźni i wykasowanie w głowie tego białego koła, jakby słońca- to jest odbicie lampy. Nie chciałem ryzykować wyciągania z ram, bo szyba jest cieniutka, ryzykowna operacja. Ale w razie co, oczywiście da się zrobić. Pozostałe obrazy są bez ram, więc nie ma tego efektu. Niektóre są już naprawdę stare, mają jakieś drobne skazy. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 Wow , piękne obrazy. "Lekka" interpretacja w pozytywnym słowa tego znaczenia. Ciepłe kolory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 11 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2022 No i spotkaly sie dwa RWD6! Jeszcze musze tylko znalesc ramki i miejsce; no ale zostawie to kobiecie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 11 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2022 Andrzej- no to bardzo się cieszę, że "szóstka" w końcu doleciała do celu! ? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zbjanik Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 (edytowane) Kolejna pocztówka dawnej przeszłości- przelot braci Adamowiczów z Ameryki do ojczyzny. Rok 1934, samolot Bellanca J-300. Zdjęcie wyszło mi bardziej na niebiesko, w realu tonacja jest lekko inna. Teraz, już po wklejeniu zdjęcia zauważyłem, że obraz jest nie całkiem gotowy- brak wykończenia goleni kółka ogonowego, zaraz to uzupełnię. Inna sprawa- w USA jak widać samoloty nawet małe, zaczynały już być wyposażane w kółka zamiast płóz. U nas ciągle te płozy i płozy z epoki pionierskiej, aż do 39-ego i to w dużych wielosilnikowych samolotach. To świadczy o tym, jaka była infrastruktura, lotniska... Edytowane 29 Stycznia 2023 przez zbjanik uwaga do zdjęcia 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zbyszek! Masz u mnie dużego plusa?. Znalazłem bratnią duszę. Ja także bawię się w takie rzeczy. Pozdrawiam. Forum modelarskie RC , projektowanie CAD • Wyświetl temat - Ołówkiem i pędzlem (aerodesignworks.eu) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zbjanik Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Ciąg dalszy w temacie mewich skrzydeł: PWS-102 Rekin. Farba jeszcze nie całkiem wyschła, słabe oświetlenie do zdjęcia, ale zamieszczam. 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zbjanik Opublikowano 14 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Września (edytowane) Oto nowy obraz z Sokołem. Konstruktor- Antoni Kocjan oczywiście. W realu nie jest aż tak niebieski jak na tej fotce i leciutko ciemniejszy. Edytowane 15 Września przez zbjanik Podmieniłem zdjęcie, teraz są prawdziwsze kolory 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi